Aurora Carbonell: “Tenim l’obligació de defensar els diners públics en la liquidació del Consorci del Club Natació”

Avatar photo

Aurora Carbonell va revalidar l’alcaldia de Sitges el passat mes de juny gràcies a un acord a cinc bandes. En el pacte s’establia on govern de coalició entre quatre candidatures i s’estipulava que la republicana lideraria el govern els tres primers anys. Després d’uns primers mesos de mandat moguts, parlem amb l’alcaldessa sobre l’actuació policial del juliol, la liquidació del Consorci del Club Natació Sitges o la relació amb els partits de l’oposició.

 

Fa un parell de caps de setmana vam tenir la Festa de la Verema. Quina valoració en fa?
Molt positiva. Aglutina moltíssima gent, vam tenir el pregó d’una persona sitgetana que coneix molt bé Sitges i el concurs de trepitjades de raïm cada any té més afluència. És una festa que està molt viva.

 

Aquest estiu també s’han desenvolupat amb èxit totes les activitats culturals. Sitges sembla que ja està a ple rendiment.
Totalment, tots els esdeveniments tenen una afluència enorme. A Barraques vam tenir 30.000 persones i les Festes Majors, Santa Tecla, la Festa dels Ossos o ara el Festival del Cinema també són un èxit. En alguns esdeveniments estem per sobre dels números de 2019. Veurem com han anat els números del turisme, però l’afluència a les activitats està recuperada.

 

Aquest setembre també van aprovar les ordenances fiscals, on es va escenificar el que es veurà a la majoria dels municipis: pujada d’impostos. És inevitable?
Sí. Als municipis ens passa com a les llars. També paguem llum, aigua, serveis i obres que s’han encarit molt. A més, els municipis arrosseguem de la covid dos anys en què vam deixar de cobrar coses. Com per exemple, terrasses o llicències de noves activats. Van ser dos anys en què ens vam bolcar molt a ajudar i que no fos tan bèstia l’impacte de la covid. Ara que estem en plena normalitat, les arques no arriben. L’únic que hem modificat és l’IBI, tenint en compte els grans patrimonis. Més endavant haurem de modificar la taxa d’escombraries perquè la normativa europea ens diu que no podem cobrar menys del que ens costa. La majoria d’ajuntaments no ho complim i ens haurem d’anar regularitzant per cobrar el que costa el servei.

 

El següent pas és la negociació dels pressupostos. Planteja mantenir la majoria d’investidura per aprovar-lo?
Obrim la negociació a totes les formacions. De fet, per les ordenances s’ha parlat amb tots els partits. L’oposició sempre dirà que no parlem suficient, però nosaltres ens reunim amb tothom. Les ordenances les hem aprovat de manera folgada i ens agradaria que el pressupost vagi pel mateix camí. El consistori sabrà quin pressupost volem i veurem quines propostes de l’oposició són interessants per incorporar.

 

Com està la relació amb el PSC-El Margalló i Junts després del ple de juliol?
Després de les eleccions, als partits que es queden fora del govern els costa… És normal. Les relacions personals són bones, però com a partit és diferent. Al principi de la legislatura és normal que es mostrin contraris a tot. Tot i això, per exemple el PSC es va abstenir a les ordenances per responsabilitat. Comencen molt bel·ligerants, però crec que aniran canviant i nosaltres estem oberts a què col·laborin de la manera que puguin o vulguin.

 

Com va viure aquell ple extraordinari?
Ara alguns d’ells diuen que va ser un despropòsit. Parlant amb altres poblacions ningú ho entén… va ser un judici. Vam tenir una situació molt increïble amb l’entrada de la policia d’aquella manera i ens sap greu que l’oposició ho utilitzés per fer un judici. Entenc que has de reclamar explicacions. De fet, el mateix dia ens vam reunir amb ells per explicar que hi havia una investigació com tantes altres n’hi ha als municipis. No hi ha problema amb què s’investigui, el que no va ser normal va ser l’actuació de la UDEF. M’hauria agradat que alguns partits ho haguessin criticat més perquè això feia mal a les institucions i a Sitges.

