Campanya policial a Girona contra la picaresca d’aparcar a places de minusvàlids

Els agents detecten conductors amb distintius fotocopiats, falsificats o, fins i tot, de familiars morts

La Policia Municipal de Girona ha fer per primer cop una campanya específica per combatre el mal ús dels aparcaments reservats per a minusvàlids. Només el 3% de les places d’aparcament de Girona són reservades a discapacitats i estan repartides en 46 punts de la ciutat. Els agents han fet controls al llarg del mes de març a tots els barris de la ciutat i han denunciat 115 vehicles, la majoria perquè estaven ocupant places reservades sense tenir cap distintiu. En un mes normal, les multes per aquesta infracció estan a l’entorn de la vintena. En 43 casos, la grua s’ha endut el vehicle. A més, s’han retirat 20 targetes fraudulentes. En alguns casos, els agents han detectat conductors que fotocopien i plastifiquen una targeta falsa, d’altres les usen tot i estar caducades o, fins i tot, fan servir la d’un familiar que ja ha mort. El punt de la ciutat on s’han denunciat més conductors és a l’Hospital Josep Trueta (34). El cap de la Policia Municipal, l’inspector Joan Jou, demana a la ciutadania que sigui respectuosa i alerta que combatran aquest i d’altres comportaments incívics. “Treure la plaça a una persona que la necessita és el súmmum de l’incivisme”, lamenta.

L’incivisme és un dels fets que més preocupa els ciutadans de Girona. Això és el que recull la base de dades de la Policia Municipal que recopila totes les queixes dels ciutadans. Per això, aquest 2017 el cos s’ha posat com a objectiu fer campanyes específiques per acabar amb alguns comportaments incívics que generen molèsties als ciutadans.

Segons les queixes ciutadanes, un dels problemes que més preocupa és el mal ús dels aparcaments reservats per a persones amb mobilitat reduïda. A la ciutat hi ha 46 punts amb aparcaments específics per a aquest col·lectiu i representen el 3% de les places totals. En cas que una persona necessiti un aparcament a prop de casa seva, ho pot demanar a l’ajuntament i se li pinta una plaça. El 2016, l’Ajuntament de Girona va concedir 237 nous distintius per a persones i familiars que ho necessitaven.

El cap del cos, l’inspector Joan Jou, lamenta que encara hi hagi falta de “sensibilitat i respecte” cap a aquestes persones i que hi hagi conductors que ocupin aquests aparcaments o que facin un ús fraudulent de les targetes.

Per això, durant tot el mes de març diferents patrulles s’han dedicat a controlar els aparcaments per a minusvàlids repartits per tota la ciutat. La campanya ha deixat 115 denúncies i ha posat al descobert que el punt on més vehicles s’han sancionat és l’Hospital Josep Trueta, on s’acumulen 34 de les 115 denúncies.

Per darrera, es troben d’altres aparcaments com el de la plaça Catalunya (nou denúncies) o les tres zones reservades a Font de la Pólvora (deu denúncies). En un mes normal, les multes per aquest tipus d’infracció està a l’entorn de la vintena.

A més, en 43 casos la grua s’ha endut el vehicle. En concret, en 20 casos ha estat perquè no hi havia cap distintiu al vehicle i en els 23 restants per alguna anomalia en la targeta.

Targetes fraudulentes

Un altre dels objectius de la campanya era comprovar si totes les targetes que es col·loquen als vehicles s’ajusten a normativa. Jou apunta que cada ajuntament expedeix les targetes per a minusvàlids i que no hi ha un model únic, un fet que complica la feina als policies perquè “dona peu a la picaresca” dels conductors.

En només 30 dies, els agents han retirat fins a una vintena de targetes. Segons explica el cap de la Policia Municipal de Girona, s’han trobat amb targetes caducades, fotocopiades i plastificades per simular que són reals, amb models d’altres ajuntaments que estan falsificats o, fins i tot, amb familiars que segueixen fent ús del distintiu tot i que el titular ha mort.

La campanya es repetirà al juny. El cap del cos assegura que volen ser “més que mai una policia de proximitat” i combatre aquests comportaments incívics. En aquesta línia, també apunta que fer compatible el descans dels veïns amb l’oci nocturn i evitar problemes derivats de la tinença d’animals són d’altres objectius del cos. “Volem que la gent quan arribi a Girona se senti còmode, segur i com a casa”, manifesta.

20 sancions diàries a zones de càrrega i descàrrega

D’altra banda, la Policia Municipal també ha fet una campanya específica per vigilar que es faci bon ús dels aparcaments reservats per a càrrega i descàrrega. Per estacionar-hi, cal que els vehicles tinguin un distintiu i són espais reservats per a transportistes i d’altres treballadors. Del 3 d’abril al 7 de maig s’ha fet una campanya de vigilància, sempre durant els dies laborables (el cap de setmana tothom pot aparcar en aquests espais).

En total, s’han denunciat 427 vehicles. Això suposa una mitjana de 20 sancions diàries. A més, la grua s’ha endut un total de 17 vehicles.