Una amena xerrada amb el Tiktoker català Ayoub Borbata enceta la Setmana Intercultural de Blanes 2023

Avatar photo

Un dels aspectes més interessants que s’ha volgut abastar amb l’organització d’aquesta nova edició de la Setmana Intercultural de Blanes 2023 són les diferents visions que es poden tenir respecte a una mateixa temàtica: les persones migrades. Per un costat, la mirada d’aquells i aquelles que deixen els seus països i es traslladen a un altre territori per viure-hi, i per l’altre la terra d’acollida.

Per poder conèixer millor, en primera persona, aquesta primera visió, la tarda-vespre d’aquest passat dilluns es va fer a la Sala de Plens de Blanes una interessant, però també intensa xerrada protagonitzada per una persona migrada, que, a més a més, ha assolit molta notorietat. Es tractava d’Ayoub Borbata, un conegut tiktoker català que va néixer a Mansura (Marroc) i va venir amb la seva família a Catalunya quan comptava vuit anys.

Abans de començar, el tinent d’alcalde de Polítiques d’Igualtat, Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros, es va encarregar de donar la benvinguda al públic assistent, entre els quals s’hi comptava l’alcalde, Jordi Hernández, així com regidors i regidores del consistori. Els tècnics del Servei d’Acollida, Núria Lavado i Miquel Sardà, es van encarregar de dinamitzar la xerrada protagonitzada per Ayoub Borbata.

Ayoub Borbata, un tiktoker que ensenya català a la seva mare

La seva història de vida i les característiques del seu procés migratori adaptatiu va empènyer l’organització a demanar-li si volia protagonitzar una xerrada a Blanes, on conviuen gairebé un centenar de nacionalitats diferents, que representen gairebé el 20% de la població total. D’entre aquest col·lectiu d’estrangers, el més nombrós és precisament el país d’origen del convidat d’ahir dilluns: Ayoub Borbata, amb prop de 1.500 persones censades.

Fa un any i mig que acumula milers de visualitzacions als vídeos on ensenya català a la mare, la Rahma, i la majoria dels seguidors són de la comunitat marroquina que viuen aquí, però també en té força al seu país d’origen. Els penja a la coneguda xarxa social que tantes visualitzacions diàries té i, tal com va explicar durant la xerrada d’ahir, tot va començar en un principi com un joc que de seguida, sense proposar-s’ho gaire, va acaba sent viral.

En l’actualitat viu a Arbúcies, i explica que va aprendre català en tres mesos. Ara és la llengua amb què ha aconseguit fer-se un nom propi a TikTok i ara és tan famós que inclús l’aturen al carrer per fer-s’hi fotos, i li diuen que gràcies a la seva idea ara parlen més català i l’intenten aprendre. Actualment ja compta amb més de 140.000 seguidors i seguidores i, per accentuar el to humorístic de les seves intervencions, s’adreça a la seva família amb diversos sobrenoms catalans: a la seva mare li diu Montserrat, al son pare Vicenç, i a les germanes Mercè i Dolors.

Ayoub Borbata considera que la clau de l’èxit que està tenint són precisament dues coses que en l’actualitat no sol abundar gaire, sobretot en uns temps en què les aparences i les pujades d’insípides vivències omplen les xarxes socials: la humilitat i el sentit de l’humor. Creu que aquests dos components han fet que se’l conegui i apreciï, un sentiment que, si es comparteixen uns minuts escoltant-lo, encara s’accentua molt més.

‘La doble cara d’Aliança Catalana: el fenomen Orriols’

La xerrada d’Ayoub Borbata va encetar ahir dilluns els actes organitzats al municipi on comença la Costa Brava amb motiu de la Setmana Intercultural de Blanes 2023, un cicle que s’allargarà fins el proper divendres amb tres ingredients. El segon tindrà lloc demà dimecres, i servirà per tractar l’altra mirada en el fet migratori: la del territori que acull les persones migrades.

En aquesta altra ocasió també es comptarà amb un altre convidat d’excepció: el periodista, filòsof i crític cultural Joan Burdeus, que de manera habitual escriu per mitjans de comunicació com el Núvols, El País i l’Ara, entre d’altres. Protagonitzarà un col·loqui que es presenta amb el títol ‘La doble cara d’Aliança Catalana: el fenomen Orriols’, un partit qualificat com d’independentista i d’extrema dreta fundat a Ripoll fa tres anys.

L’encapçala Sílvia Orriols Serra, qui actualment és l’alcaldessa de Ripoll. El títol amb què es presenta el col·loqui d’aquest dimecres és precisament el mateix amb què va escriure un conegut article publicat a El País el passat mes de juliol. El col·loqui de Joan Burdeus s’acollirà dimecres a 2/4 de 7 de la tarda al Centre Cultural Els Padrets, situat al Carrer Sant Bonós número 5.

La Setmana Intercultural de Blanes 2023 culminarà divendres amb una Jornada Formativa Antirumors. Està adreçada exclusivament per a professionals, i no està oberta al públic en general. Anirà a càrrec de Rafa Crespo, antropòleg, membre del Centre d’Estudis Africans de Barcelona i impulsor de la xarxa antirumors de l’Àrea Metropolitana.

També participaran tècniques de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i, durant cinc hores està previst que aprofundeixi sobre una qüestió que, amb la proliferació de les xarxes socials, més que un perill és una realitat. La Setmana Intercultural 2023 està organitzada pel Servei d’Acollida de l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania amb el suport de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Augmenta el turisme a l’Espluga de Francolí i les visites als seus atractius

Notícia següent

Arriben les II Jornades Culturals dels Càtars per Creixell

Notícies relacionades