Diumenge, 30 de juny de 2024
És notícia

S’amplia a Vilanova i la Geltrú la xarxa de refugis climàtics davant les onades de calor

Avatar photo
S’activa durant els mesos d’estiu el Pla d’Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa

Durant els mesos d’estiu, Vilanova i la Geltrú disposa d’una xarxa de refugis climàtics, tant interiors com exteriors, que suposen un recurs més per garantir el confort tèrmic en la població. Els refugis climàtics són espais que per les seves característiques són capaços de millorar la qualitat de l’aire i la temperatura. La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor, però no són equipaments assistencials.

En el cas dels refugis climàtics exteriors, han de disposar d’una presència elevada de verd urbà, ser accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, i disposar de fonts d’aigua i seients, com aquests parcs amb ombra i font: Jardins de Can Pahissa, Arnau de Vilanova, 106, plaça dels Ocells, plaça de la Podadora, jardins de la MG entre Zamenhof, Viladellops i la carretera de Cubelles, parc de Ribes Roges a la zona del dic de Ponent i el trenet, jardins de Francesc Macià, i la plaça d’Enric Cristòfol Ricart.

Enguany s’hi ha sumat nous espais, com el Parc de Gumà i Ferran, el Parc de la Quadra d’Enveja, la plaça del Portal de Sitges i la rambla Sant Jordi; el passeig Marítim a la cruïlla amb el carrer del Gas, la plaça de la Immaculada Concepció, la plaça Lledoners, l’espai verd del barri de l’Armanyà tocant a la ronda Ibèrica, la plaça de la Rajanta, i el carrer Arengaders amb el carrer de Mossèn Narcís Font.

Als refugis interiors es recomana mantenir una temperatura de 27 ºC, han de tenir bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans per seure, i disposar d’aigua. Són la biblioteca Joan Oliva, els centres cívics municipals i el Casal de Gent Gran. Enguany, a més, s’hi sumen els equipaments municipals com el pavelló Isaac Gàlvez, La Plataforma de Serveis d’Atenció a la Dependència al carrer Sant Josep, o diferents dependències municipals en horari d’atenció al públic.

Aquest estiu els refugis climàtics estaran degudament senyalitzats amb una placa i un codi QR on es podrà consultar la xarxa de refugis climàtics de tota la ciutat.

D’altra banda, hi ha entitats i espais que s’han ofert per acollir de manera momentània les persones que necessitin refrescar-se, com la Casa del Mar o la seu de Comissions Obreres al carrer de ca l’Escoda. Les entitats que disposin de climatització i un espai adequat i es vulguin afegir al llistat, ho poden sol·licitar a [email protected] o a [email protected].

El Pla d’Actuació municipal i les onades de calor

El centre d’emergències CECAT i el Servei Meteorològic de Catalunya, estableixen per a Vilanova i la Geltrú el llindar per calor intensa quan se superi els 34,5ºC de dia i els 24.1ºC de nit.  I es considera molt intensa quan són més de 36,5ºC de dia i 26,1ºC de nit.

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil activarà el Pla d’Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa, i fa especial difusió dels consells i recomanacions davant la calor.

El Pla d’Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa respecte persones grans (majors de 75 anys amb alguna discapacitat o malaltia) es basa en el que la Generalitat de Catalunya activa anualment de l’1 de juny al 30 de setembre. Té per objectius activar el Pla d’emergència municipal en cas des de situació meteorològica de perill, minimitzar els efectes negatius de la calor intensa sobre la salut de la població, i coordinar les mesures i els recursos municipals per fer-hi front.

Així, el servei de Protecció Civil municipal realitza el seguiment de la situació meteorològica de perill, i activa el pla d’emergència en cas de previsió de temperatures elevades amb els llindars que emeten l’avís per calor intensa o molt intensa.

A partir d’aquí, es coordinen els serveis municipals de Salut pública, Gent Gran, Participació, Protecció Civil, Policia, Acció Social i Dependència amb els tres centres d’atenció primària, que disposen d’un cens actualitzat de les persones vulnerables. Es consideren vulnerables les persones grans, especialment majors de 75 anys, que visquin soles; i persones amb discapacitat física, psíquica o demències que tinguin limitada la mobilitat i l’autocura. Es classifiquen en tres grups, segons criteri de disponibilitat de recursos, situació familiar i de salut.

Es reforça la difusió de recomanacions preventives per prevenir els efectes de la calor sobre la salut, i es fan trucades en el cas de persones fràgils amb alt risc social, intervenint els serveis socials en la detecció i atenció a les persones més fràgils, activant mesures de suport valorant o incrementant serveis com d’ajut a domicili, teleassistència, àpats a domicili, o mesures que millorin la climatització de l’habitatge, com ventiladors.

El Servei Local de Teleassistència també posa en marxa un seguit de mesures preventives i d’intervenció per evitar els efectes de la calor sobre la salut de les 1.503 persones usuàries. Aprofitant les trucades de seguiment quotidianes, s’aprofita per donar consells sobre com afrontar la calor. A més, en les visites domiciliàries es lliura un full informatiu que recull consells pràctics per reduir els efectes negatius de la calor relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar: protegir-se del sol i la calor, evitar sortir al carrer entre les 12 h i les 17 h, beure la quantitat d’aigua que hagi recomanat el professional sanitari, abaixar les persianes quan toqui el sol, o bé obrir les finestres i ventilar durant la nit, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els governs de Granollers i Mollet del Vallès es troben per primera vegada

Notícia següent

La JEC sanciona el conseller de Salut, Manel Balcells, amb 2.200 euros

Notícies relacionades