La Ràpita, pionera en un projecte contra l’assetjament escolar el curs vinent

El programa TEI converteix els alumnes grans en tutors dels petits amb l'objectiu d'evitar conductes com l'aïllament o l'insult

Els quatre centres educatius de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), l’Institut Els Alfacs, l’escola Carles III, l’escola Horta Vella i el col·legi Sagrada Família, desplegaran el curs vinent el programa Tutoria Entre Iguals (TEI) contra la violència i l’assetjament escolar. La Ràpita serà pionera a les Terres de l’Ebre en el desplegament d’aquest projecte que s’ha creat en un institut de Barcelona i ja s’aplica a 350 escoles i instituts de tot l’estat espanyol. La clau del TEI és que els alumnes passin, de ser espectadors, a ser protagonistes. Els més grans es converteixen en ‘tutors’ d’altres més petits. Per exemple, els de cinquè de primària ho són dels de tercer, i els de tercer de l’ESO, dels de primer. El factor important és actuar sobre petites accions quotidianes, com aïllar a algú o insultar-lo, i que se sap que són precursores de les agressions.
El regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, Àlex Cervera, ha destacat que l’objectiu del desplegament del TEI és aconseguir que tota la comunitat educativa “s’impliqui en aconseguir una escola inclusiva i no violenta”. El projecte ha de ser aprovat el Consell Escolar però Cervera ha celebrat que tots els centres educatius rapitencs s’hi hagin sumat. “Tot i que els casos més greus d’assetjament escolar acostumen a donar-se a nivells de secundària, quan es comencen a coure és a primària”, ha apuntat el regidor.

La formació específica sobre el TEI, adreçada al professorat d’ESO, ja s’ha començat a impartir a l’Institut Els Alfacs. La resta de centres faran la formació el proper mes de setembre. Tot i aquesta formació al professorat, el pes del programa recau en els alumnes. Entre els professors hi ha un coordinador que s’encarrega, sobretot, de suggerir solucions i actuar en els casos més greus.