Un total de 8.752 alumnes començaran aquest dimecres un nou curs escolar a Vilanova i la Geltrú. Per segon any es manté l’avançament del curs a la primera setmana de setembre si bé, a diferència de l’any passat, enguany la jornada serà completa des del primer dia, amb classes matí i tarda. La regidora d’Educació de l’Ajuntament de VNG, Rosalia Márquez, ha valorat positivament aquest fet, ja que a diferència de l’any passat representa una oportunitat de fer conciliació familiar, així com d’aprofitament de les hores lectives. D’aquesta manera – ha afegit – aquest horari dona resposta a les demandes i necessitats de les famílies.
D’aquests gairebé nou mil alumnes, 5.573 corresponen als cicles d’infantil i primària i 3.179 a secundària. Unes xifres sensiblement inferiors a les de l’any passat que evidencien una tendència a la baixa. Tot i que el nombre de naixements es manté per l’any vinent, es preveu que hi hagi una disminució notable d’alumnes, a partir del curs 2025-2026.
Seguint la línia iniciada el curs 2020-2021, enguany tornen a baixar les ràtios pels grups d’I3 (abans P3), situant-se aquest curs en 18 alumnes per classe a l’escola pública i 20 a l’escola concertada. Aquesta disminució ha permès mantenir l’oferta de 18 grups a l’escola pública i 9 grups a la concertada.
Pel que fa a l’etapa de secundària la tendència dels últims anys ha vingut marcada per un increment d’alumnes, amb un pic clar el curs 2020-2021. Enguany es mantenen tots els grups, 17 a l’escola pública i 9 a l’escola concertada, així com la ràtio, que continua sent de 30 alumnes per aula. Igual que en el cas anterior es preveu una disminució de les matriculacions a secundària a partir del curs 2025-2026.
Un 91,98% de les famílies de Vilanova i la Geltrú els hi ha estat assignat el centre escollit en primera o segona opció. Una dada molt similar en el cas de l’alumnat de 1r d’ESO, que enguany s’ha situat en el 91,29%.
Aquest curs també es manté la gratuïtat del servei d’escolarització en l’etapa 2-3 anys a les llars d’infants de titularitat pública. Aquest finançament es produeix gràcies l’acord marc, signat l’any passat, entre el Departament d’Educació i les entitats municipalistes. Per Rosalia Márquez mantenir aquesta gratuïtat és un aspecte a valorar positivament a l’espera – ha dit – que més endavant també s’inclogui la gratuïtat en les etapes de 0 i 1 anys. Pel que fa a la resta d’etapes, les llars municipals de VNG mantenen els mateixos preus.
Nova oferta formativa
El 12 de setembre serà el primer dia de classe per l’alumnat de batxillerat, formació professional i altres ensenyaments no obligatoris. Un any més, Vilanova i la Geltrú torna a ampliar la seva oferta en el cas dels cicles formatius. D’una banda, a l’Institut Joaquim Mir s’estrena un Cicle Formatiu de Grau Superior de Transport i Logística, així com un nou grup corresponent del Cicle Formatiu de Grau Mig de Sistemes Microinformàtics i Xarxes. I l’Institut Manuel de Cabanyes amplia la seva oferta de Batxillerat amb un nou grup.
Manteniment i millora als centres
Durant tot l’any l’IMET s’encarrega del manteniment ordinari de les escoles públiques d’educació infantil i primària, que contempla una partida anual per aquest curs de tres-cents seixanta mil euros. Aquesta partida inclou la despesa de reparacions i manteniment ordinari així com les aportacions directes als centres per l’autogestió de petites reparacions. A més, també s’assumeixen els consums de llum, aigua i gas, i els contractes anuals de les instal·lacions dels edificis d’educació infantil i primària, amb un cost aproximat de quatre-cents mil euros, o la neteja gestionada des de l’Ajuntament de VNG.
La reparació, manteniment i conservació dels centres educatius les fan els conserges titulars i de suport. Durant tot l’any, i de forma més intensa durant l’estiu, fan tasques de pintura, fusteria, trasllat de mobiliari o repàs de sanitaris, entre d’altres. També intervenen en la conservació altres departaments municipals com la USM, el servei de jardineria, la regidoria d’Esports o la regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat.
Enguany, el Servei d’Educació de l’IMET ha comptat, des del mes d’abril fins a mig octubre, d’un equip de quatre persones que formen part del projecte Manteniment i reparació d’edificis del Nucli Antic, del Programa Treball als Barris. Aquest equip ha estat fent arranjaments a les escoles La Ginesta i Pompeu Fabra, incloses dins el programa. Això ha permès millorar alguns espais com els murs perimetrals o espais exteriors, arranjant esquerdes o fent tasques de pintura, entre d’altres.