Dimecres, 22 de gener de 2025
És notícia

Lluc Salellas: “Hem incorporat una manera de fer política més propera”

Avatar photo

Les eleccions del 28M van ser tota una sorpresa a Girona, deixant el partit que havia governat en els últims anys en tercera posició. La triple entesa entre les formacions independentistes van convertir Lluc Salellas, cap de llista de Guanyem, en el nou alcalde de la ciutat. Entrevistem el nou batlle gironí per conèixer com està funcionant aquest govern amb Junts i ERC i perquè ens expliqui el full de ruta que vol implementar des de l’Ajuntament.

 

Com està funcionant el govern?
És un govern que des de les negociacions vam estar treballant per no pactar només un programa, sinó un funcionament del dia a dia. Les àrees tenen gent de tots els colors i això fa que hi hagi una coordinació que facilita la comunicació i el treball conjunt. No són compartiments estancs, com al Govern Espanyol. A més, tenim els nostres espais de treball que portem cadascú dels responsables polítics dels grups municipals, afavorint els acords i els consensos.

 

Com es conjuga la vocació de Guanyem de “canviar el rumb de la ciutat” amb el fet de compartir govern amb qui hi estava al capdavant?
Hi ha dues coses a tenir en compte. La primera és que, si un agafa els resultats electorals a Girona el 28 de maig, el primer que demanava la ciutadania era capacitat d’entesa entre dos o més grups municipals. Per tant, nosaltres vam captar el missatge i vam entendre que havíem de treballar amb altres forces per aconseguir un govern sòlid. Fa molts anys que a la ciutat no hi havia una majoria absoluta i això ens permet tirar endavant els projectes més estratègics.

D’altra banda, la negociació es va fer a través d’un programa de 64 punts que demostren una voluntat de reimpuls i canvi respecte del període anterior. Tothom hi ha volgut sumar. El grup que abans tenia l’alcaldia (Junts) ha fet una reflexió en el mateix sentit. Aquest govern està començant a millorar les polítiques públiques de la ciutat i a plantejar reptes necessaris des de feia temps.

 

Més enllà de canviar qui lidera l’alcaldia, què està fent diferent aquest govern dels anteriors?
El canvi de qui lidera l’alcaldia és important, no em sembla menor. La figura de l’alcalde té un rol en el relat, en el discurs i en la manera de fer. Precisament, el primer canvi que es nota és en la manera de fer política. Busquem que sigui molt més propera a la ciutadania, amb molta presència al carrer i trobades amb entitats. Ningú està pendent del Parlament o altres institucions, tothom està centrat en Girona. A més, també hi ha canvis pel que fa a les polítiques públiques. L’habitatge, la millora del comerç a la ciutat, les relacions amb la UdG per potenciar la ciutat universitària i de recerca, el reforç de què passa els 365 dies a l’any en cultura i educació…

 

Una de les mesures estrella és el topall del 4% de pisos turístics, amb un màxim del 15% per barri. Què es pot fer ara amb el Barri Vell, que ja arriba a aquest límit?
El fet d’haver-se aprovat durant els primers 100 dies demostra la importància que li donàvem com a govern. És una mesura que ens permet dir que no hi haurà un creixement de pisos turístics al Barri Vell, que era una demanda clara. En tot cas, si hi ha un petit creixement, serà en un barri on hi ha espai. Els esforços al Barri Vell els centrem a dinamitzar un comerç pensat pels gironins i gironines.

 

Es pot fer alguna cosa per destensar el Barri Vell?
Estem pendents de com acaba el decret del Govern de la Generalitat, que posa un marc a totes aquelles ciutats que estem en una situació tensa d’habitatge. A partir d’aquí, haurem d’interpretar jurídicament quines opcions hi ha i com les podem aplicar a la ciutat. Fins que no tinguem el marc, les llicències que hi ha són per a sempre, tret que detectem algun tipus d’irregularitat.

