21 detinguts en l’operació antidroga d’Amposta i Sant Carles de la Ràpita

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional dona per desarticulada l’organització criminal que es dedicava al tràfic de drogues i estava especialitzada en la venda al detall de derivats del cànnabis i altres substàncies estupefaents. Ho feien a través de dues associacions cannàbiques ubicades a Amposta i Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, i altres punts de venda. En l’operació, anomenada ‘Guerra-Cristejo’, han detingut 21 integrants de la xarxa criminal, 17 homes i 4 dones. Són persones de nacionalitat espanyola, marroquina, colombiana i cubana. També s’han intervingut, en els 13 registres efectuats a domicilis, garatges i locals, 11 quilograms de marihuana, 4 quilos d’èxtasi MDMA, 200 grams de haixix, i 1.200 plantes de marihuana. També 1,600 euros en efectiu, material per processar la droga i un vehicle.
A més de la droga i els diners, la policia va intervenir 16 telèfons mòbils, bàscules de precisió, 1 màquina de comptar diners, 7 caixes de substàncies anabolitzants, ventiladors, filtres, extractors, i llavors per al cultiu de marihuana, 1 ordinador portàtil i 1 premsa hidràulica.

Les investigacions d’aquesta operació policial van començar a finals de 2016, quan es va detectar un augment de venda de marihuana les Terres de l’Ebre i la proliferació de plantacions, tipus ‘indoor’. La Guàrdia Civil va rebre “multitud” de queixes de veïns d’una associació cannàbica ubicada a Sant Carles de la Ràpita i asseguraven que s’hi venien drogues fins i tot a menors d’edat.

Paral·lelament, la Policia Nacional havia començat a investigar diversos domicilis d’Amposta on es podria estar venent marihuana. De les dues operacions policials es va esbrinar que una persona, d’origen marroquí, subministrava diferents tipus de droga a associacions cannàbiques i a diferents punts de venda il·legals d’Amposta. Després de diverses setmanes d’investigació, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van acreditar que el principal investigat dirigia un complex entramat criminal dedicat al cultiu, elaboració, i transport i distribució de derivats cannàbics a Amposta i la Ràpita.

Diverses persones vinculades a les associacions cultivaven marihuana per produir droga per a les associacions i punts de venda. Les plantacions eren supervisades per l’investigat marroquí perquè reunís els requisits de quantitat i concentració de THC – el principal ingredient actiu de al marihuana-, que els exigia als “cultivadors”. Altres persones transportaven la droga fins als domicilis “guarderia”, on s’emmagatzemaven grans quantitats i cada dia es traslladava una petita partida de droga als llocs on la venien. Un últim grup de persones, es dedicava a la distribució i venda de les substancies estupefaents. A les associacions cannàbiques, hi havia “treballadors” amb jornada fixa que rebien un sou, independentment de les vendes que es fessin i distribuïen a tot tipus de compradors, tant si eren socis del club con no, o indiferentment de l’edat. Es van detectar casos de vendes a menors.

Un líder a l’ombra 
A més a més del detingut d’origen marroquí que supervisava tots la organització, un germà d’aquest qui liderava la xarxa criminal, aportava el capital per fer les activitats i utilitzava “testaferros” per amagar el seu patrimoni real.

Els detinguts estan acusats de delictes de cultiu i elaboració de drogues, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, associació il·lícita, amenaces, trencament de condemna i frau del fluid elèctric. Tots ells passaran a disposició de Jutjat d’Instrucció número 3 d’Amposta.