Girona no apujarà els impostos el 2019

El govern municipal, que encara no té garantits els suports per aquests comptes, destaca que és la setena congelació en vuit anys

L’Ajuntament de Girona no apujarà els impostos durant el 2019. Una mesura que l’equip de govern ha pres en set dels últims vuit anys, i que tirarà endavant si compta amb els suports necessaris, un fet que ara per ara l’executiu de Marta Madrenas no té garantit. Els comptes també preveuen eximir de pagar la taxa d’enterrament a aquelles famílies que tenen menys recursos. En aquest sentit, la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, assenyala que intenten aplicar fórmules i millores “que afectin de forma directa i positiva el contribuent”. “Aquestes són unes ordenances fiscals pensades per als veïns i veïnes de Girona”, ha reblat Planas.
Serà el ple del dia 26 d’octubre –just abans del pregó que dona inici a les Fires de Sant Narcís- quan s’aprovaran, o no, els comptes. De moment el govern municipal no té el suport necessari per tirar endavant unes ordenances que també preveuen facilitats als gironins per poder fraccionar i ajornar els deutes amb el consistori.

En aquest aspecte, destaca la baixada de 300 euros a 100 euros de la quantitat mínima necessària per poder pagar en diferents terminis o posposar-los per més endavant. En canvi, puja de 6.000 a 12.000 euros la quantitat de deute amb possibilitat d’ajornar o fraccionar.

A banda d’eximir les famílies amb pocs recursos de pagar la taxa d’enterrament, les ordenances fiscals també contemplen que totes aquelles persones que adoptin un gos de la gossera municipal, s’estalviaran la taxa de tinença d’animals durant el primer any.

Planas també ha ressaltat la “millora que suposarà en el teixit social” l’aprovació dels comptes. En concret, la regidora ha posat èmfasi en la rebaixa del preu de la taxa d’ocupació del sòl en el cas de les festes majors. En aquest sentit, des de l’Ajuntament consideren que “serà molt positiu” per a les associacions de veïns dels diferents barris de la ciutat.

En relació amb això, també destaca l’ampliació dels supòsits d’exempcions de taxa per fer ús dels pavellons, piscines cobertes, piscines d’estiu i camps de futbol en el cas d’entitats, federacions esportives i empreses.