Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Els #sangfluencers protagonitzen enguany la Marató d’Amposta

Avatar photo

La Marató vol animar tots els catalans a convertir-se en #sangfluencers o #bloodfluencers, ja sigui donant sang o motivant a altres fer-ho

“Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer”. Aquesta serà la idea central de la Marató de Sang d’Amposta, que se celebrarà el proper dimecres 20 de novembre de 10 a 21 hores a la Lira Ampostina.

Donar sang i explicar-ho a les xarxes socials, als grups de WhatsApp d’amics i familiars, o bé dir-ho als companys de la feina o del pis on vius. Aquest és el repte que es planteja: que tots ens convertim en #sangfluencers o #bloodfluencers i expliquem allà on puguem la importància de donar sang per ajudar a salvar vides cada dia.

Des del web maratodonants.cat es pot descarregar un kit de materials del #sangfluencer amb gifs d’Instagram per fer stories, notes per posar a la taula dels companys de feina o donar als amics, propostes de missatge de Whatsapp per enviar o cartells per penjar a l’escala de veïns. Tot amb l’objectiu de sumar donacions i animar tothom a ser un influenciador real de la donació de sang en el seu entorn, sigui a les xarxes o presencialment.

Donació de plasma

Per segon cop, la Marató d’Amposta també oferirà la possibilitat de donar plasma. Per a fer-ho cal reservar cita prèvia trucant al 935573630 o enviant un correu electrònic a [email protected].

En el plasma, que representa el 55% del volum total de sang, hi trobem les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d’aturar el sagnat quan ens tallem; i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents.

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Trobareu més informació a donarsang.gencat.cat/plasma.

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:
– Tenir més de 18 anys
– Pesar 50 quilos o més
– En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

– Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
– La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
– De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
– Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
– Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.
Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tradicional Concert de Santa Cecília a l’Auditori

Notícia següent

“Un milió de passes per l’Epilèpsia”, la primera caminada solidària per la malaltia

Notícies relacionades