 

Pel que fa a l’habitatge, quines línies es volen explorar aquest mandat?
Ja les hem començat a treballar des del primer dia. Hi ha tres àmbits. El primer, la partida de compra d’habitatge per posar-lo al mercat de lloguer social. En l’acord de govern es parla que destinarem un milió d’euros anuals i ho incorporarem al pressupost de 2024. En segon lloc, hi ha la feina d’oferir espais perquè la Generalitat desenvolupi habitatge de protecció oficial. Fa poc vam signar un conveni amb Incasòl per cedir uns terrenys al barri de Domenys i construir pisos d’HPO, que ja s’havia treballat anteriorment.

Finalment, hi ha un tercer element que són les entitats del tercer sector que poden i volen desenvolupar habitatge protegit. Estem intentant facilitar-ho. A més, estem estudiant fórmules d’habitatge cooperatiu i com intervenir a escala d’àrea urbana amb els municipis del voltant.

 

Comenta aquesta partida dels pressupostos. Quines han de ser les línies mestres dels comptes de 2024?
És un debat que estem afrontant com a govern. En definitiva, són les que es marquen als 64 punts de l’acord de principi de mandat. Hi ha elements de promoció econòmica, d’educació, cultura, esports, habitatge, transformació ecològica… Tots es veuran reflectits en els pressupostos.

 

Quins projectes tenen per transformar la via pública aquest mandat?
Hem començat amb els entorns escolars per garantir que siguin pensats pels infants i no pels vehicles de motor. És una línia que seguirem i volem intervenir a gairebé totes les escoles aquest mandat. Paral·lelament, anirem plantejant propostes per guanyar espai pels vianants. Pensem en el comerç, en la millora de la seguretat, de transformació  de l’espai perquè el transport públic pugui anar més ràpidament i que la xarxa ciclable millori.

 

A l’aprovació de la nova ordenança de terrasses es van observar queixes dels veïns del carrer Figuerola. Què es pot fer per atendre les seves demandes?
Per començar, és important saber que hem aprovat la reforma de les voreres del carrer Figuerola, que era una demanda dels veïns. Aquest Ajuntament té clar que és un espai on hem d’intervenir. Els veïns saben que ens reunim i que hem d’abordar què passa amb la presència clara de bars nocturns i les seves externalitats negatives. Cal recordar que tenen una llicència al dia. Hem de mirar com implementar la intervenció de seguretat, de neteja i acompanyament. Amb l’oci nocturn tenim un debat pendent i no el volem defugir.

 

Com planteja aquest nou govern el diàleg amb els ciutadans?
Cada setmana vaig a visitar un o dos barris i parlar directament amb ells. Els regidors de govern tenen un compromís per tenir una alta presència als barris. Tota aquesta proactivitat és un element que estem incorporant. De cara a 2024 volem espais més oberts a la ciutadania per retre comptes. També estem utilitzant canals com les xarxes socials amb directes a Instagram o els grups de whatsapp que ja existien. Intentem oferir tants canals com sigui possible.

 

Quin full de ruta té aquest govern pel turisme a la ciutat?
A Girona venen molts perfils diferents. En el moment de canvi climàtic que estem vivint, hi ha un turisme de gran abast que cada vegada serà més complicat. Però alhora la ciutat es vol anar preparant perquè la gent que té ganes de sortir del dia a dia pugui trobar a Girona l’espai familiar, de cultura, de gaudi i de proximitat. És un element que ens importa. Hem de ser conscients que el turisme aporta riquesa, però també elements que causen molèsties a una part del veïnat, específicament al Barri Vell.

 

Com volen equilibrar aquest turisme?
Per exemple, una de les propostes que tenim acordades és l’Observatori de Turisme que volem desenvolupar el 2024. Volem fer una anàlisi per veure quin tipus de turisme tenim i quines polítiques hem de fer a mitjà termini. Sense renunciar a ser una ciutat que acull i comparteix, hem de ser conscients que no podem caure en una massificació que ens portaria més problemes que guanys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un jove atropella i mata un nen de 8 anys i deixa al pare en coma

Notícia següent

Almenys tres menors ferits en un apunyalament múltiple

Notícies relacionades