Els calafellencs i calafellenques podran decidir en què invertir 400.000 euros

L’Ajuntament de Calafell convocarà la ciutadania aquesta propera tardor a un procés de pressupostos participatius

L’Ajuntament de Calafell convocarà la ciutadania aquesta propera tardor a un procés de pressupostos participatius. Els ciutadans podran decidir fins a 400.000 euros de les inversions municipals a realitzar durant 2018.

L’import correspon a l’1% dels ingressos ordinaris de l’Ajuntament en un any. Actualment, aquests ingressos, tots excepte els que provenen de subvencions, estan al voltant de 40 milions d’euros. Calafell ha preferit posar “un percentatge petit de la xifra grossa, que un percentatge gros de la xifra petita”, explica l’alcalde, Ramon Ferré.

Segons Ferré, perquè “les inversions poden ser molt baixes un any determinat, i per molt alt que sigui el tant per cent, el que acabaria decidint la ciutadania, seria baixíssim. Amb la nostra fórmula, la ciutadania sempre podrà votar un import alt”.

Els pressupostos participatius tindran dues fases. En la primera, els ciutadans podran presentar les propostes i idees que desitgin. Una comissió tècnica valorarà si són viables o corresponen a competències municipals, i en calcularà el cost econòmic. En la segona fase, se sotmetrà a votació popular el llistat de les actuacions avalades tècnicament. Tant en una fase com l’altra, hi haurà una votació amb urnes, mitjançant un procediment que s’aprovarà al setembre.

L’alcalde subratlla que “és vital que els ciutadans votin propostes sabent el que costen. Si escullen propostes grans, se’n podran fer poques. Si n’escullen de petites, se’n podran fer més”. No obstant, Ferré apunta que “hi haurà un màxim de 200.000 euros per projecte, la qual cosa permet fer actuacions d’entitat, però a la vegada repartint la inversió sotmesa a votació en diferents iniciatives”.