L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha anunciat fa escassos moments, la signatura d’un ban municipal que prohibeix l’ús de burquinis a la piscina pública local, al·legant raons de seguretat. La batllessa ha instat altres ajuntaments de Catalunya a adoptar la mateixa decisió, afirmant que «això ja passa de mida».
He signat un Ban prohibint l'ús de burquinis a la piscina municipal de Ripoll per raons de seguretat.
— Sílvia Orriols (@orriolsderipoll) July 21, 2025
Recomano a la resta d'ajuntaments catalans que facin el mateix.
Això ja passa de mida...#GovernemRipoll#SalvemCatalunya
Justificació oficial
Orriols justifica la decisió al·legant que el burquini podria suposar un risc per a la seguretat dels usuaris i un impediment per garantir espais aquàtics lliures d’elements que dificultin el rescat o provoquin accidents. Tot i això, no ha presentat evidència tècnica que recolzi aquesta afirmació, tampoc cap estudi de risc real.
Aquesta no és la primera ocasió que Orriols adopta mesures contra símbols islàmics en espais públics. Al febrer, va presentar una proposta per modificar l’ordenança municipal i prohibir l’ús del vel islàmic en escoles i equipaments municipals. Aquesta a iniciativa va ser finalment derrotada al ple municipal gràcies al rebuig unitari d’ERC, PSC, CUP i Junts, que van considerar que vulnerava la llibertat religiosa i els drets fonamentals.
Reaccions i impacte
El Govern, en reiterades ocasions anteriors, ha reafirmat que segons la normativa actual, les piscines públiques catalanes han de permetre la llibertat de vestimenta, sempre que cobreixi els genitals, i no es pot imposar restriccions que generin discriminació: incloent-hi el burquini, el topless i la lactància pública. Així doncs, caldrà veure quines mesures s'apliquen sobre aquesta decisió d'Orriols.
El veto de la presidenta d'Aliança Catalana, ha generat debat intens. Per una banda, els sectors crítics acusen la mesura de fomentar islamofòbia institucional i vulnerar drets fonamentals. Per altra banda, hi ha qui veu en aquesta decisió una reafirmació del control sobre «models culturals que, segons Orriols, serien masclistes o colonitzadors», segons el seu discurs habitual. A la vegada, a la xarxa social X, són molts qui aplaudeixen la mesura per motius d'"higiene".
L’experiència judicial anterior estableix que els ajuntaments no poden restringir la llibertat religiosa mitjançant ordenances. Si aquesta nova mesura finalment s’implementa a Ripoll, és molt probable podria acabar, fàcilment, davant els tribunals per declarar-se inconstitucional.