Dilluns, 28 d'abril de 2025
És notícia

L’eòlica marina a la Costa Brava, a debat a la UdG

Avatar photo
El seminari s’estructurarà en dos blocs

La Universitat de Girona (UdG) organitza un Seminari sobre eòlica marina a la Costa Brava davant el gran debat ciutadà que hi ha a l’entorn de la implantació de grans parcs a la zona. Tindrà lloc aquest divendres, 8 de març, de 15h a 19:30h, a l’auditori Manel Xifra Boada de l’edifici Narcís Monturiol del Parc de Recerca i Innovació.

La divisió de la ciutadania entre els que estan a favor i els que estan en contra d’aquestes instal·lacions fa necessària una anàlisi acadèmica, amb veus expertes, per abordar la complexitat i la diversitat de posicionaments a l’entorn de l’eòlica marina a la Costa Brava.

L’objectiu del seminari és presentar quina és la situació energètica a Catalunya, exposar quines solucions existeixen en aquest necessari camí cap a la transició energètica, i mostrar la pluralitat de mirades d’acadèmics de la UdG estudiosos d’un mateix tema amb moltes dimensions i escales geogràfiques i temporals. 

El seminari s’estructurarà en dos blocs. En el primer hi participaran responsables de la gestió i planificació de l’energia a Catalunya i es presentarà un cas d’implantació d’eòlica marina per a contextualitzar la qüestió. En el segon bloc, els acadèmics de la UdG experts en diferents parcel·les de coneixement que tenen relació amb la implantació d’aquestes grans infraestructures, podran exposar els resultats de les seves recerques.

Per una banda, intervindran Assumpta Ferran, directora general d’Energia de la Generalitat de Catalunya, que parlarà de la Transició energètica a Catalunya; Beatriz Perez-Portabella, project manager de PLEMCAT; i José Pinheiro, de Wind Float Atlantic, que exposarà l’experiència del primer parc eòlic flotant del món, a Portugal.

En la segona part del programa, conduïda per Gabriel Jover, del departament d’Economia de la UdG, que comptarà amb participació de veus expertes de la pròpia UdG i d’altres institucions de recerca, el catedràtic emèrit de Física Pere Roura parlarà d’Impactes contrastats; Anna Garriga, del departament d’Economia, de Com avaluar l’impacte econòmic i social d’una gran infraestructura energètica; Daniel Depellegrin, del departament de Geografia, d’Addressing the Interactions among Humans and the Marine Environment, en el marc del Projecte UE BluePath; Finalment, Laura AmorósElisa BerdaletPaul WawrzynkowskiRafa Sardá i Josep Vila abordaran l’Avaluació i valoració dels impactes ecològics i socials potencials dels parc eòlics marins en zones d’elevada BIOdiversitat i alt valor PAIsatgístic: l’exemple de Cap de Creus/Golf de Roses.

Durant el desenvolupament del seminari, el públic podrà formular preguntes a través de la xarxa X que el relator traslladarà agrupades o resumides als ponents i, per acabar, es presentarà el resum de les principals aportacions.

L’obertura institucional serà a càrrec del rector de la UdG, Quim Salvi, i la cloenda de Josep Calbó, Vicerector de Projectes Estratègics i Internacionalització de la UdG.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arriba una nova edició d’“Art en femení” a L’Hospitalet de Llobregat

Notícia següent

Els pagesos protesten a les portes del Parlament

Notícies relacionades