Dimecres, 19 de juny de 2024
És notícia

L’associació Cocogat ha esterilitzat prop de 400 gats a Tossa en els darrers 3 anys

Avatar photo

La millora de la qualitat de vida dels animals i de la convivència amb veïns i veïnes és el principal objectiu

Passejant per Tossa et pots topar amb  algun felí que porta una marca a l’orella. Són els gats comunitaris, que  conviuen a l’espai públic i són gestionats per l’Ajuntament amb la col·laboració  de Cocogat, una associació local sense ànim de lucre, formada per voluntàries  amants dels gats que vetllen pel seu benestar.

La presència de gats al carrer és habitual a tots els municipis, i Tossa no és  una excepció. Molts d’ells són gats abandonats —alguns sense esterilitzar— o  bé de descendència salvatge. Si no es controlen, es reprodueixen amb molta  facilitat. A l’entorn urbà tenen moltes possibilitats d’aconseguir aliments perquè  sempre hi haurà persones que els donaran menjar, en alguns casos de  manera inadequada, embrutant i degradant l’entorn.

 

Per cercar una solució, des de l’any 2015 l’Ajuntament té un conveni amb  Cocogat per tal d’impulsar el model de Colònies Controlades de Gats  Comunitaris amb l’aplicació del model CER (Captura, Esterilització i Retorn).

Una vegada capturats per les voluntàries de l’associació, els gats són portats a  una clínica col·laboradora. Aquests felins són sotmesos a una revisió  veterinària, se’ls esterilitza, se’ls posa una marca a l’orella per identificar-los i se’ls torna a la seva colònia.

 

Una colònia controlada és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un  espai públic i que són alimentats amb pinso sec. D’aquestes colònies en tenen  cura únicament els gestors autoritzats per l’ajuntament. Aquests voluntaris els  alimenten en els punts autoritzats i establerts, de manera que s’evita que els  gats es dispersin, facilitant així poder-los fer el seguiment.

La CER elimina les molèsties produïdes pel marcatge amb l’orina dels mascles,  les baralles, els miols en època de zel i, sobretot, evita la superpoblació,  millorant la qualitat de vida dels gats i dels veïns que hi conviuen. El CER  funciona sempre que s’apliqui a la totalitat dels individus d’una colònia. Per  això, la importància de la figura del gestor que, a més d’alimentar correctament  i vetllar per la salut dels gats, s’encarrega de capturar i/o avisar de l’aparició de  nous individus sense esterilitzar. La col·laboració de tots els implicats (les  autoritats, l’associació, les gestores i els veïns) és essencial per garantir l’èxit  de la gestió.

 

En el cas que es detecti una colònia de gats urbans sense esterilitzar, es pot fer  una instància a l’Ajuntament, que la farà arribar a Cocogat per tal de fer-se  càrrec de la situació.

Pel que fa als gats domèstics, és important que els propietaris els esterilitzin,  els identifiquin amb un xip, els inscriguin al cens municipal i, evidentment, no  els abandonin mai. Un gat de casa no sobreviu en una colònia de carrer.

 

A les colònies controlades del municipi el percentatge de gats esterilitzats està  proper al 100%, gràcies al treball fet els darrers anys en el control i  manteniment de les colònies. Durant el 2020 i 2021 s’han esterilitzat 149 i 99  gats, respectivament. El 2022 s’n’han esterilitzat 147. D’aquests, 86 femelles i 61

mascles. També s’han atès tots els gats que, pel seu estat de salut, ho  necessitaven (alguns —els que no podien tornar a les seves colònies— han  estat acollits per APAP Tossa de Mar-Fundació Chari Cruz). El cost total ha  estat d’11.353,41 euros (una part subvencionada per l’Ajuntament i la resta,  per fons propis de Cocogat).

És important donar continuïtat a aquest projecte amb la implicació de tothom. Per a més informació de l’activitat de Cocogat, el dia a dia de les voluntàries i  com es comporten els gats comunitaris, es pot contactar a:  [email protected]

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

3a edició del cicle ‘En primer pla’ de la conselleria de Joventut i la URV

Notícia següent

Encamp i el Pas de la Casa obren inscripcions per a activitats de Pasqua

Notícies relacionades