Dimecres, 17 de juliol de 2024
És notícia

Roses distribueix cendrers reutilitzables entre els usuaris de les platges

Avatar photo

Amb aquesta actuació es volen evitar les conseqüències de l’abocament de burilles a les platges

L’Ajuntament de Roses inicia aquesta setmana la distribució de cendrers reutilitzables entre persones fumadores per evitar l’embrutiment de les platges amb burilles de cigarretes, un dels residus més difícils de tractar i dels més perjudicials per al medi ambient. L’actuació s’emmarca dins de la campanya ‘Fem Brillar Roses’, amb la qual el consistori vol implicar la ciutadania i corresponsabilitzar-la en l’objectiu comú de millorar la neteja dels espais urbans i naturals de la població, així com en el correcte reciclatge de residus, incidint en les bones pràctiques i en l’eliminació dels comportaments incívics.

Per lluitar contra l’embrutiment de les platges i cales amb puntes de cigarreta, l’ajuntament inicia el repartiment de cendrers reutilitzables entre persones fumadores, que es distribuiran a través d’establiments i serveis de platja, com ara xiringuitos o empreses de lloguer de gandules, que col·laboren amb aquesta proposta. Els cendrers tenen un disseny especialment pensat per a ser usats a la platja, amb forma de con i acabats en punta que es pot clavar a la sorra, i amb una tapa de tancament per evitar la pèrdua fins al moment del buidatge del cendrer. Està fet de plàstic biodegradable de gran resistència que, ben conservat i netejat, es pot emprar durant llargs períodes de temps. 

Amb aquesta actuació es volen evitar les conseqüències de l’abocament de burilles a les platges, les quals, segons un informe d’Ocean Conservancy, són la principal font de deixalla dels oceans, per sobre inclús d’embolcalls, ampolles i bosses de plàstic. Cada punta de cigarreta conté acetosa de cel·lulosa, una forma de plàstic que pot arribar a contaminar entre 8 i 10 litres d’aigua marítima, triguen una dècada a degradar-se i durant el procés poden ser ingerides per peixos que, al fer-ho, consumeixen toxines -nicotina, arsènic, plom…

La sensibilització envers les persones fumadores sobre les perilloses connotacions que tenen les cigarretes per al medi ambient, es potenciarà també durant l’estiu amb la distribució de cartells informant que, en el cas de les vies públiques, cal dipositar sempre les burilles de cigarreta, ben apagades, en papereres o contenidors de color gris (fracció resta).    

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × four =

Notícia anterior

Arriba a la UdL l’última carta manuscrita de Màrius Torres

Notícia següent

L’estudiant de la URV Alba Terés Ros, premiada a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

Notícies relacionades