Enric Roig, portaveu del PSC a l’Ajuntament de Tortosa: “Hem de redibuixar Tortosa perquè sigui la ciutat de les oportunitats”

Des del PSC heu denunciat deficiències al barri de Ferreries a causa de la construcció del Pont d’Estat, com s’han vist afectats els habitants del barri?
L’Ajuntament s’ha tornat a equivocar en un projecte innecessari i que a més, està afectant directament a la vida dels tortosins/es. Hem fet una denúncia per les deficiències que hi ha al barri de Ferreries, com voreres trencades, manca de neteja i manca senyalització horitzontal, entre altres.

Tanmateix, l’alcalde, donat el fracàs de les piscines, necessitava fer una obra que fes oblidar el tema pendent. Les obres no estan avançant, estan afectant la circulació, el comerç ha baixat i per als comercials el 2016 està sent especial dur. Ara han notificat que les obres es paren. Nosaltres qüestionem la gestió del projecte, ja que l’empresa ha demanat un 60% més del pressupost acordat.

La campanya del ‘Xeic! Pos continuem tenint Tortosa!’ha notificat deixadesa i falta de neteja als barris de Remolins i Ferreries, actualment quin assumpte porta entre mans?
Fan falta fer molts canvis. La gestió que s’està fent per part de l’Ajuntament municipal del manteniment i dels nous contractes és pèssima. La campanya la vam iniciar el 2013, i denunciem i recollim les denúncies dels veïns i veïnes de Tortosa sobre el tema del manteniment de la via pública. El què fem és posar en palesa quines són les mancances que hi ha en quant a la via pública, neteja i il·luminat. Aquesta campanya té dos aspectes: per un costat fem recomanacions . I per un altre costat, fem enquestes sobre temes que interessin a la ciutadania millorar.

El transport públic és un punt important on hi ha mancances, com ho canviaríeu per resoldre la comunicació dels diferents barris de Tortosa?
El que no entén el consistori municipal és que el transport públic és deficitari de mena i que s’ha de mirar pels ciutadans, no per la butxaca. Amb el tema del transport públic portàvem un contracte prorrogat des de feia anys, on els socialistes vam introduir una línea a l’hospital. Ara, hem fet una sèrie de propostes per baixar les taxes al transport públic però el criteri de l’Ajuntament ha sigut econòmic. Només ha tret horaris de busos ja que per la tarda no hi havia molta gent i a més a més, en aquesta franja horària ha aplicat una reducció de taxes. La gent no va en transport públic.

Per què creieu que un tercer institut és necessari a Tortosa?
Un institut a cada banda de riu dona mobilitat al nostre alumnat i dona un nou servei sense compartir les aules en un col·legi. Primerament, perquè és una demanda històrica de la ciutat. El tercer institut és l’Institut Despuig que va sortir d’un embrió de l’IES de l’Ebre. Existeix un acord amb la Generalitat de Catalunya on se’ns dona via verda per construir el tercer institut. Ara, fa uns anys que el Despuig està situat a fora de l’edifici de l’IES de l’Ebre. Primer va passar per l’edifici Betània i ara està compaginant les activitats a l’escola de Sant Llàtzer, tot incomplint la normativa i a més a més s’estan fent classes a aules que no són adients, com el bar del col·legi.

Una de les reformes més esperades és la construcció de les piscines municipals, quina és la situació actualment?
El fiasco de les piscines és molt gran. Després de nou anys què CiU estigui al consistori municipal encara estem sense. Es fa un projecte de 22 milions d’euros que s’adjudica a l’empresa que fa la zona blava, i així estem. Tot i això, tenim unes piscines cobertes però aquestes estan en unes condicions deplorables i fan pena i fàstics. La capital del Baix Ebre no pot tenir instal·lacions d’aquesta manera.

Durant la llarga trajectòria de l’actual govern municipal, heu notat alguna mala praxis o falta de transparència del consistori?
Si. Des del PSC demanen informació sobre temes que ens interessen com la fira ExpoEbre, no rebem resposta. Aquest any hem presentat tres queixes al Síndic de Greuges. El govern municipal o bé dona tard la informació o bé, quan la donen té biaixos o ho fan a través de fotocopies il·legibles. A més, vam rebre una carta del Síndic dient que ells tampoc se’n surten.

Com enfoqueu el canvi del Reglament Orgànic Municipal pel qual es limitarà la presentació de mocions als plans municipals per part dels grups polítics?
Molt malament perquè el ROM és una petita Constitució de l’Ajuntament. Aquest independentistes de l’actual govern de CiU i ERC que tan parlen per tenir una Constitució catalana, no han deixat que aquesta Constitució sigui consensuada per tots els partits polítics i els ciutadans. El ROM és el que ha de regir els drets i deures dels regidors, del govern i de l’opocisició i de com funciona l’Ajuntament.

Quins objectius teniu com a partit?
És redibuixar Tortosa, hem de fer que Tortosa sigui la ciutat de les oportunitats. Tortosa té un gran potencial. Som la ciutat, on si realment féssim les coses bé i tinguéssim fe,podríem aconseguir tot el que volguéssim. Tortosa té un potencial industrial, turístic i comercial molt important. Apostar per ampliar els polígons industrials i així crear llocs de treball i tenir creixement econòmic. Els socialistes hem celebrat els deu anys de la Universitat pública Rovira i Virgili. Aconseguir aquesta fita va ser important per tal de tenir estudis universitaris a la nostra ciutat.