Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Baixa el nombre d’habitatges buits a Girona

Els barris que concentren més immobles deshabitats són l'Eixample, el Barri Vell, el Carme i Santa Eugènia

La Rambla de Girona, una de les zones turístiques del Barri Vell de la ciutat. ACN

El nombre de pisos buits a Girona ha baixat gairebé un 10% en un any, però tot i això a la ciutat encara n’hi ha 785 en desús. Així ho recull un estudi de l’Ajuntament de Girona, que parteix de les dades com l’empadronament, el consum d’aigua o les escombraries a l’hora d’avaluar si un habitatge està ocupat o no. L’anàlisi recull que d’ençà del 2016 la xifra de pisos buits ha anat baixant de manera progressiva (aleshores, n’hi havia 1.397). “Malgrat aquest descens, però, el nombre ens segueix preocupant, i per això estudiarem totes les fórmules per reduir-lo”, diu la regidora d’Habitatge, Annabel Moya. D’altra banda, l’informe també recull que a Girona hi ha més de 9.000 habitatges on aquells qui hi viuen no estan empadronats a la ciutat.

L’estudi de l’Ajuntament de Girona analitza diferents dades del 2021. Com que a la ciutat no hi ha un registre d’habitatges buits, a l’hora de discernir si un pis està o no en desús, allò que es fa és creuar diferents dades. Entre aquestes, el registre de comptadors d’aigua, les escombraries, el padró d’habitants i el cadastre.

L’estudi considera que un habitatge és buit o es troba en desús quan no hi ha ningú empadronat ni tampoc té consum d’aigua durant un any com a mínim. Segons l’anàlisi, a Girona l’any passat hi havia 785 pisos buits. En comparació amb el 2020, és un 9,77% menys (quan a la ciutat hi havia 870 immobles en desús).

L’estudi també posa en relleu que, d’ençà del 2016, la xifra de pisos buits ha anat davallant de manera progressiva. L’any en què va arribar al màxim va ser el 2012 (quan se’n van registrar 1.437).

Els 785 pisos buits que té Girona suposen l’1,61% del total del parc d’habitatge que hi ha a la ciutat (48.761 immobles). Per barris, aquells sectors que en concentren més són l’Eixample Nord i l’Eixample Sud, seguits del Barri Vell, el Carme i Santa Eugènia.

El pla municipal, per terra

“Malgrat el descens dels habitatges buits, la xifra ens segueix preocupant; i per això estudiarem totes les fórmules per reduir-la”, diu la regidora d’Habitatge. I aquí, Annabel Moya no s’està de tornar a criticar que, ara fa un any, el Tribunal Constitucional (TC) tirés per terra el pla de l’Ajuntament per mobilitzar pisos buits a mans de grans tenidors.

Allò que es volia era acabar amb les ocupacions vinculades a la delinqüència, i també destinar a lloguer social aquells pisos que portessin buits més de dos anys. El protocol que va impulsar el consistori fixava multes mensuals de 1.000 euros, per obligar els bancs i fons d’inversió a no desentendre-se’n.

El pla es recolzava en el decret llei aprovat per la Generalitat per millorar l’accés a l’habitatge. Però la sentència del TC, que va anul·lar-ne diversos articles, va deixar l’Ajuntament sense eines a l’hora de fer pressió als grans tenidors. “No ens podem permetre que grans tenidors tinguin pisos buits quan segueix creixent la demanda d’habitatge a Girona”, lamenta Moya.

4 MEUR per comprar habitatge

L’any passat, l’Ajuntament de Girona va destinar 4 milions d’euros (MEUR) a inversions en habitatge. A finals d’octubre, la regidora va anunciar que amb aquests diners -acordats amb Guanyem- es compraven 54 pisos, 24 places d’aparcament i dos baixos comercials. Aquests habitatges, que es destinen a lloguer social, estan repartits en deu barris (tot i que la meitat es troben a Santa Eugènia).

A més d’analitzar els pisos buits que hi ha a la ciutat, l’informe de l’Ajuntament de Girona també aboca altres dades referides a habitatge. Recull que a la ciutat hi ha 102.684 persones empadronades en 38.063 domicilis (partint de dades del padró municipal). Això, de mitjana, representa una mitjana de 2,7 persones per immoble.

Ara bé, l’anàlisi també estima que a Girona hi ha 9.913 pisos on aquells que hi viuen no estan empadronats. I en base a això, estima que la població real de la ciutat és de 129.449 habitants (perquè multiplica aquests pisos per la mitjana de 2,7 dels altres, i suma aquests habitants a la xifra de gironins que sí estan empadronats).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obres per millorar la coberta dels vestidors del Camp de Futbol del Camí del Mig

Notícia següent

Ripoll comença la segona fase d’obres per reobrir al públic el refugi antiaeri de la Guerra Civil

Notícies relacionades