Lloret de Mar serà el segon municipi de Catalunya a unir-se a la iniciativa Rexcatering, un projecte integral de recuperació i redistribució d’aliments cuinats excedents. Ho farà a través de l’AFA de l’escola Àngels Alemany, que s’adhereix a la proposta amb l’objectiu principal de conscienciar sobre la importància de no malbaratar els aliments, a través d’una pràctica que pretén posar a disposició de la ciutadania els menjars cuinats excedents que no s’hagin servint en el menjador escolar del centre educatiu mitjançant una màquina expenedora d’accés públic.
La Fundació Residuo Cero és la promotora de Rexcatering, que en el País Basc compta amb una quarantena de màquines expenedores instal·lades en menjadors escolars, residències i centres de dia. A Catalunya, la iniciativa s’impulsa des de l’entitat Plataforma Aprofitem els Aliments, que actua com a representant de la Fundació a Catalunya i també a Andorra. En aquesta ocasió, l'engegada del projecte ha comptat amb la col·laboració i finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.
Amb el Rexcatering implantat a l’escola Àngels Alemany, aquells excedents de menjars que inevitablement s’hagin generat en l’elaboració diària dels àpats, seran rescatats i envasats pel propi personal de cuina, i l’alumnat col·laborarà en l’etiquetat i posada a disposició de la ciutadania, a través d’una màquina expenedora ubicada a l’exterior del mateix centre educatiu, donant així importància i valor als recursos alimentaris. En el primer any d’implantació del projecte, les racions excedentàries, de nutritius i saludables menjars, es distribuiran de manera gratuïta.
La regidora de Medi Ambient i Salut, Vereda López, ha valorat el projecte Rexcatering de manera molt positiva i ha assenyalat que “el malbaratament alimentari és una greu problemàtica, no només social sinó també per les conseqüències ambientals i econòmiques que comporta. En aquest sentit, considerem que és molt important sumar-se a la iniciativa d’economia circular, donat suport a l’AFA de l’escola Àngels Alemany per poder desenvolupar el projecte”.
Es calcula que cada any, un terç de tots els aliments del món acaba a la brossa, al voltant de 1.600 milions de tones, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura. A la Unió Europea, la xifra anual de malbaratament és de 88 milions de tones d’aliments. I pel que fa a Catalunya, l’Agència de Residus calcula que cada any es malbaraten 262.000 tones, que suposa una mitjana de 35 kg per persona.