Dijous, 12 de desembre de 2024
És notícia

Aquest dimecres 6 de setembre tornen a les aules vilanovines prop de nou mil alumnes

Avatar photo

Un total de 8.752 alumnes començaran aquest dimecres un nou curs escolar a Vilanova i la Geltrú. Per segon any es manté l’avançament del curs a la primera setmana de setembre si bé, a diferència de l’any passat, enguany la jornada serà completa des del primer dia, amb classes matí i tarda. La regidora d’Educació de l’Ajuntament de VNG, Rosalia Márquez, ha valorat positivament aquest fet, ja que a diferència de l’any passat representa una oportunitat de fer conciliació familiar, així com d’aprofitament de les hores lectives. D’aquesta manera – ha afegit – aquest horari dona resposta a les demandes i necessitats de les famílies.

D’aquests gairebé nou mil alumnes, 5.573 corresponen als cicles d’infantil i primària i 3.179 a secundària. Unes xifres sensiblement inferiors a les de l’any passat que evidencien una tendència a la baixa. Tot i que el nombre de naixements es manté per l’any vinent, es preveu que hi hagi una disminució notable d’alumnes, a partir del curs 2025-2026.

Seguint la línia iniciada el curs 2020-2021, enguany tornen a baixar les ràtios pels grups d’I3 (abans P3), situant-se aquest curs en 18 alumnes per classe a l’escola pública i 20 a l’escola concertada. Aquesta disminució ha permès mantenir l’oferta de 18 grups a l’escola pública i 9 grups a la concertada.

Pel que fa a l’etapa de secundària la tendència dels últims anys ha vingut marcada per un increment d’alumnes, amb un pic clar el curs 2020-2021. Enguany es mantenen tots els grups, 17 a l’escola pública i 9 a l’escola concertada, així com la ràtio, que continua sent de 30 alumnes per aula. Igual que en el cas anterior es preveu una disminució de les matriculacions a secundària a partir del curs 2025-2026.

Un 91,98% de les famílies de Vilanova i la Geltrú els hi ha estat assignat el centre escollit en primera o segona opció. Una dada molt similar en el cas de l’alumnat de 1r d’ESO, que enguany s’ha situat en el 91,29%.

Aquest curs també es manté la gratuïtat del servei d’escolarització en l’etapa 2-3 anys a les llars d’infants de titularitat pública. Aquest finançament es produeix gràcies l’acord marc, signat l’any passat, entre el Departament d’Educació i les entitats municipalistes. Per Rosalia Márquez mantenir aquesta gratuïtat és un aspecte a valorar positivament a l’espera – ha dit – que més endavant també s’inclogui la gratuïtat en les etapes de 0 i 1 anys. Pel que fa a la resta d’etapes, les llars municipals de VNG mantenen els mateixos preus.

Nova oferta formativa

El 12 de setembre serà el primer dia de classe per l’alumnat de batxillerat, formació professional i altres ensenyaments no obligatoris. Un any més, Vilanova i la Geltrú torna a ampliar la seva oferta en el cas dels cicles formatius. D’una banda, a l’Institut Joaquim Mir s’estrena un Cicle Formatiu de Grau Superior de Transport i Logística, així com un nou grup corresponent del Cicle Formatiu de Grau Mig de Sistemes Microinformàtics i Xarxes. I l’Institut Manuel de Cabanyes amplia la seva oferta de Batxillerat amb un nou grup.

Manteniment i millora als centres

Durant tot l’any l’IMET s’encarrega del manteniment ordinari de les escoles públiques d’educació infantil i primària, que contempla una partida anual per aquest curs de tres-cents seixanta mil euros. Aquesta partida inclou la despesa de reparacions i manteniment ordinari així com les aportacions directes als centres per l’autogestió de petites reparacions. A més, també s’assumeixen els consums de llum, aigua i gas, i els contractes anuals de les instal·lacions dels edificis d’educació infantil i primària, amb un cost aproximat de quatre-cents mil euros, o la neteja gestionada des de l’Ajuntament de VNG.

La reparació, manteniment i conservació dels centres educatius les fan els conserges titulars i de suport. Durant tot l’any, i de forma més intensa durant l’estiu, fan tasques de pintura, fusteria, trasllat de mobiliari o repàs de sanitaris, entre d’altres. També intervenen en la conservació altres departaments municipals com la USM, el servei de jardineria, la regidoria d’Esports o la regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat.

Enguany, el Servei d’Educació de l’IMET ha comptat, des del mes d’abril fins a mig octubre, d’un equip de quatre persones que formen part del projecte Manteniment i reparació d’edificis del Nucli Antic, del Programa Treball als Barris. Aquest equip ha estat fent arranjaments a les escoles La Ginesta i Pompeu Fabra, incloses dins el programa. Això ha permès millorar alguns espais com els murs perimetrals o espais exteriors, arranjant esquerdes o fent tasques de pintura, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Govern anuncia una suspensió transitòria de les autoritzacions d’inversió estrangera en immobles

Notícia següent

Junts reclama ajuts urgents per als municipis de les Terres de l’Ebre afectats per la DANA de diumenge

Notícies relacionades