El pressupost de la Diputació de Girona per al 2019 puja a 141,1 MEUR

Els comptes segueixen la línia ascendent dels darrers exercicis i s'incrementen un 6%

El pressupost de la Diputació de Girona per al 2019 puja a 141,1 milions d’euros (MEUR) i segueix la línia ascendent dels darrers anys. En comparació amb aquest exercici, en global els comptes s’incrementen un 6%. El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha subratllat que el pressupost gira al voltant de tres grans eixos: “innovació, sostenibilitat i acció social”. Noguer també ha posat l’accent en què “els veritables protagonistes” del pressupost són els ajuntaments, ja que les entitats locals rebran “fins al 48%” dels 79,7 MEUR que la corporació destinarà a subvencions i transferències. Durant la presentació dels comptes, Noguer també ha avançat que aquest 2018 la Diputació tancarà l’exercici havent reduït a zero el seu endeutament.

La Diputació de Girona farà aquest dimarts un ple extraordinari per debatre i aprovar el pressupost per al 2019. L’equip de govern del PDeCAT portarà a aprovació uns comptes que, en global, pugen a 141,11 MEUR, un 6,16% més que l’any anterior. Un increment, el d’aquest 2019, que se suma a la línia ascendent –i sostinguda- que el pressupost de la Diputació ha mantingut en els darrers exercicis.

El pressupost consolidat de la Diputació de Girona inclou no només els comptes de la corporació sinó també el dels diferents organismes autònoms. És a dir, la Xarxa Local de Tributs (el Xaloc), el Dipsalut, el Conservatori de Música Isaac Albéniz i els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (el Semega). Traient els diners que són per a aquests organismes públics, el pressupost estricte de la corporació és de 134,58 MEUR, un 5,92% més que aquest 2018.

La majoria de la despesa, el 28%, serà per a l’àrea de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar; el 25%, per a l’àrea de Territori i Sostenibilitat; el 17%, per a Cooperació Local, Habitatge i Bon Govern; el 14%, per a Promoció Econòmica, Administració i Hisenda; el 13% per als Òrgans de Govern i el 3% restant per al Fons de Contingència (que se situa en 3,2 MEUR).

Els ajuntaments, protagonistes

El president de la Diputació ha destacat que, a grans trets, els comptes per al 2019 s’han fet posant l’accent en la “innovació, la sostenibilitat i l’acció local”. De fet, Miquel Noguer ja ha avançat que, una vegada excloses les despeses de personal i financeres, el gruix dels diners aniran a parar als ajuntaments i als ens locals.

“Ells són els veritables protagonistes”, ha dit el president. I per exemplificar-ho, ha tret xifres. Per una banda, Miquel Noguer ha explicat que aquest 2019 la Diputació de Girona destinarà 79,7 MEUR a subvencions i transferències, i que els consistoris i ens locals seran els beneficiaris “d’un 48% d’aquests diners”.

El president també ha volgut fer incís en l’esforç que ha fet la corporació per continuar nodrint el Fons de Cooperació Econòmica i Local, que aquest 2019 passarà a ser de 19,5 MEUR. Miquel Noguer ha explicat que la Diputació hi destina 1,2 MEUR més que al 2018 i que, si es té en compte l’evolució dels darrers anys, l’aportació “pràcticament s’ha doblat” en comparació a la que hi havia durant els exercicis 2011 i 2012.

A més, el president també ha dit que la Diputació també ha tingut en compte les necessitats d’ajuda dels municipis arran dels darrers episodis d’aiguats. Per això, el pressupost del 2019 ja contempla una partida inicial de 250.000 euros que serà específica per pal·liar les conseqüències de les pluges, i que com ha puntualitzat Noguer, “pot incrementar-se” en els propers mesos.

Noguer també ha volgut subratllar que, més enllà de donar subvencions, aquest 2019 els comptes de la Diputació també recullen “l’esforç” que ha fet la corporació per donar “més serveis” als municipis (en especial, aquells més petits o mitjans). “Per exemple, en temes de control intern, recursos humans o contractació, arran dels últims canvis normatius”, ha puntualitzat la vicepresidenta i diputada de Promoció Econòmica, Administració i Hisenda, Maria Àngels Planas.

“Els pressupostos més socials”

D’altra banda, Noguer ha subratllat que els d’aquest 2019 seran “els pressupostos més socials que ha tingut mai la Diputació de Girona”. Un compromís, que segons ha desgranat el president de la Diputació, es trasllada en partides concretes. Per exemple, 1,6 MEUR destinats a polítiques socials d’habitatge (440.000 més que al 2018) o els 4,2 MEUR que el Dipsalut destinarà a ajudes per a aliments, menjadors socials, teleassistència i programes de lluita contra la pobresa.

Els pressupostos de la Diputació de Girona, però, tampoc obliden les inversions. En concret, aquest 2019 la corporació hi destinarà 19,8 MEUR, dels quals gairebé 5 aniran a parar a obres de millora i construcció de noves carreteres. La resta permetran impulsar el projecte Feder Vies Verdes (5,1 MEUR) o es destinaran a enllumenat públic (3,7 MEUR), renovació de museus (986.000 euros) o inversions en calderes i xarxes de calor (2,2 MEUR).

L’increment global en el pressupost també es tradueix en més recursos per als organismes públics. El pressupost per al Dipsalut augmenta un 6,19% (14,1 MEUR), el del Xaloc un 6,89% (11,8 MEUR), el del Conservatori un 9,16% (3,08 MEUR) i el del Semega un 6,84% (750.000 euros).

L’endeutament, a zero

Per últim, Miquel Noguer també ha volgut posar l’accent en què aquest 2018 la Diputació tancarà l’exercici havent reduït a zero el seu endeutament. Noguer ha recordat que al 2011 l’endeutament de la corporació s’enfilava més amunt dels 100 MEUR i que, al llarg d’aquests darrers exercicis, s’ha hagut de fer front a amortitzacions que se situaven entre els 18 i els 20 MEUR anuals.

El president ha admès que, precisament, això ha coincidit amb els anys més durs de la crisi econòmica. “Ens ha fet molt mal al cor, però no tenia sentit que ens endeutéssim per donar subvencions, perquè ens estàvem enganyant a nosaltres mateixos”, ha puntualitzat.

Miquel Noguer ha dit que, per això, a partir d’ara la Diputació de Girona només recorrerà a l’endeutament en casos extraordinaris (per exemple, amb els programes Feder). Per això, de cara al 2019, la corporació ja ha previst que per cobrir la següent convocatòria podria endeutar-se en un 6% (en concret, amb un deute de 9,9 MEUR). Noguer, però, ja ha dit que això és “altament improbable” perquè la Diputació espera poder cobrir aquesta quantitat amb fons propis.