Jordi Colomí: “Donarem un pas endavant en el comerç local i en l’àmbit cultural”

Com ha viscut aquests dos primers anys de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

La veritat és que vam començar la nova legislatura amb molta il·lusió, però han estat dos anys complicats. Tot i això, aquestes circumstàncies extraordinàries ens han ajudat com a administració propera; ja que hem hagut d’aprendre moltíssimes coses. També hem de tenir en compte que molts dels nostres regidors eren nous en el càrrec i la situació de la pandèmia i els temporals han fet que tots curséssim un “Màster” sobre l’administració local de forma ràpida, precisa i amb molt de coneixement; no ens hem pogut dormir ni un instant. La nostra gestió ha estat clau per tal que els veïns, treballadors i empresaris puguin sobreviure sense el sector turístic, entre molts altres factors.

Ens hem vist submergits en una situació que mai ningú s’hauria imaginat. Hem hagut de prendre decisions posant tota la justícia social possible sobre cada actuació; tot i que, sempre és discutible. Però ens hem adaptat a nous pressupostos i hem intentat solucionar tots els problemes referents a la part més desfavorida de la situació.

Si entrem en l’afer del temporal Glòria, el nostre municipi va ser el més afectat de tot Girona perquè tenim la desembocadura del Ter i això va produir una inundació que no s’havia produït des de feia 50 anys a Torroella de Montgrí. A l’Estartit el temporal Glòria va afectar molts carrers a conseqüència de l’argila que va baixar de les muntanyes per culpa de les pluges tan fortes que hi van haver.
Tampoc hem d’oblidar altres temporals que hem tingut com el Filomena que també han creat algun tipus de desperfecte en els nostres municipis.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El temporal Glòria, segons els primers estudis que s’han fet sobre aquest esdeveniment meteorològic, ha suposat una despesa d’uns quatre milions dos-cents mil euros.

La Covid-19 no ha provocat un increment de pressupost però sí que ha provocat haver d’agafar el pressupost d’altres regidories per tal de poder fer front a aquesta situació tan llarga i complicada. Els àmbits afectats, d’on vam haver de treure el pressupost perquè no es van poder dur a terme les accions que teníem pensades executar van ser dels sectors culturals i festius. Amb la Covid-19 vam haver de fer modificacions de crèdit, més descompte als empresaris, autònoms… En total portem gastats entre uns vuit-cents mil i un milió d’euros.

Quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Torroella- l’Estartit?

Actualment les dades que tenim són molt satisfactòries. Precisament en els últims 7 dies només hem tingut 3 casos positius en tot el municipi. Ara podem dir que estem en una situació de baix risc.

Hem de remarcar que s’ha fet una feina excepcional des del CAP, l’Àrea de Salut, els serveis municipals i la policia municipal i, per això mateix, volem agrair la seva feina i suport fins ara. Des de l’Administració seguim desinfectant els parcs infantils de forma regular per tal de tenir una major seguretat per a tots els infants i famílies.

La Covid-19 ha fet que passem per diverses fases i moments i ara estem en el moment més baix de la pandèmia dins el marc de la Costa Brava. Les mesures que hem pres han estat les que marquen el PROCICAT i a part, abans que el PROCICAT digues quelcom sobre les mesures a prendre amb la pandèmia, nosaltres ja vam començar a prendre mesures extraordinàries, tant per la seguretat dels vilatans com pel personal de l’Administració. En aquest cas, una de les mesures que es van prendre va ser doblar la flota de cotxes de policia local, per tal que a cada vehicle només hi anés un policia i així evitar un contacte que no sabíem què podia provocar en aquells moments. Els mateixos policies estaven obligats a dur guants i mascareta i després de cada torn es desinfectaven els vehicles.

Hi va haver molta col·laboració amb les 3 llars de jubilats que hi ha als nostres municipis i només vam tenir entre un i dos casos. Així que, creiem que la part pública es va fer bé. Des de l’Administració es van passar comunicats constants a la part privada perquè seguissin les mesures de prevenció i protocol. En cap cas hi va haver una incidència molt greu per la Covid-19 en els nostres municipis.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern?

Majoritàriament bé. Políticament hi ha hagut grups que s’han aprofitat per intentar redirigir el malestar dels empresaris del sector turístic contra l’ajuntament perquè no donàvem ajudes directes. A poc a poc vam començar a crear un pla de descomptes, per tal de fer més amena aquella situació tan insostenible, en el seu moment de més auge i incertesa.

Els municipis no estàvem preparats per rebre aquesta situació i hem estat el primer espai on els ciutadans han pogut recollir i sentir-se recolzats perquè des de les Administracions superiors no arribava una resposta ràpida i directa. La veritat és que els nostres veïns han pres molt de seny al respecte i han complert amb tot el que es demanava per tal de crear un entorn més segur.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

L’àmbit cultural i festiu van quedar tocats, tal com hem comentat més amunt. Amb la Covid-19 vam haver de parar tot el tema de festivitats i activitats culturals per tal d’evitar les “aglomeracions” i els espais tancats.

També hem d’esmentar que ens vam apuntar a un programa estatal de plans de recuperació de sostenibilitat i vam aconseguir una subvenció de tres milions sis-cents mil euros. Aquesta subvenció ha servit per posar al dia l’espai urbà, els equipaments a les platges, la restauració del turisme… Aquesta subvenció la vam rebre als voltants del setembre del 2020.

Aquesta subvenció ens ajudarà a una recuperació més efectiva; ja que millorarem el sector laboral: feina i oferta dins l’àmbit del turisme i el sector comercial, molt tocat fins fa poc. A part d’aquesta subvenció, nosaltres seguim amb el pla de mandat que tenim pactat de fa dos anys.

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Aquest any la situació és diferent que l’any passat i esperem que les fronteres estaran obertes. Nosaltres estem invertint en la captació del turisme de proximitat, però també, del turisme estranger. Per aquest mateix motiu estem fent un esforç econòmic important, referent a la promoció turística per aquest estiu 2021.

Creiem que serà un estiu molt bo. La nostra oferta turística es basa en empreses familiars: hotels i càmpings, per exemple. Durant l’any 2020 tots els hotels es van obrir tots o quasi tots.

També hem de tenir clar que la pandèmia anirà a la baixa a inicis d’estiu i, a finals d’ell estarà tot més controlat a Espanya i a Europa. Creiem que estem al final del túnel i que tant els empresaris com els treballadors podran gaudir d’una bona temporada turística.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Executar el pressupost que vam fer pensant en la recuperació dels nostres municipis.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Torroella de Montgrí- l’Estartit per aquest 2021?

Sobretot que confiïn en el futur immediat; que les accions que estem duent a terme són per fer una recuperació ràpida i totes les dades apunten que serà una bona temporada turística. Tots tindran el dret, el deure i la llibertat de treballar.

Creiem que la temporada d’estiu es podrà allargar aportant un benefici majoritari. A poc a poc anem recuperant la normalitat perduda. Donarem un pas endavant en el comerç local, en l’àmbit cultural i en les activitats esportives, les quals han patit molt les conseqüències de la pandèmia.