Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Figueres diu no a l’article 155 i acusa l’Estat d’utilitzar “mesures repressives”

Avatar photo

La moció, proposada per l'AMI i ACM, ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC i la CUP

L’Ajuntament de Figueres ha aprovat la moció que insta al govern espanyol a “aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya” amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. El document, proposat per l’AMI i l’ACM, també dona ple suport al Govern català per “fer efectiu” el mandat democràtic de l’1-O i condemna “la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol”. La iniciativa ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC i la CUP. Hi han votat en contra el PSC, el PP, C’s i el regidor no adscrit, Diego Borrego. L’edil de Compromís s’ha abstingut i els dos exmembres d’Unió han abandonat el ple abans de la votació perquè s’oposen a com s’ha gestionat tot el procés.

Figueres ha estat la primera població de les comarques gironines a tirar endavant la moció. Ho ha fet a través d’una convocatòria de ple extraordinària aquest dilluns al migdia. Està previst que demà també ho facin d’altres ajuntaments com el de Girona i Torroella de Montgrí. La proposta ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC i la CUP. Hi ha votat en contra el PSC, el PP, C’s i el regidor no adscrit. Els dos regidors no adscrits que pertanyien a Unió han abandonat el ple abans de la votació en desacord amb com s’ha gestionat tot el procés i el de Compromís, s’ha abstingut.

El document s’inicia recordant l’acord entre el PP, el PSOE i C’s per a “la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. Una situació que, segons l’escrit, evidencia que davant d’un problema polític, la resposta de l’Estat es basa en la “repressió i en la retallada de drets”. “Trenta-vuit anys després de recuperar l’autonomia catalana amb l’aprovació de l’Estatut, després de les llargues dècades de dictadura franquista, són ara tres partits polítics en el marc democràtic que volen tornar a sotmetre Catalunya a aquella situació d’anul·lació política”, remarca.

L’aplicació de l’article 155 de la Constitució, insisteix l’escrit, liquida “de facto” l’autonomia catalana i suposa “un fort atac als drets dels catalans i catalanes per la incapacitat de diàleg de l’Estat”. El document insisteix que aquesta “incapacitat” s’ha concretat en la seva resposta “repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals”. Una vulneració que va, asseguren, des de la censura a Internet als processos judicials contra més de 700 alcaldes catalans passant per la “brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1-O”. La moció també recorda l’empresonament dels líders d’Òmnium i l’ANC i el “gran desplegament policial” que es manté.

Per tot plegat, el consistori ha aprovat instar al govern espanyol i als partits que li donen suport a “aturar la suspensió de l’autonomia” catalana que “ja estan portant a terme” i que pretenen “reblar” amb l’aplicació de l’article 155. A més, l’Ajuntament dona ple suport al Govern i al Parlament per “fer efectiu el mandat popular del passat 1-O” en els termes que estableix la Llei del Referèndum d’Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República. També condemna la “violació de drets fonamentals” a Catalunya “a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat” contra la població i les institucions catalanes.

Crítiques al PSC
Al torn d’intervencions, la regidora del PP, Mª Àngels Olmedo, ha defensat l’aplicació de l’article i ha afirmat que l’objectiu no és suspendre l’autonomia sinó “restablir la legalitat”. Per la seva banda, el regidor del PSC, Alfons Martínez, ha apel·lat al “diàleg”, ha defensat l’actuació del PSOE i ha assegurat que “encara estem a temps d’aturar-ho”. Per això, ha demanar al president, Carles Puigdemont, que “torni a la legalitat”.

L’alcaldessa, Marta Felip, s’ha mostrat molt crítica amb els socialistes i els ha acusat que no ser “ni tant sols capaços” de condemnar les agressions ni el procés que està impulsant l’Estat. Felip, a més, ha assegurat que es tira endavant la moció per evitar una “barbàrie democràtica”. També la portaveu de la CUP, Natàlia Sánchez, ha criticat l’actitud del PSC i ha afirmat que les bases socials socialistes s’han llençat a “l’oblit”.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Agnès Lladó, ha assegurat que el que pretén fer l’Estat espanyol és un “cop d’estat encobert” amb mesures que “ni tant sols estan previstes a la Constitució”. També ha tingut un record per Sánchez i Cuixart. La formació ha lluït durant la sessió un cartell on es reclama la seva llibertat.

El regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha justificat la seva abstenció perquè no està d’acord amb el primer punt de la proposta, que dona ple suport al “mandat” del Parlament davant dels resultats de l’1-O. Per això, ha proposat dues esmenes que no han prosperat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roberto Fernández rebutja “qualsevol intervencionisme” en l’autonomia de les universitats i del sistema universitari català

Notícia següent

Els Mossos detenen un home per amenaçar a trets veïns d’una urbanització de Tortosa

Notícies relacionades