Particulars i comunitats de propietaris poden sol·licitar les subvencions europees per a millorar l’eficiència energètica d’habitatges i edificis, que a Catalunya arriben als 480 milions d’euros.
La ciutadania de Vilanova i la Geltrú es pot beneficiar de fins a 1 milió 800 mil euros en uns ajuts que arriben des de la Unió Europea. L’Ajuntament ha obert l’Oficina Tècnica de Rehabilitació per resoldre els dubtes i facilitar el procés de sol·licitud dels tràmits.
Canviar els tancaments i finestres, millorar l’aïllament de la façana, o canviar el sistema de calefacció o aire condicionat per sistemes alimentats amb energies renovables són alguns dels projectes inclosos en aquesta línia de subvencions per prevenir problemes en edificis que han envellit.
A Vilanova hi ha molts habitatges construïts a la dècada dels 70 i posteriors, i els seus aïllaments i estructura no són els adequats actualment. Per això es fa necessari millorar l’actual parc públic, i ara és el moment de fer-ho gràcies a aquests ajuts, que suposen una oportunitat única.
Segons Iolanda Sànchez, regidora d’Habitatge i Rehabilitació, “tenim una oportunitat d’or per a poder fer un important salt quantitatiu i qualitatiu en la millora del parc d’habitatge de la ciutat contribuint decididament a l’estalvi i eficiència energètica. Disposem d’uns ajuts que ens facilitaran canviar els tancaments i finestres, aïllar millor la façana, garantir l’accessibilitat del bloc o canviar el sistema de calefacció o aire condicionat. És important que la ciutadania conegui aquesta possibilitat i pugui aprofitar aquests importants ajuts”.
Qui ho pot demanar?
El finançament per a aquests ajuts per a la rehabilitació d’edificis residencials i habitatges ve dels fons Next Generation de la Unió Europea. Qui opti al programa d’edificis ha d’acreditar que amb les obres aconseguirà un estalvi energètic d’almenys un 30 per cent i una reducció de la demanda energètica global de calefacció i refrigeració d’almenys un 25, aportant un certificat energètic de l’habitatge abans i després de la renovació. L’ajut també pot cobrir les depeses de gestió i de projecte tècnic si cal.
Com més percentatge d’estalvi s’obtingui, més ajuda es rebrà. Els beneficiaris podran rebre entre 6.300 y 18.800 euros per habitatge en funció de l’estalvi energètic generat.
Un dels avantatges és que aquests ajuts no tenen repercussió fiscal perquè no computen com a guanys patrimonials en l’IRPF. Es poden sol·licitar abans de començar les obres, amb les obres iniciades o per a obres finalitzades sempre i quan s’iniciessin després de l’1 de febrer de 2020.
A la web del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana hi ha tota la informació, a més d’un visor que calcula el potencial de millores del nostre edifici.
A Vilanova i la Geltrú, l’Oficina Tècnica de Rehabilitació és el lloc on trobar assessorament de manera gratuïta. De moment, l’OTR ja ha atès 300 consultes relacionades amb aquestes subvencions.
Quins programes d’ajuts hi ha
Hi ha 5 programes d’ajuts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de Rehabilitació Residencial. La ciutadania pot optar a aquests 3:
3- Programa d’ajut a les actuacions de Rehabilitació a nivell d’edifici. Són subvencions destinades a actuacions en els elements comuns de l’edifici en què s’obtingui una millora acreditada de l’eficiència energètica de més d’un 30%, o una reducció de la demanda en calefacció i refrigeració superior al 25%.
Es pot aplicar a comunitats de propietaris i propietats verticals. En funció del nivell d’estalvi energètic assolit, els ajuts poden arribar fins als 18.800 euros.
Cal que es posi d’acord la comunitat de propietaris.
4- Programa d’ajut a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges. Està destinat a propietaris d’habitatges plurifamiliars i unifamiliars, i també a usufructuaris i llogaters. L’actuació ha de suposar una d’aquestes tres millores: reducció de la demanda mitjana del 7% en el consum de calefacció i refrigeració, o reducció en el consum d’energia primària no renovable del 30%, o bé que siguin actuacions que impliquin una millora en l’envolupant tèrmic de l’habitatge. L’import de la subvenció serà del 40% del cost de l’actuació, amb un límit de 3.000 euros. Un exemple és el canvi de tancaments exteriors i finestres.
5- Programa d’ajut a l’elaboració del Llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i prèviament a la sol·licitud de subvenció, de l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici (ITE). El llibre ha de contenir el diagnòstic del potencial de millora i un pla d’actuacions per a la millora.
En el cas dels edificis d’1 a 20 habitatges, es donarà 700 euros d’ajut per al llibre, més 60 euros per cada habitatge. Pel que fa al projecte, l’ajut és de 4 mil euros, més 700 per habitatge.