A preu d’or els caramels del Carnaval de Vilanova i la Geltrú

Avatar photo
La venedora d’un supermercat de Vilanova omple la pila de bosses d’Ecocaramels de cara a les Comparses del Carnaval. Foto: ACN – Gemma Sánchez

El preu dels caramels de les Comparses del Carnaval de Vilanova s’ha gairebé duplicat en comparació al 2020. L’encariment de les matèries primeres i la incertesa de la covid –que ha endarrerit el moment de fer la comanda- han fet disparar el preu dels dolços, que ara costen un mínim de 4,5 euros/quilo. Una normativa municipal aprovada fa dos anys estableix que els participants a les Comparses només poden utilitzar l’Ecocaramel, un caramel fet expressament per a aquesta festa, embolcallat amb papers i plàstics biodegradables. La seva singularitat i el retard de la comanda ha fet que tant sols un proveïdor estigués disposat a assumir l’encàrrec, ja que cada any es calcula que a les Comparses es llencen unes 100 tones de caramels.

Històricament, a les Comparses del diumenge de Carnaval s’utilitzaven uns caramels molt barats i de poca qualitat que costaven poc més d’un euro/quilo. Fa pocs anys, es va introduir un caramel logotipat de més qualitat, i finalment el 2019 es va fer una prova pilot amb l’Ecocaramel per reduir la contaminació i facilitar la neteja de la ciutat. Aquest va passar a ser el dolç obligatori l’any 2020 amb un preu de poc més de 2,5 euros cada quilo.

Des de la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) –co organitzadors de la festa amb l’Ajuntament de Vilanova- lamenten a l’ACN que l’encariment del sucre, el paper i el plàstic, sumat a les circumstàncies de la covid, hagin derivat en un preu dels caramels mai vist abans. Als supermercats distribuïdors, la bossa d’un quilo va des dels 4,5 euros als gairebé 5.

El president de la FAC, Josep Estrada, recorda que cada parella participant a les Comparses necessita un mínim d’entre 10 i 15 quilos. “És que amb només una bossa no surts ni de la porta de l’entitat”, riu Estrada, que assegura que el preu d’enguany és “massa car”, especialment si es té en compte que la inscripció a les Comparses ja costa uns 50 euros per parella. Una despesa a la qual cal afegir el dinar posterior que celebra cada entitat.

Tot i la crítica al preu, la FAC assumeix que les circumstàncies d’enguany són excepcionals, tant per l’encariment de les matèries primeres com pel fet d’haver endarrerit la comanda per la incertesa de la covid -normalment es fa a la tardor i aquest cop ha estat al gener-. Confien que l’any vinent es recuperi el calendari de treball habitual i torni a haver diverses empreses disposades a assumir la producció de l’Ecocaramel, de manera que no torni a passar com ara, en què només s’ha postulat un fabricant. Si hi ha competència, donen per fet que les empreses rebaixaran el preu per convertir-se en millors postors i endur-se l’encàrrec.

Crida a la responsabilitat mediambiental

Si bé l’ordenança municipal fixa que el caramel ecològic és l’únic que es pot utilitzar durant les batalles dolces del Carnaval, en la darrera edició de la festa aquest va representar un 30% dels més de 100 quilos de caramels que es van llençar arreu de la ciutat. El govern assegura que ja preveien que l’obligatorietat de l’Ecocaramel hauria de ser progressiva. La intenció és que aquest any sigui pràcticament l’únic dolç que s’utilitzi. A la majoria de botigues, no en venen cap altre.

La normativa estableix que els participants que llencin altres caramels que no siguin biodegradables poden rebre una multa de 300 euros. Més enllà de la penalització, tant la FAC com l’Ajuntament admeten que “ningú anirà farcell per farcell inspeccionant el tipus de caramel”, i apel·len a la responsabilitat col·lectiva.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, recorda que l’Ecocaramel es va instaurar per reduir la contaminació que provoquen les Comparses, “ja que una gran quantitat de dolços i plàstics van al clavegueram i, conseqüentment, molts d’ells acaben al mar i danyen la fauna i la flora del litoral”. Jofra insisteix que el nou caramel té un embolcall biodegradable que es desfà ràpidament i insta els participants a ser conscients de la importància mediambiental que té el seu ús.

Al mateix temps, la regidora veu en l’encariment d’enguany una ocasió per “racionalitzar” el consum. Proposa als participants que mantinguin el pressupost habitual destinat a caramels, de manera que se’n comprin menys que altres anys. “Si contenim la quantitat, de rebot estem tenint un efecte positiu en reducció del malbaratament i també es generen menys residus, amb el conseqüent estalvi en neteja viària”, apunta. Jofra assegura que l’Ajuntament no es planteja fer una moratòria en l’ús de l’Ecocaramel per contrarestar l’encariment d’enguany.

Comparses sense la catifa de colors als carrers i places

Preu a banda, els caramels que enguany s’estan distribuint a cinc cadenes de supermercats tenen l’embolcall blanc, en comptes de combinar diferents colors llampants. Això fa preveure que Vilanova no tindrà el diumenge de Comparses el tradicional estol multicolor arreu de la ciutat, especialment a la plaça de la Vila després de les batalles finals. La imatge s’ha convertit en un símbol del Carnaval vilanoví, però enguany aquesta insígnia és en dubte.

Jofra explica que el color blanc dels embolcalls també és una derivada del “temps a contrarellotge” en què s’ha fet la comanda fa poques setmanes. La regidora admet que la falta de caramels de colors pot desvirtuar la part més estètica de les Comparses, però afronta aquest aspecte amb certa resignació i ja preveu que “segur que serà motiu de sàtira durant la resta d’actes del Carnaval”.

Des de la FAC, Josep Estrada assegura que la catifa de colors “és el més bonic de tota la festa”, si bé també creu que els caramels blancs d’aquest any “són un mal menor”. “Hem de pensar que venim d’una pandèmia i que ha costat molt tirar la festa endavant”, recalca, fent una crida als participants a “sortir i gaudir d’un carnaval que és gairebé de màxims”. “Hem de passar aquest any com es pugui”, afegeix.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

2 extreballadores de la residència de Tremp investigades per la mort de 64 ancians

Notícia següent

El Carnaval d’Encamp recupera tots els actes tradicionals

Notícies relacionades