Dijous, 24 d'abril de 2025
És notícia

44è FIMPT de Vilanova i la Geltrú

Avatar photo
Presentació de la 44a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú

Del 10 al 13 de juliol, Vilanova i la Geltrú acollirà la 44a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT). Un esdeveniment que es presenta novament amb una variada i interessant programació musical, i una combinació de propostes locals, nacionals i internacionals, fidel als orígens del certamen, el més longeu i de major trajectòria a l’estat dedicat a les músiques d’arrel.

En l’acte de presentació que s’ha fet aquest matí al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, ha destacat que el FIMPT “és un festival obert, accessible a tothom, que té la vocació de posar la cultura a l’abast de totes les persones. Té la particularitat de ser un festival d’iniciativa pública que fomenta l’intercanvi cultural i que posiciona la ciutat en el mapa dels festivals”.

El festival, que celebra la diversitat cultural a través de la música, gaudirà d’actuacions d’artistes consolidats i emergents, així com activitats per a tota la família. Una de les col·laboracions més esperades és la del cantautor solsoní Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. Després d’una primera col·laboració, fa dotze anys, presentaran un repertori que inclou cançons d’orígens i llengües diverses, així com peces inèdites i noves versions de les seves cançons més destacades. La potent veu de Mas s’integrarà amb la sonoritat de la cobla, creant una proposta gran i amb identitat, tant artística com nacional.

La regidora de Cultura, Eva Bolaño, ha recordat que “al llarg d’aquestes 44 edicions el Festival ha fet una tasca fonamental per preservar i difondre les tradicions musicals de diferents cultures, i vol continuar sent una eina enriquiment cultural que va més enllà de la simple música en viu”. La regidora també ha destacat l’aposta pel públic més jove i familiar, amb una nova línia encetada l’any passat.

Un dels moments centrals del festival serà l’actuació de Sabor de Gracia, un dels grups referencials de la rumba catalana, que celebra 30 anys de la seva trajectòria. Tres dècades dedicades a difondre i situar la rumba catalana com un dels gèneres més autòctons de la música catalana.

Sabor de Gracia
Sabor de Gracia

La gallega Mercedes Peón, amb el seu espectacle “Ingrávida”, és sense dubte un dels plats forts del 44è FIMPT. La seva proposta és tota una declaració d’intencions. Una celebració que reunirà a l’escenari un grup de dones artistes que han aportat noves perspectives a la música tradicional. Aquest treball coral, centrat en la figura de Mercedes Peón, comptarà amb el Dúo Caamaño & Ameixeiras, el grup de veus líriques “Galíricas”, els grups Raigañas de Cerqueda i Xirifeiras, Mónica de Nut, Ana Fernández i Laura Iturralde amb projeccions en directe.

Des de la direcció artística del festival, Pati Serrano ha explicat que “la programació es fa de manera equilibrada, tenint en compte les franges horàries i les línies artístiques per arribar al màxim de públic. Amb actuacions —ha dit— d’artistes i grups consolidats, artistes emergents i descoberta de nous talents, sense oblidar les propostes locals”. I Miquel Alcaraz ho rebla: “el nostre objectiu és dissenyar un festival per a tothom, que cadascú pugui viure el seu propi FIMPT, la seva pròpia experiència”.

Enguany, es diversifiquen les propostes internacionals pel que fa a franges horàries i jornades, ja que estaran presents els quatre dies del festival. La jove fadista portuguesa Sara Correia presentarà el seu últim treball “Liberdade”, mentre que Rachele Andrioli, de la regió italiana de la Puglia, ens acostarà a la música popular de Salento amb el seu espectacle “Leuca”. També es comptarà amb la presència de Los Soneros del Tesechoacán de Mèxic, que revitalitzaran el gènere musical del son jarocho.

Sara Correia
Sara Correia

I en el marc del Firasac, el trio Pascolo Abusivo, del Grup de Recerca de Música Popular Totarella, oferirà una actuació que reivindica la resistència cultural i la preservació del patrimoni immaterial de l’Alt Jònic Cosenza i Pollino, utilitzant instruments tradicionals com la cornamusa, la ciaramella, l’acordió i el tamborí.

En un àmbit més experimental, on la música tradicional es fusiona amb sons i ritmes més contemporanis i urbans, l’artista Meli Perea, cantant i compositora provinent de Bogotà, presentarà el seu últim treball en el qual combina ritmes afrocolombians, latin rap i música electrònica. I després de 9 anys, quan començaven amb un projecte de balkan brass de carrer, ara ja sí, amb una intensa trajectòria i havent girat per nombrosos festivals d’Europa i Amèrica del Nord, les Balkan Paradise Orchestra tornaran a Vilanova i la Gelrú, amb el seu darrer treball “Néctar”.

 

Suport a la creació jove i local

El FIMPT es presenta com un espai clau per al suport i la promoció de joves creadors que busquen recuperar i reinventar les tradicions musicals de les Illes Balears i del sud-est espanyol. Entre les propostes destacades, les Pitxorines s’encarreguen de revisar el cançoner popular de Mallorca, mentre que L’arannà busca fusionar la música d’arrel de les Illes Pitiüses amb sonoritats contemporànies.

Noelia Llorens, coneguda com “La Titana”, ofereix una mirada a la música tradicional valenciana, aportant noves composicions al seu repertori. El duet Alosa, guanyador del XVII Concurs Sons de la Mediterrània, presenta una proposta fresca que combina cançons tradicionals catalanes amb originals. També destaca Gloria Ribera, una cupletista i folklòrica que reivindica el cuplet com a cançó crítica, i Miguel Ángel Montesinos Sánchez “El Pantorrillas”, que realitza una innovadora relectura de les músiques populars del sud-est espanyol.

Alosa
Alosa

A més, el festival fomenta la participació local amb les actuacions de les formacions Dos & Els nebots de Sant Antoni i L’Havaneres i el Peixet de la canya, i la fira Firasac, que promou l’intercanvi d’experiències entre músics i docents, consolidant així l’arrelament del festival a la comunitat musical de Vilanova i la Geltrú.

En aquesta edició, el FIMPT fa una aposta pel públic més jove amb l’espectacle “Ossos del Pirineu” de Tutatis Produccions, que combina titelles gegants amb música tradicional. I com a novetat, s’estrenarà l’activitat “Àpat per cantar”, una proposta de la mà de l’entitat La Unió vilanovina i el Festival Càntut de Cassà de la Selva, per celebrar la música al voltant d’una taula, on els assistents podran cantar i gaudir d’un dinar col·lectiu.

Com cada any, la plaça del Port, epicentre del festival, disposarà d’un espai gastronòmic, la FIMPTeca, que oferirà servei de barra i menjar, fomentant una experiència completa per a tots els assistents.

El 44è Festival Internacional de Música Popular Tradicional es presenta, un cop més, com una gran oportunitat per gaudir de la riquesa musical i cultural, amb una programació variada que espera satisfer els gustos de tots els assistents, i en un marc incomparable al costat del mar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desallotgen les barraques i horts urbans de Can Cervera, a Esplugues de Llobregat

Notícies relacionades