Salt adjudica els primers pisos del parc municipal d’habitatge

L'ajuntament ha invertit quasi 9 MEUR en adquirir pisos i posar-los a lloguer: "És una prioritat absoluta"

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, fent entrega d'un dels pisos adjudicats. ACN

L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha adjudicat els primers 19 pisos del parc municipal d’habitatge. Són immobles que es posen a lloguer i van destinats a garantir l’accés a l’habitatge a persones grans, joves, estudiants i famílies en situació de vulnerabilitat. Durant el darrer any i mig, l’ajuntament ha invertit gairebé 9 milions d’euros (MEUR) en adquirir immobles per ampliar el parc, que ja compta amb 194 pisos i amb l’objectiu d’arribar a uns 300. L’alcalde de la població, Jordi Viñas, ha explicat que per al govern municipal és una “prioritat absoluta”: “Són polítiques d’habitatge efectives”. Durant les properes setmanes tenen previst adjudicar deu pisos més.

“Avui és un primer pas però no ens aturem aquí”, han afirmat Viñas i el segon tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de Territori, Àlex Barceló. L’ajuntament ha fet entrega, aquest dijous, dels primers 19 pisos de propietat municipal destinats a lloguer social.

Salt ha posat en marxa l’adjudicació dels pisos del parc municipal d’habitatge seguint el reglament aprovat definitivament el febrer passat i que estipula les condicions per accedir al lloguer, en les quals es prioritza col·lectius com els estudiants, les famílies joves, la gent gran o les famílies vulnerables. L’alcalde ha subratllat que l’ajuntament ha fet un esforç “molt important per adquirir constantment pisos per posar-los a disposició de la ciutadania.

De fet, en un any i mig i una inversió d’uns 9 MEUR, l’ajuntament ha adquirit 194 immobles amb la fórmula del tanteig i retracte. “Aquest acte aparentment tan simple que fem avui fent entrega de les adjudicacions als veïns i veïnes ha suposat un gran esforç perquè, en primer lloc, ha calgut adquirir els pisos aconseguint línies de finançament sostenible per a un ajuntament com el nostre i anant a buscar propietaris que no s’ocupaven dels seus immobles com bancs o grans tenidors, després hem fet l’esforç d’arreglar-los i posar-los en condicions i, finalment, d’adjudicar-los a les persones que estaven inscrites a la borsa”, ha concretat Barceló. Tot un procés coordinat des de l’Oficina Municipal d’Habitatge i l’empresa gestora urbanística Nou Salt.

Avui, ja hi ha 19 famílies de Salt que han pogut accedir a un habitatge digne i al preu del lloguer de protecció oficial però a partir d’ara continuaran adjudicant més pisos, 10 més previstos en les properes setmanes. Però l’equip de govern també preveu anar adquirint més immobles fins a arribar a tenir-ne 300.

A l’hora d’establir la distribució dels pisos, el reglament estableix diversos aspectes lligats a col·lectius concrets com, per exemple, oferir una alternativa residencial ajustada als ingressos de la gent gran o facilitar l’emancipació dels joves. Al mateix temps també, preveu donar suport a l’arrelament al territori d’aquelles persones o famílies que treballin a Salt i que vulguin viure-hi, planteja una alternativa residencial ajustada als ingressos dels universitaris i vetlla perquè les persones amb mobilitat reduïda tinguin un habitatge adequat a les seves necessitats.

“Com a ajuntament és una absoluta prioritat atendre a les peticions dels veïns i consolidar polítiques reals d’habitatge perquè l’única manera de progressar és garantint un habitatge digne a tothom”, ha exposat Viñas. Unes polítiques d’habitatge, afegeix, que van “destinades a tothom” i que busquen donar respostes efectives i reals a les necessitats dels saltencs.