Dimecres, 15 de maig de 2024
És notícia

Olot impulsa un pacte municipal per potenciar l’ús del català

Avatar photo

Aquest és l’objectiu de la moció que els grups municipals Junts i ERC han portat a aprovació al ple d’aquest dijous 27 de juliol

L’Ajuntament d’Olot ha aprovat al ple la moció de Junts i ERC que té per objectiu aglutinar  la ciutadania i les entitats d’Olot de tots els àmbits culturals, socials i econòmics per  redactar un manifest i un pla d’accions conjuntes que promoguin l’ús de la llengua catalana  a la ciutat. El ple també ha aprovat la moció presentada per la CUP – amb el suport de  Junts, ERC i Activem Olot – en contra del feixisme i la defensa dels drets humans i els  valors democràtics, que ha rebut el vot en contra de VOX i favorable de la resta de grups  municipals.  

Potenciar l’ús del català en tots els àmbits. Aquest és l’objectiu de la moció que els grups  municipals Junts i ERC han portat a aprovació al ple d’aquest dijous 27 de juliol. El punt  ha comptat amb el suport de tots els grups municipals – Junts, ERC, CUP, PSC i Activem  Olot – excepte VOX, que hi ha votat en contra.  

 

La moció té com a voluntat promocionar la llengua catalana com una veritable política  social transversal i element de cohesió social i neix de la detecció d’un retrocés en l’ús  social del català a la ciutat, principalment entre el jovent. Per això, la iniciativa preveu ser  l’inici d’un canvi de dinàmica per revertir aquesta situació i marcar el català com a llengua  de referència dels infants, joves i adults de la ciutat; en tots els contextos. D’una banda,  s’impulsarà la creació d’un pacte municipal que compti i impliqui l’Ajuntament d’Olot així  com totes les persones i entitats de l’àmbit cultural, social i econòmic de la ciutat. En  aquest sentit, un equip de treball serà l’encarregat d’analitzar la situació actual, fer una  diagnosi i redactar un manifest conjunt per a la promoció de la llengua catalana que  comptarà amb un pla d’accions i campanyes. A més, també es preveu la creació d’una  comissió política formada pels grups polítics per acordar les línies mestres de treball.  

Tot el procés i projecte estarà treballat de forma coordinada amb la Comissió per la  Llengua d’Olot i Garrotxa i també inclou l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a la campanya  ‘Tots som referents lingüístics, no t’excusis”.  

 

L’altra moció del plenari també ha prosperat. A la sessió d’aquest dijous s’ha donat llum  verda al text presentat per la CUP – amb el suport de Junts, ERC i Activem Olot – en contra  del feixisme i la defensa dels drets humans i els valors democràtics. La moció ha rebut el  vot en contra de VOX i favorable de la resta de grups municipals.  

Al plenari d’aquest dijous també s’ha donat compte de l’Informe de la Tresoreria sobre el  compliment de la Llei de Morositat i dels pagaments duts a terme per part de l’Ajuntament  d’Olot i DinàmiG en el segon trimestre de 2023. El període mitjà de pagament de les  factures (des de la data de conformitat) se situa en els 18,74 dies pel que fa al Consistori  i 10,25 a DinàmiG.  

 

Tot seguit, s’ha donat compte de l’informe trimestral sobre les factures anotades i no  reconegudes a la fi del segon trimestre de 2023 i la justificació de les transferències fetes  als grups municipals en el primer semestre d’enguany. En l’àmbit de Règim Intern, el  plenari ha aprovat per unanimitat la compatibilitat horària de dues treballadores de  l’Ajuntament d’Olot: una a l’Àrea d’Alcaldia i l’altra de Territori. 

Paral·lelament, el Consistori també ha aprovat per unanimitat mantenir la col·laboració  amb el Departament d’Educació per al Pla Educatiu d’Entorn així com la signatura del nou  conveni fins al 2026-2027.  

Pel que fa a l’Àrea d’Hisenda, el ple també ha aprovat la modificació de crèdit número 3  del Pressupost Municipal 2023 que poder donar resposta i acompanyar a entitats i  organismes que desenvolupen accions de ciutat, vinculades en l’àmbit d’educació i  tasques de manteniment. En concret, les despeses d’Estiu Riu, la conservació d’edificis,  projectes culturals i educatius i les Festes del Tura són algunes de les partides que  inclouen els 734.193,52€ d’aquesta modificació. El punt ha comptat amb els vots  favorables de l’equip de govern (Junts i ERC), també hi ha votat a favor el grup de VOX;  ha tingut l’abstenció de la CUP i Activem Olot mentre que el PSC hi ha votat en contra.  

 

A continuació, s’ha aprovat la modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2023 que  contempla ajudes a 4 entitats culturals, socials i veïnals d’Olot com Lluèrnia Associació  Cultural Llac, el Centre Catòlic d’Olot o l’Associació de Veïns i Veïnes del Nucli Antic per  assegurar l’organització i celebració d’activitats, festivals, actes populars i de ciutat tals  com el Festival Lluèrnia que se celebrarà el proper divendres 10 i dissabte 11 de novembre  de 2023; el campament i l’arribada dels Reis a Olot o els actes de celebració del 25è  aniversari de l’associació de veïns i veïnes del Nucli Antic d’Olot. Els grups han repetit el  sentit de vot que l’anterior punt del plenari.  

Un altre dels punts del ple ha estat l’adjudicació del contracte de servei de control i  manteniment de la xarxa de semàfors i accessos d’Olot; un pas més per a la gestió  d’aquest àmbit que ha comptat amb el vot favorable de totes les formacions; excepte  l’abstenció de la CUP.  

El plenari d’aquest dijous també ha aprovat per unanimitat els festius locals del 2024.  Concretament, seran el dilluns 9 de setembre i dimarts 10 de setembre de 2024.  L’Ajuntament d’Olot ha consultat una vintena d’entitats i partits que s’hi ha mostrat  favorables. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben una jove morta amb signes de violència en un pis de Girona

Notícia següent

Trobada de l’alcalde i la junta directiva de la Unió Santcugatenca per impulsar l’entitat i finalitzar les obres del Teatre

Notícies relacionades