Olot forma joves en l’àmbit del circ com a eina d’inclusió social

El projecte fa un salt endavant en clau territorial, surt de la comarca del Moianès i arriba a Olot

Des de l’any 2017 l’Associació GiraCirc i l’Associació Desperta Espurnes col·laboren per tirar endavant projectes de circ social amb menors d’edat en risc d’exclusió a la comarca del Moianès. Una col·laboració que ha permès la creació del Festival GiraCirc i que, al llarg dels anys, ha anat creixent, arribant a altres municipis de la mateixa comarca com Sant Quirze de Safaja, Moià, Collsuspina i Castellterçol alhora que ampliant l’equip formatiu amb nous membres.

Enguany, el projecte fa un salt endavant en clau territorial, surt de la comarca del Moianès i arriba a Olot, la Garrotxa. La formació està destinada per joves amb i sense risc d’exclusió social, incidint principalment en la inclusió per donar sentit a una formació que va més enllà d’estigmes o idees preconcebudes. Els joves que hi participen son un grup heterogeni, joves de centres gestionats per la Cooperativa Suara, joves nouvinguts amb referents familiars a la Garrotxa i joves nascuts a la Comarca, donant aquesta dimensió inclusiva al propi projecte.

Tal com va aprovar la Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Olot, el Consistori ha aprovat un conveni de col·laboració amb l’Associació Desperta Espurnes (dinamitzadora i impulsora del projecte) que permetrà formar joves en l’àmbit del circ. La formació és totalment gratuïta i s’ofereix a l’edifici de l’antiga Hidroelèctrica, propietat municipal i que actualment utilitzen com a local social els Xerrics d’Olot. La Cooperativa de Circ de Catalunya proporciona els formadors per als tallers, que desenvolupen la formació en circ els dimecres i dijous de les 17.30 a les 19.30 h.

La iniciativa busca facilitar la inclusió social; procurar pel desenvolupament personal dels i les assistents, la seva salut emocional i psicològica alhora que augmentar la seva autoestima, seguretat i potenciar el treball en equip. Aquest projecte també ofereix la possibilitat de mostrar els coneixements apresos en un context artístic professional així com possibles expectatives de professionalització en el món del circ.

La iniciativa compta amb el suport i finançament de la Cooperativa Suara, que aporta els recursos necessaris per adquirir material tècnic especialitzat i cobrir la formació a través de professionals del món del circ i d’aquesta manera possibilitar un inici de col·laboració entre diverses entitats per facilitar un projecte que doni continuïtat en el temps per construir  oportunitats educatives, formatives i de creixement personal entre els diferents joves d’Olot i la Comarca de la Garrotxa.

Tots els joves garrotxins que participin en la iniciativa podran exhibir les seves habilitats al Festival GiraCirc 2022 que es portarà a terme els dies 20 i 21 d’agost a Collsuspina.