El Trueta ha tingut prop de 1.700 ingressats per coronavirus

389 han acabat a l'UCI i 218 han mort

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’hospital Trueta de Girona va atendre el 28 de febrer del 2020 la primera pacient amb covid-19 a la Regió Sanitària de Girona. Es tractava d’una dona que havia arribat d’un viatge a Itàlia i que va quedar ingressada a la Unitat de Malalties Infeccioses. Un any després, el centre ha registrat 1.697 ingressos per aquesta patologia, dels quals 389 han estat a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

L’equip mèdic de Medicina Intensiva també gestiona l’UCI del Santa Caterina de Salt, on han ingressat 197 pacients crítics més. Al Trueta, també s’han atès un total de 3.941 urgències i durant la primera onada es va fer el seguiment a 138 hospitalitzacions a domicili.

A més, durant aquest primer any s’han produït 218 defuncions de persones que no han pogut superar la COVID-19.

La majoria de persones afectades han estat homes (un 58% dels ingressats). La xifra, però, s’eleva al 71% si s’analitzen els pacients que han passat a les unitats de crítics. Així mateix, pel que fa als morts, en 6 de cada 10 casos eren homes.

El dia amb més ocupació de pacients amb covid-19 va ser l’1 d’abril, quan hi havia un total de 213 pacients confirmats o amb sospita, 63 dels quals estaven a l’UCI. El dia de màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser el dia 8 d’abril, quan hi havia 82 pacients crítics i semicrítics COVID-19 i 26 no covid (inclosos els nounats). El Trueta va arribar a tenir 74 pacients crítics amb coronavirus.

A més, des de l’inici de la pandèmia, el Trueta ha atès 56 parts de dones que eren positives, una xifra que representa el 4,4% dels parts que s’han atès durant aquest any.

Una de les peces clau durant aquest any ha estat la capacitat de fer proves PCR. Al principi de la pandèmia, s’enviaven a fer a Barcelona i no va ser fins al 27 de març que es van començar a processar al Laboratori Clínic Territorial Girona. El volum de proves sol·licitades ha anar en augment amb el pas del temps. Durant aquest any, s’han realitzat 380.316 proves PRC sol·licitades pels centres de la Regió Sanitària Girona, un 9% de les quals (34.162) han donat positiu.

El Trueta ha demanat durant aquest any un total de 33.642 proves PCR, de les quals 2.507 han estat positives. Per la seva banda, els centres d’atenció primària de l’ICS a Girona han enviat a processar 280.648 mostres per fer PRC, 25.569 amb un resultat positiu.

Per fer front a la pandèmia, també ha calgut incrementar la plantilla de professionals al Trueta, que en aquest moment compta amb 246 treballadors més que el 28 de febrer de 2020. El col·lectiu que ha viscut un increment més destacat ha estat el d’infermeria, que disposa de 91 professionals més, a més de 53 auxiliars i 30 zeladors. També s’han contractat 35 professionals de medicina, entre d’altres.

En relació als professionals, des del principi de la pandèmia han agafat la malaltia 424 treballadors de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Trueta. Amb l’arribada de la vacunació, el volum de professionals afectats pel coronavirus s’ha reduït dràsticament i ara mateix només hi ha quatre positius a l’hospital. En aquests moments, hi ha 1.722 treballadors de l’ICS al Trueta vacunats amb la primera dosi, 1.392 dels quals també han rebut la segona dosi.