Més de 450 vilanovins protesten contra el model de pacificació dels eixos comercials

La reducció dels carrils de circulació, la implantació de carrils bici als principals eixos comercials i la conseqüent retirada de places d'aparcament ha dut les associacions de veïns i les principals entitats empresarials a mobilitzar-se de forma conjunta

Més de 450 veïns, botiguers i restauradors s’han manifestat aquest dilluns a Vilanova i la Geltrú per refusar la manera com s’està pacificant el trànsit als principals eixos comercials de la ciutat. La mobilització, amb una vintena d’entitats, ha volgut ser un crit unànime per demanar més participació ciutadana a l’Ajuntament. Recorden que a la Rambla Salvador Samà els comerços han perdut prop d’un 30% de la facturació per la implantació d’un carril bici i la retirada de trànsit i aparcaments. Ara temen que les obres imminents per pacificar l’avinguda Francesc Macià provocaran una “lenta i agonitzant desaparició” de l’activitat econòmica. “Si el comerç cau, es degradaran els nostres barris”, avisen.

La reducció dels carrils de circulació, la implantació de carrils bici als principals eixos comercials i la conseqüent retirada de places d’aparcament ha dut les associacions de veïns i les principals entitats empresarials a mobilitzar-se de forma conjunta. Els protestants han fet palès el seu “enorme malestar” davant el nou model de mobilitat del centre de la ciutat i han exigit la dimissió del regidor de Mobilitat, Antoni Palacios.

La gota que ha fet vessar el got del seu descontent ha estat l’inici imminent de les obres del nou carril bici a l’avinguda Francesc Macià. Les associacions veïnals dels dos barris més directament afectats han recollit més de 1.500 signatures per demanar una revisió de la proposta presentada per l’Ajuntament.

El projecte preveu donar més espai a la mobilitat sostenible en una de les principals artèries de la ciutat. Està previst retirar fins a 150 places d’aparcament i modificar la ubicació de les zones de càrrega i descàrrega. “Tot això en un barri amb una elevada densitat de població, on els veïns es quedaran sense lloc per aparcar“, ressalta el portaveu de la protesta, Marc Segarra, que recorda que el tram afectat pel carril bici acull mig centenar de comerços.

Les associacions de veïns, els paradistes del Mercat Central, Viu Comerç i el Gremi de Restauració exigeixen a l’Ajuntament que faci “una reflexió profunda” i escolti les seves propostes. “Les polítiques públiques han de ser consensuades, i no es poden imposar”, insisteix Segarra, que acusa el govern de “menystenir” el veïnat i els empresaris. Els opositors no tanquen la porta a pacificar les principals vies de la ciutat, però demanen revisar el model.

La protesta d’aquest dilluns a la tarda, sota el lema ‘Ajuntament Escolta!’, ha reunit inicialment uns 200 manifestants, als quals s’hi ha anat sumant nombrosos comerciants a mesura que la marxa avançava per l’avinguda Francesc Macià. La suma d’adhesions ha engruixit la marxa fins superar els 450 manifestants, segons la Policia Local. La protesta ha culminat davant l’ajuntament amb una sorollosa crida contra el govern local, coincidint amb la celebració del ple municipal dins el consistori.

Al manifest al final de la protesta, els moviment reivindicatiu ha advertit que l’actual desplegament de les polítiques de mobilitat pot provocar la fi de molts negocis “per la inacció o, inclús, connivència del consistori”.

“Si el comerç cau, avançarem ràpidament cap a una degradació dels nostres barris i un model de consum fins ara desconegut a Vilanova”, han avisat, en referència a l’efecte que pot tenir el nou centre comercial que s’està construint a les afores de la ciutat.