Juli Fernández (PSC): “La prioritat és lligar un acord polític amb Som Gent del Poble”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El PSC va guanyar les eleccions del passat diumenge a Palafrugell, una victòria que es repeteix, però amb un marge de diferència –4 regidors més que la segona força– que, enguany, els permet plantejar-se governar en minoria i explorar pactes amb més flexibilitat; en comparació amb l’empat que van tenir als darrers comicis del 2019. Les perspectives són positives pel candidat socialista, Juli Fernández, qui fa un bon balanç del canvi que ha ‘demanat’ la ciutadania a les urnes.

 

Quina valoració fan dels resultats electorals del 28-M?
La valoració general molt bona perquè reflecteix que la ciutadania, primer, se’n recorda de la meva tasca com a alcalde durant sis anys (2011-2017) i ha castigat els grups que van impulsar la moció de censura, que estava totalment injustificada, i que aquests quatre anys, com anàvem denunciant nosaltres, la gestió ha estat del pitjor que ha tingut Palafrugell. Per tant, és un reconeixement a la feina que hem fet i, sobretot, que el projecte que oferíem reflectia l’experiència i està preparat pel municipi.

Agraïm tots els ciutadans i ciutadanes que van confiar en nosaltres a les eleccions, que eren difícils, i s’ha vist que hauríem de reflexionar perquè l’abstenció ha estat molt elevada. La democràcia s’ha de ‘mimar’, s’ha de cuidar dia a dia, i si no ho fem poder patir el risc que, fins i tot, vagi a menys la participació. I, per tant, cal agrair a tota la gent que ens va donar suport en un context complicat.

 

A més, respecte al 2019, han obtingut dos regidors més i un marge de diferència amb ERC. Això millora les perspectives de governar?
Malgrat el moment que vivíem el 2019, amb el context que hi havia a Catalunya amb el PSC, jo vaig tornar a guanyar les eleccions, com he estat fent del 2011 al 2023, i llavors en aquell moment vam empatar amb Esquerra quant a regidors, en vots també les vam guanyar. Jo crec que la ciutadania ha entès el missatge i nosaltres hem de governar, mentre que ERC ha tingut una davallada i ha d’anar a l’oposició, han perdut més de 15 punts de suport.

 

S’han quedat a dos regidors de la majoria absoluta, es plantegen governar en minoria o pactar amb altres formacions?
Ara tot just comencem les negociacions. Després de les eleccions, jo em vaig demanar tres dies i, tot i que he parlat amb tothom per telèfon, començaré a reunir-me demà amb altres partits. Però des del moment en què Esquerra es desmarca de tot, la possibilitat del govern en minoria hi és, però crec que Palafrugell està tan necessitat de grans projectes i grans actuacions que caldrà buscar un acord sòlid, un acord que, com a mínim, garanteixi la majoria absoluta. Iniciaré converses primer amb Som Gent del Poble a veure com avancen i, a partir d’aquí, decidiré quins acords, però sense deixar de parlar amb Junts o els comuns, bàsicament per fer projectes de ciutat. La prioritat, això no obstant, és lligar un acord polític amb Som Gent del Poble.

 

Quines seran les prioritats del mandat?
Primer de tot, recuperar l’orgull de poble que està bastant tocat. Els barris estan totalment abandonats, el sector econòmic està molt enfadat amb la gestió que ha fet l’anterior govern. Segon, ja estic treballant amb diversos tècnics de l’àrea per desenvolupar un pla de xoc de millora de la neteja, la recollida de les escombraries i la millora de l’espai públic. Partint d’aquí, haurem de començar a parlar de pressupostos participatius, com enfrontem la millora de les instal·lacions esportives i la construcció de la zona esportiva nova, haurem de començar a plantejar-nos un gran acord de ciutat amb totes les forces polítiques i la ciutadania per poder tenir un full de ruta pels propers 20 anys. Per tant, vull intentar garantir la cultura, l’esport, els paisatges, ser un referent socioeconòmic en el futur i és aquí on tenim el repte.

Quan un equip de futbol canvia d’entrenador, aquest ha de motivar els jugadors, doncs a l’Ajuntament passa igual. Si no estem tots animats i totes les àrees disposades a anar a una, no aconseguirem res, serà difícil.

 

Per tant, les sensacions des de la formació són positives per accedir a l’alcaldia?
Sí, d’entrada no veiem cap problema tant per arribar a un acord amb Gent del Poble i Junts x Cat, per fer un pacte de govern, i després amb ERC i ECP també veig factible fer acords puntuals en projectes grans de ciutat, temes urbanístics, educatius, culturals i aquells aspectes que requereixin un gran consens. La situació de Palafrugell és tan complicada que caldrà arribar a consensos entre tots, no només per governar, sinó per projectes i estratègies de futur.

D’una banda, està la tasca de govern, que ha de garantir una majoria sòlida, i de l’altra, jo sempre he entès que les actuacions de futur -com podrien ser l’escorxador o l’Antic Hospital-, han de ser acords amplis amb altres formacions i, fins i tot, implicar la ciutadania a través de processos consultius.