Diputats i activistes viatjaran a Castelló per reclamar trajectes cap al sud

La Plataforma Trens Dignes denuncia que el servei, tot i fer parada a l'estació de l'Aldea, no permet els usuaris comprar bitllets per anar a Castelló o a València

Un grup de diputats del Parlament i activistes de la Plataforma Trens Dignes viatjaran el pròxim 7 de juny des de les Terres de l’Ebre fins a Castelló en Euromed per reclamar que els usuaris del territori puguin utilitzar també aquest servei cap al sud. Tot i que els combois ja s’aturen a l’estació de l’Aldea des del passat mes de novembre, els únics trajectes per als quals s’hi pot adquirir bitllets són per a Tarragona i Barcelona, però no en cap cas per a Castelló, València o Alacant. La Plataforma, que organitza la protesta, precisa que no reivindiquen cap nova aturada ni cap tracte tarifari especial, únicament que els viatgers puguin fer ús dels Euromed que s’aturen a l’Aldea pagant el preu comercial que correspongui. En l’acció hi participarà el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, juntament amb altres de Catalunya Sí que Es Pot, la CUP i el PSC.
Després d’anys de lluita i reivindicacions, la Plataforma va veure el passat mes de novembre com l’aturada de l’Euromed a l’estació de l’Aldea es feia, finalment, efectiva. Però només per viatjar cap a o des de les estacions més al nord –Tarragona i Barcelona-. Desplaçar-se des de l’estació central de les Terres de l’Ebre amb aquest comboi cap a Castelló, València o Alacant requereix comprar un bitllet des de Tarragona i confiar amb la bona voluntat del revisor a l’hora d’intentar accedir al tren per ocupar una plaça assignada des d’una altra estació. “És estrambòtic: un tren que fa parada i té places però amb el qual no pots anar a la següent estació”, lamenta el portaveu de la Plataforma, Josep Casadó.

El moviment social vol posar sobre la taula de Renfe i del Govern, entenent que la competència final, en aquest cas, és de l’executiu estatal perquè afecta dos comunitats, el dret de “poder viatjar amb normalitat cap al País Valencià amb Euromed”. No volen, a diferència del que passa amb els trajectes cap a Tarragona i Barcelona, que s’estableixi cap tracte tarifari especial, sinó que s’estipuli el preu comercial que correspongui al trajecte i els viatgers ebrencs puguin fer servir les vuit parades diàries a l’Aldea per anar cap al País Valencià i poder tornar. Un servei, a més, que permetria facilitar als viatgers l’enllaç amb l’AVE entre València i Madrid. Així les coses, per a Casadó es tracta d’una qüestió “política” que oculta la resistència a permetre que l’estació de l’Aldea esdevingui la central de les Terres de l’Ebre en plenitud de condicions comercials respecte la resta. “És només utilitzar servei que ja hi és. Com més gent els utilitza, més rendible. No és un criteri comercial. Per tant, queda que sigui una qüestió política i que no es vol que hi hagi estació central a les Terres de l’Ebre”, ha retret el portaveu.

En l’acció reivindicativa que tindrà lloc el pròxim 7 de juny ja han confirmat la seva presència els diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach i Carles Prats; el de la CUP, Sergi Saladié; la diputada de Catalunya Sí que Es Pot, Hortènsia Grau; el del PSC, Carles Castilló. Tots ells pujaran a l’Euromed des de Barcelona o Tarragona per arribar a l’estació de l’Aldea a les 9.32 hores del matí. A la mateixa andana seran rebuts pels activistes de la Plataforma, que després de les salutacions i una petita intervenció, pujaran al tren per fer el viatge fins a Castelló, havent comprat el bitllet des de Tarragona. La tornada serà, posteriorment, amb un tren Talgo.

De moment, també han confirmat l’assistència a l’acte reivindicatiu càrrecs locals d’ERC i el PSC al territori –encara no s’ha rebut resposta dels càrrecs del PDECat que han estat convidats-. Han donat suport sense precisar qui hi assistirà Compromís, Ciutadans, l’ANC de les Terres de l’Ebre, Òmnium Cultural, CCOO, UGT i USOC. La Plataforma ha convidat a la ciutadania que faci acte de presència a l’estació de l’Aldea. “Que vinguin a donar suport. No cal que tothom compri el bitllet, però volem que hi hagi prou gent allí per demostrar que volem que aquest tren pugui portar gent del territori al País Valencià amb preus normals, sense bonificació”, ha tancat Casadó.