Delimiten les àrees de nidificació dels ocells al Parc Natural del Delta

Avatar photo

Els tècnics del parc estenen més de 27 quilòmetres d'abalisament per evitar el pas de persones fins a meitat juliol

Els tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han delimitat les principals zones de cria dels ocells marins que arriben a la primavera per nidificar. Les actuacions s’han fet en diversos punts de la punta del Fangar, l’Illa de Buda, la Punta de la Banya, la bassa del Garxal i a les antigues salines de Sant Antoni, on s’han tancat més de 27 quilòmetres amb fils, cordes i pals i s’hi ha col·locat panells informatius on es recorda la prohibició de pas fins al 15 de juliol. El director del parc, Francesc Vidal, ha apuntat que les restriccions s’han anat ampliant en els últims anys perquè es creen noves platges o llacunes al Delta que escullen molts visitants però també molts ocells aquàtics i limícoles per criar. “Són zones de nidificació molt escasses a Catalunya i a Europa i tenim una gran responsabilitat”, ha apuntat Vidal. Les campanyes d’informació i de conscienciació ajuden a tenir una bona resposta dels usuaris de les platges i també dels practicants de Kit Surf però els Agents Rurals controlen que es respectin les restriccions i poden arribar a sancionar si es sobrepassen els límits marcats.
Cada any, els tècnics i la Brigada del Parc Natural del Delta de l’Ebre avalisen una trentena de quilòmetres de platges i llacunes per protegir la nidificació d’ocells marins com el corriol camanegre, la garsa de mar, la gavina corsa o el xatrac menut. Aquest “important esforç” que es du a terme cada temporada, entre l’abril i el juliol, és la mesura per fer “compatible” “l’atractiu biològic, social i turístic” del delta de l’Ebre. Per complementar l’abalisament de les zones de cria dels ocells aquàtics i limícoles, s’instal·len panells informatius, i es reparteixen fulletons explicatius amb l’objectiu que els usuaris de l’entorn “entenguin clarament” quines són les aus que es vol protegir”.

Segons el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, la gent en general “respon bé” però ha insistit en què “val la pena” respectar un valor important del Delta que és, a la vegada, un atractiu turístic des del vessant de l’observació d’aus i dels valors associats a la riquesa biològica deltaica.

Les delimitacions s’han anat estenent en els últims anys a cada nova platja o llacuna que es crea al Delta però també afecta la zona marina. És el cas de la nova llacuna del Garxal on a més d’acollir la nidificació de les aus també s’hi creen les condicions idònies per practicar Kit Surf. Però com la majoria d’ocells aquàtics són gregaris, crien junts i necessiten l’acció de grup per reproduir-se, cal protegir les zones on s’ubiquen, també dins de l’aigua. “Són zones de nidificació molt escasses a Catalunya i Europa i tenim una gran responsabilitat per això demanem que s’entenguin les restriccions un parell de mesos i es practiqui aquest esport en altres espais del Delta”, ha demanat Vidal.

Cal recordar que els Agents Rurals s’encarreguen de controlar que les restriccions es respecten poden arribar a imposar sancions per afectació a la fauna o per accés en zona restringida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

25 detinguts per traficar amb cocaïna amagada a l’interior de maons

Notícia següent

Amposta oferirà els primers estudis professionals de teatre i circ de l’Ebre

Notícies relacionades