La pandèmia genera una despesa de 4,5 milions d’euros a la UdG

Un informe avança que el català és la llengua predominant en la gran majoria de graus

Un grup d'estudiants davant de la Facultat de Ciències de la UdG. CEDIDA

La Universitat de Girona (UdG) ha tingut una despesa de 4,5 milions d’euros relacionada amb la pandèmia des de l’inici de l’estat d’alarma. El rector de la universitat, Quim Salvi, ha detallat que la Generalitat ha fet una transferència d’uns 3 milions, mentre que el milió i mig restant l’ha hagut d’assumir la UdG amb fons propis. Així ho ha detallat el rector aquest dijous durant l’últim claustre d’aquest mandat de Quim Salvi. En ell, també han avançat part d’un informe que apunta que el català és la llengua predominant en l’àmplia majoria de graus que s’imparteixen a la universitat gironina. De fet, només en un grau l’ús del català és inferior al 40%, mentre que en la resta de casos és la llengua predominant.

La pandèmia ha generat un sobrecost en moltes empreses i institucions, que han hagut d’adaptar-se a les necessitats que exigia la crisi sanitària. La Universitat de Girona (UdG) ha detallat aquest dijous que l’arribada de la covid-19 ha implicat una despesa de 4,5 milions d’euros.

Es tracta de partides molt diverses implicades en aquest sobrecost, segons ha detallat el rector de la universitat. De fet, Quim Salvi ha recordat que amb el coronavirus s’han adaptat els edificis per senyalitzar accessos d’entrada i sortida o retirar taules i cadires per garantir la distància social, entre d’altres.

Per altra banda, bona part dels diners també s’han destinat a la compra de gels hidroalcohòlics, mascaretes per treballadors. L’adaptació tecnològica també ha estat una de les partides més importants en la despesa per la covid-19. Salvi ha assegurat que la UdG ha hagut de comprar llicències de diversos programes per oferir la docència a distància o també adaptar el campus virtual a totes les necessitats que despertava el model a distància i híbrid d’ensenyament a la universitat.

El rector ha assegurat que aquests recursos van provenir de fons propis de la UdG en un primer moment. A finals de l’any del 2020, el Govern va fer una transferència a la universitat gironina d’uns 3 milions d’euros per fer front a totes les despeses generades. Malgrat tot, Quim Salvi ha afegit que “no es cobreix tota la despesa” i per això els 1,5 milions restants han sortit de la butxaca de la UdG.

El català, llengua vehicular

Per altra banda, el rector de la UdG ha assegurat aquest dijous que el català és la llengua vehicular de la Universitat de Girona. Un estudi apunta que dels 40 graus que s’ofereixen a la UdG, només n’hi ha un on el català té un ús inferior al 40%. En la resta de casos, Quim Salvi ha afirmat que l’ús d’aquesta llengua és “molt superior” i per això el català és l’idioma recorrent de la universitat. Malgrat tot, des de la Comissió Lingüística s’està treballant perquè en els documents de cada carrera es mantingui el compromís de “l’ús i la defensa de la llengua catalana” a les aules.

Balanç “positiu” del mandat

El claustre d’aquest dijous ha estat l’últim en què Quim Salvi presentarà l’informe del balanç de govern d’aquest mandat com a rector. En aquest cas, l’informe ha comptat amb el suport del 74,7% dels representants en el claustre. Quim Salvi assegura que fa un balanç “positiu” de l’acció que ha fet el govern de la universitat amb un compliment molt elevat del pla d’accions proposat a l’inici del mandat.

Durant la lectura de l’informe, Salvi ha recordat que aquest curs hi ha un nombre més elevat d’estudiants que cursen graus a la UdG en comparació amb l’any passat, mentre que el nombre d’alumnes en màsters i postgraus s’ha mantingut. Això implica que la comunitat educativa de la universitat gironina englobi uns 18.000 estudiants.