Lloret de Mar dedica una exposició al pintor Joan Sala Lloberas

Avatar photo

L’exposició fa un recorregut antològic per la seva extensa i fructífera obra tenint en compte els principals pintors que el van influir

Lloret de Mar dedica aquest any una gran exposició a l’artista lloretenc Joan Sala Lloberas. Sota el  títol ‘Pintor de rem i de vela. Joan Sala Lloberas (1925-2010)’, l’exposició es planteja com un passeig pels llocs, persones, oficis i objectes que el van fer artista: el seu estimat barri de Venècia on va néixer i viure durant tota la seva vida, la seva formació com a home de mar, i el testimoni i llegat que ens deixa després d’anys d’observar meticulosament el paisatge, el mar, la costa i l’entorn lloretenc i la seva gent i els antics oficis. Aquest llegat pictòric configura l’exposició que convida a fer un viatge per la vida i l’obra del pintor.

 

L’exposició fa un recorregut antològic per la seva extensa i fructífera obra tenint en compte els principals pintors que el van influir, fent especial esment al seu mestre Joan Orihuel i Bartra o a l’impacte que li va ocasionar la pintura de Joan Llaverias.

 

La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha destacat l’inestimable valor de les obres de Joan Sala Lloberas que recullen l’essència del mar i la seva gent i que ens mostren un Lloret que encara no havia vist el canvi que patiria amb l’arribada del turisme.

 

L’exposició ha estat comissariada per la historiadora de l’art, Marina García, que ha dit que el mar que tant va estimar Sala Lloberas, és el fil conductor d’aquesta exposició que va de la seva primera etapa com a alumne de l’Escola d’Arts i Oficis regentada per Joan Orihuel fins al final de la seva vida. Garcia ha ressaltat que un dels punts forts de l’obra de Sala i Lloberas és que mostra un Lloret que ja no existeix, mostra un Lloret ja desaparegut que ell va pintar fins a la sacietat, de vegades de memòria, ja que tenia una memòria excepcional.

 

I és que, tal com apunta la historiadora de l’art, el pescador lloretenc sempre va ser molt conscient que el poble estava canviant molt i va saber plasmar-ho, tant amb les seves pintures com amb la seva obra en general.

 

Més d’una seixantena d’obres, entre dibuixos i pintures, repassen la trajectòria pictòrica de l’artista, des de les seves primeres obres de l’any 1936, passant per la seva primera exposició individual l’any 1965 fins a les seves darreres peces fetes entre els anys 2000 i 2010 ja en el camp de l’abstracció, ja que al final de la seva vida li van detectar un tumor al cap que el va deixar amb una visió minvada. Entre les obres que s’hi exposen destaquen les primeres que va fer que i mai han estat exposades al públic. Es tracta, ha dit Garcia, de dibuixos del natural i el primer oli que va pintar que retrata els boscos de Can Saragossa, la masia on s’ha ubicat l’exposició.

 

L’exposició està formada per obres que la família de l’artista ha deixat en préstec a l’Ajuntament de Lloret, peces que ha cedit l’Obreria de Santa Cristina per aquesta exposició o obres que provenen del Museu d’Art de Girona i que han ajudat a completar el discurs museogràfic.

 

El regidor de Patrimoni Cultural, Xavier Flores, assenyala que era de justícia organitzar una mostra com aquesta i més, coincidint amb aquest any que Lloret celebra l’any de la Capital de la Cultura Catalana. Flores també ha convidat a tots els lloretencs a visitar l’exposició i, ha destacat que si volen conèixer més a fons la seva vida i obra, poden participar de les visites guiades que es faran tots els diumenges d’abril.

 

L’exposició es pot visitar des del 31 de març al 31 de desembre a Can Saragossa. De gener a juny tots els dies de 10.00 h a 13.00 h, de juliol a setembre tots els dies de 10.00 h a 13.00 h i de 17.30 h a 19.30 h i d’octubre a desembre, tots els dies de 10.00 h a 13.00 h.

 

A més, durant tots els diumenges d’abril, s’ofereix una visita guiada a les 11.00 h del matí, a càrrec de la historiadora de l’art Marina Garcia, que permetrà conèixer amb més detall la seva obra. Les places per aquestes visites són limitades. Les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web patrimoni.lloret.cat o bé trucant al Museu del Mar 972364454.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

three × 1 =

Notícia anterior

70 nous dispositius per tramitar denúncies instantànies a Badalona

Notícia següent

Mor un home en un accident de parapent a la Noguera

Notícies relacionades