El Ple extraordinari era per treure rèdit, no va servir per a res. Vam dir que no hi havia cap problema amb una comissió informativa, però no volíem que fessin de jutges. He de declarar davant d’una jutgessa, no davant d’uns polítics. Estem parlant d’un tema penal, poca broma. El procés segueix el seu curs i quan em diguin que vagi a declarar hi aniré.

 

Precisament, una de les coses que es van aprovar era que la comissió comencés quan declari. De què ha de servir?
És una cosa que van demanar ells i que era estranyíssima. Proposàvem fer una comissió informativa que comencés ja. El que ha de fer la comissió és demanar documentació i això podia començar ja.

 

Comentava que l’actuació de la policia no va ser normal. Insinua que va actuar políticament?
Vam veure que hi havia una ordre d’escorcolls, però cap de detencions. Per tant, és molt estrany. No entenc l’actuació. És evident que hi havia unes eleccions espanyoles i nosaltres som un partit independentista… va ser estrany. No hi ha cap problema que facin un escorcoll, tenim les portes obertes i els facilitem el que necessitin. Si em diuen que vagi a declarar, hi vaig. No cal que m’emmanillin com si hagués fet una cosa dolenta. Va ser desproporcionat. A més, hi eren tots els mitjans de comunicació presents i abans que la policia em detingués vaig llegir un tuit que posava: han detingut 10 persones a Sitges. No pot ser que un periodista ho sàpiga abans que jo. En una democràcia normal no s’entén.

 

El govern sí que va mostrar imatge d’unitat.
Pensa que això va passar tres dies després de la constitució de l’Ajuntament, feia molt poc que treballàvem junts. He estat absolutament recolzada en tot moment i ho agraeixo molt.

 

Com valora el funcionament d’aquest nou govern?
Ho valoro molt bé. Vam començar amb moltes complicacions. A vegades, penso que portem una mica de retard per allò que va passar i hem de fer les coses més ràpid. Estava acostumada a treballar amb 5 partits diferents i el bagatge ja el tinc. Som dos partits netament d’esquerres, com ERC i els comuns, i dos partits municipalistes, que tenen una visió diferent i molt enriquidora. Representem gent diversa amb un eix clarament d’esquerres.

 

Governa amb formacions que durant l’anterior mandat els acusaven de manca de diàleg. Ha canviat aquesta percepció o la seva manera d’actuar?
Canvia la percepció de tots. Tant ells com jo aprenem de coses que veiem diferent. És enriquidor i sa canviar de gent i perfils. N’hi ha alguns que han estat vuit anys a l’oposició i tenen mentalitat d’oposició, que aporta una altra visió.

 

Es plantegen intentar ampliar el govern per tenir més estabilitat?
Som un govern amb un tronc d’esquerres i sempre obrirem la porta a partits d’esquerres. De fet, a les ordenances es van abstenir Guanyem i el PSC. Ens entendrem més amb aquests partits que amb els que són més de dretes.

 

El setembre van debatre sobre la gestió de la platja. Quines idees van sortir de la conversa i quin full de ruta té?
És un tema complex i que no ens afecta només a nosaltres. Hi ha moltes institucions diferents i interessos diferents, tan econòmics com en defensa de la natura. Valorem molt les opinions científiques. En aquestes jornades hi va haver la visió més científica i la més empresarial. El turisme et dirà que necessitem sorra, costes de l’Estat té una visió tancada amb el fet que ells volen protegir els passejos i la visió científica ens diu que hem de deixar que el mar s’adapti a les noves dinàmiques. S’han de buscar solucions per no perdre sorra? Evidentment, però s’han de buscar mitjans sostenibles i amb una visió global del litoral. No podem treballar només en una platja, perquè afectarà la del costat. Al Maresme ho estan fent amb una visió global i nosaltres ho hauríem de fer amb el litoral sitgetà.

