Deltebre Dansa aspira a repetir l’èxit de públic

El coreògraf britànic Akram Khan, artífex de l'espectacle inaugural dels jocs de Londres, serà una de les atraccions d'aquesta tretzena edició del festival

La tretzena edició del Festival Deltebre Dansa esgota el compte enrere fins la inauguració del pròxim dia 10 de juliol. Per davant quedaran tretze jornades amb un total de 48 espectacles programats que, per primer cop, seran de pagament. L’organització cobrarà al públic una entrada “simbòlica” de cinc euros per reforçar la idea del valor de la cultura i, al mateix temps, permetre accedir de forma ordenada als espectacles. Tot i aquestes novetats, tant el responsable del festival, el ballarí i coreògraf Roberto Olivan, com l’Ajuntament de Deltebre, confien, com a mínim, repetir les xifres d’èxit de l’any passat, amb 15.000 visitants. Entre els noms destacats figura la presència del reconegut coreògraf i ballarí britànic Akram Khan, artífex de l’espectacle de dansa que va inaugurar els Jocs Olímpics de Londres. S’encarregarà d’impartir un dels quinze tallers per a uns 180 professionals vinguts d’arreu del món, que conviuran amb cinc tallers d’iniciació.
L’estructura de la gran carpa Deltebre Dansa, amb capacitat per a 900 persones i que s’instal·la al parc del Riu, comença a agafar forma. Serà, novament, l’espai que acollirà els espectacles i les activitats d’oci. Enguany, la zona comptarà amb una segona carpa, l’anomenada Xirin, que acollirà cursos d’iniciació i vol esdevenir també punt d’intercanvi d’experiències després dels espectacles de cada nit. Seran tretze jornades d’espectacles d’avantguarda amb un segell de “qualitat”, protagonitzats per artistes nacionals i internacionals.

“Es diu ràpidament portar 48 espectacles”, ha avançat Olivan, qui ha volgut posar en valor el temps emprat a l’hora de sondejar, investigar i revisar propostes del panorama mundial de les arts avançades per incorporar a la programació al llarg de l’any. “Hem fet una selecció força forta perquè ens han arribat moltes sol·licituds per actuar. L’interès no només està en la formació i veure els espectacles, sinó els mateixos artistes tenen molt d’interès de venir a actuar aquí. Per ells és com un segell de qualitat estar al Deltebre Dansa. I això ens agrada que passi a tots els nivells”, ha afegit.

Una de les grans novetat d’aquesta tretzena edició, però, és el pagament per les entrades dels espectacles, amb un cost de cinc euros per persona i que donaran accés a totes les representacions durant la mateixa nit i el mateix espai. Un preu “simbòlic”, lluny de les xifres habituals per aquest tipus d’actuacions, que ha d’ajudar, segons Olivan, no només a valorar la cultura –”no hi ha res gratuïtat, hi ha treball”- sinó també a facilitar que la gent “segueixi venint als espectacles” i pugui garantir-se el lloc amb la reserva. Tot i que està prevista l’obertura de taquilla per a les últimes entrades disponibles cada nit, el ritme d’adquisicions per Internet, a través de www.deltebredansa.cat i www.ticketea.com, està sent força elevat segons els organitzadors. “En queden poques a la venda”, ha indicat Olivan.

També es programen actuacions obertes al públic en ubicacions fora de la carpa del parc del Riu. La segona nit d’espais alternatius, el 12 de juliol, portarà nou espectacles en cinc espais diferents del municipi de forma simultània a partir de les deu de la nit. L’endemà, el 13 de juliol, tindrà lloc la tercera edició de la Nit Solidària i del Circ, durant la qual es recolliran aliments per a les persones més necessitades amb la participació de Creu Roja i Càritas.

Provinents de cinquanta països

Actuacions al marge, l’altre gran pilar del certamen continua sent l’oferta formativa, que tindrà el seu espai diferenciat a la zona de l’escola de l’Assumpció. Han confirmat la seva presència uns 180 ballarins professionals d’arreu del món que participaran en els quinze tallers professionals de la mà d’un equip docent format per 23 reconeguts professors, creadors i ballarins de l’àmbit internacional. Segons Olivan, es tracta d’unes xifres que permeten una “aposta per la qualitat” , a més d’una proporció “humana natural”, que permet el tracte directe amb els participants. “Podríem fer-ho més gran, però deixaríem de costat la qualitat per una cosa que no ens interessa”, ha subratllat.

En aquest àmbit, destaca enguany la presència d’Akram Khan, el responsable de l’espectacle inaugural dels Jocs Olímpics de Londres i un dels creadors més sol·licitats del moment. A Deltebre hi té previst impartir el taller monogràfic ‘Disarming the Gods’, entre el 17 i el 21 de juliol, amb un grup de 30 persones que ell mateix ha seleccionat a partir dels seus currículums. L’organització també incorpora en aquesta edició, com a novetat, un taller de repertori per a 20 persones, que podran treballar una peça destacada del sector per aprendre i analitzar en profunditat la coreografia, treballant amb diverses estructures i que s’estrena amb la ballarina Marta Coronado. Com en l’anterior edició, també es programen els laboratoris creatius, on la coreògrafa i professora cubana Judith Sánchez transmetrà a un grup reduït de 20 ballarins diverses tècniques per estimular la creativitat i l’experimentació.

Al costat de l’oferta per a professionals, Deltebre Dansa diisposa enguany de cinc cursos d’iniciació gratuïts de la mà de reconeguts coreògrafs. N’hi haurà de dansa contemporània avançada, Bollywood per a adults i per a nens, ritmes urbans o dansa en família. Una gran mostra final el dissabte 22 de juliol posarà colofó a aquesta oferta formativa per a no professionals. Una altra de les novetats, a més, serà l’anomenat Big Dance Deltebre Dansa 2017, una coreografia simultània de tres minuts –elaborada pel mateix Akram Khan- que tindrà lloc a les set de la tarda del 16 de juliol en ple centre de Deltebre. El projecte vol apropar l’art al carrer i difondre la dansa, en la línia del projecte nascut al Regne Unit el 2016.

Més enllà de repetir o superar les xifres de visitants de les últimes edicions, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, creu que la tretzena edició del certamen serà, novament, un “èxit total” i el continuarà consolidant com un “referent cultural” de Catalunya. “Deltebre surt als calendaris de la cultura internacional de la millor forma possible, posant la projecció dels serveis i atractius turístics però també la projecció d’un país”, ha insistit. Soler ha remarcat també el recent anunci de l’establiment al municipi de la seu de la companyia Roberto Olivan Performing Arts com una fita cultural de primer ordre que permetrà “desestacionalitzar” el potencial d’atracció del Delta i crear una producció cultural pròpia des del mateix territori durant tot l’any.