Maurici Jiménez i Ruiz: “D’aquesta situació n’hem de sortir més forts”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

Quan inicies un projecte de govern local, et planteges certs reptes i mantens una obligació directa amb els teus ciutadans, per tal de complir amb les accions de govern plantejades.

El temporal Glòria i la situació de la Covid-19 ens van fer haver de replantejar-nos tots els objectius i reptes estipulats. Amb el pas del temporal Glòria vam haver de buscar solucions per diversos desperfectes provocats. En aquell moment, vam trobar una solució i vam fer un seguit d’inversions i convenis amb l’Estat, per tal de reconstruir el passeig marítim, entre d’altres desperfectes. El passeig marítim l’anirem reconstruint a poc a poc.

Amb la situació de la pandèmia, hem hagut de reestructurar la nostra previsió d’ingressos i despeses i, destinar certes partides al suport social de les famílies i persones del municipi afectades per aquesta situació.

Aquestes situacions han provocat que haguem d’encarar i replantejar-nos nous reptes. També hem de comunicar que no som un govern nou, ja que durant els 4 anys anteriors al nou mandat vaig ser el Tinent Alcalde del municipi i això és molt positiu perquè sabem com treballar des de dins amb una certa experiència.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El temporal Glòria va suposar una inversió d’un milió i mig d’euros i la pandèmia de la Covid-19 al voltant d’uns quatre milions i mig d’euros. Hem d’esmentar que ens hem gastat uns set-cents mil euros en subvencions, en benestar social, en criteris de seguretat…

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Castell-Platja d’Aro?

Castell-Platja d’Aro som un municipi amb uns 10.000 habitants aproximadament. Tot i que hem de remarcar, que les persones residents al municipi durant tot l’any, ronda al voltant d’uns cinc o sis mil habitants. Per aquest mateix motiu, nosaltres no mirem la dada local, ja que si hi ha quatre o cinc contagiats, ja ens apareixerà com una dada greu, tot i no ser-ho per la població que tenim.

Doncs així, amb què ens fixem? Doncs amb les dades d’àmbit territorial proper a la nostra població; ja que nosaltres tenim molt turisme de proximitat. En aquest cas, també mirem el territori de França, ja que el tenim molt a prop i el seu turisme es fa notar al nostre municipi.

Les mesures de contenció per la Covid-19 que fem a Castell-Platja d’Aro són les que ens dicta el PROCICAT. Nosaltres ens basem en aquest organisme, per tal d’efectuar i modificar en tot moment les actuacions de millora per contenir aquesta pandèmia sanitària.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern?

Al principi de la pandèmia tot semblava terrorífic i tots vam agafar certa por per una situació nova i d’incertesa social, sanitària i econòmica. A poc a poc i després que hagi passat cert temps, sembla que aquesta por s’ha relaxat una mica perquè sabem quina situació tenim.

Els confinaments i desconfinaments han tingut mirades crítiques en el territori normatiu català, perquè ha estat un confinament molt definit. En tot moment, s’han pres diverses decisions sobre el confinament que no es compartien, tan sols per l’àrea territorial a tractar. Les normes establertes han estat basades en les àrees metropolitanes catalanes, però no han pensat en què l’àrea de la costa és diferent a nivell de volum d’habitants i que certs confinaments perimetrals ens podien afectar.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

Com a municipi turístic que som, les nostres accions es basen en activitats que creen i defineixen la nostra marca municipal turística.

Per descomptat, esperàvem que les festivitats de Setmana Santa, Sant Joan, els inicis de l’estiu… Fossin espectaculars. També esperàvem poder dur a terme el mercat medieval, els carnavals, el festival de jazz… Però la situació va provocar haver d’anul·lar certes activitats i d’adaptar-ne unes altres amb unes restriccions més complexes.

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Aquesta temporada 2021 serà una bona temporada; ja que durant aquesta Setmana Santa hem tingut una ocupació superior al 15%, si parlem de l’any prepandèmia, el 2019. Si parlem amb més precisió, hem tingut unes 40.000 persones més durant aquesta Setmana Santa.

Aquest estiu pensem i confiem en la vacunació i en la seva cartilla per viatjar; això farà que tant el turisme de proximitat nacional com l’internacional: el francès, el belga, l’alemany i l’anglès, puguin venir a gaudir de les seves vacances a Castell-Platja d’Aro d’una forma segura i propera.

L’experiència del 2020 ens ajuda a saber com hem d’actuar i repetir les mesures de contenció i seguretat, per tal de tenir un estiu segur per a tothom. Seguirem les mesures de seguretat de l’any passat respecte a les platges, també afegim sis interins extres dins el cos policial per aquesta temporada estiuenca, seguirem amb la priorització dels vianants en els espais públics, amb el control de les platges… L’experiència és un valor afegit!

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

El nostre pla es basa en intentar programar tot el que vam fer durant l’any 2019, si és possible o de forma gradual. Tot el que té acció directa amb el turisme ho estem gestionant segons les mesures de seguretat establertes i esperant en tenir una certa normalitat.

El nostre govern està preparant les activitats de cares al setembre, la diada de Catalunya, la festa de la cervesa, la campanya de Nadal… Mirem l’agenda vista i pensem en un territori segur, atractiu comercialment, amb un espai privilegiat…

Quin missatge vol transmetre als habitants de Castell-Platja d’Aro per aquest 2021?

El missatge es basa en una sola paraula: il·lusió.
Hem de ser conscients que estem construint d’un greuge una oportunitat i que estem compartint i construint un municipi turístic, gràcies a l’àmbit municipal, al sector privat i als veïns del municipi. D’aquesta situació hem de sortir més forts i amb noves relacions.