 

La liquidació del Consorci del Club Natació Sitges és un dels temes candents d’aquest inici de mandat. Cadascú té el seu relat i diu una cosa diferent. En quina situació ens trobem?
És complex d’explicar perquè ve de lluny. Al Consorci som dos: l’Ajuntament i el Club. Des de 2015 està dissolt per llei i s’ha de liquidar. És com un matrimoni, que, si s’acaba, has de veure quant ha posat cadascú per liquidar-ho. En això, no ens posem d’acord i hi ha un enfrontament que no ens permet liquidar el Consorci. Estem d’acord que s’ha de liquidar, però no en els termes. La meva obligació és defensar els diners públics. A més, el Club està en concurs de creditors i té obligació de presentar un conveni al Consorci perquè l’Ajuntament és el seu principal deutor. El 17 es convoca la junta perquè ens el presenti i la següent reunió ja serà la de liquidació.

 

I l’endemà explicaran la situació a la ciutadania.
Sí. El 18 d’octubre volem fer una sessió informativa oberta a tothom per explicar on som. Ens ha costat molt arribar als socis. Entenc que els socis tenen la versió del club, però no la de l’Ajuntament. Intentarem explicar d’on venim, què ha passat, en quin punt estem i què proposem cadascú.

 

Hi ha debat sobre el valor d’aquest equipament. Ells comenten que amb el milió d’euros que rebrien podrien sortir del concurs de creditors i l’Ajuntament no està d’acord amb aquesta taxació.
Les taxacions les fa qui les fa. Si vols taxar una casa, valores el barri on està, els metres quadrats o els veïns. En canvi, si taxes un equipament i una activitat econòmica, pot tenir un valor molt diferent. No és el mateix un restaurant al passeig de la Ribera que un que està al no-res. Nosaltres volem que continuï sent un terreny esportiu i el taxem així, mentre que ells el taxen amb un valor residencial. Allí hi ha cases de dos milions d’euros, però en aquell terreny no s’hi faran cases perquè volem mantenir l’activitat esportiva. Per tant, és un equipament esportiu i actualment una activitat econòmica on s’han de fer obres pel valor d’un milió d’euros. Cadascú fa la taxació que li surt millor.

 

Es pot mantenir l’activitat esportiva sense el club?
Segurament. Hi ha gent i clubs interessats. Això formaria part de la liquidació.

 

El Natació va dir que se l’estava deixant morir per no haver de negociar aquesta liquidació.
Nosaltres hem insistit molt més a liquidar que ells. Tant l’Ajuntament com ells poden convocar la junta per liquidar-lo ho. Hem fet reunions i reunions per intentar arribar a un acord. Ens interessa perquè hi tenim una responsabilitat personal. De fet, el 2019 vaig entrar dient que ho volia liquidar ja.

 

Què se’n sap del Pla de Viabilitat?
Els nostres juristes estan fent la valoració. No el tinc, però no semblava que sigui molt positiu. En els plans de viabilitat has de demostrar que faràs algun canvi perquè et surtin els números i la proposta que feien consistia en l’augment de tarifes sense perdre socis. A primera vista, no sembla molt viable. Ens basarem en l’informe dels juristes perquè tenim una responsabilitat patrimonial i mercantil. Ens hem d’assegurar que estan ben fetes les coses.

 

Li preocupa que parlem d’una entitat centenària i el valor sentimental que comporta la seva desaparició?
El meu avi va ser el soci número 1 o el 2. A Sitges tothom ha participat d’una manera o una altra al club i el valor sentimental et sap greu. Això ha passat amb altres clubs. S’han arruïnat, pleguen i obren amb un altre nom. Malauradament, no és estrany. Se l’ha d’ajudar al màxim i mai de la vida els perseguirem, però no podem fer que la seva mala gestió i els problemes arrosseguin l’Ajuntament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els tancaments dels massissos deixen una campanya forestal amb pocs incendis a l’Ebre

Notícia següent

Alumnes de primària podran conèixer el cicle urbà de l’aigua amb un videojoc educatiu creat per ICRA-CERCA i UdG

Notícies relacionades