Girona organitza dues jornades sobre les criptomonedes i les dades obertes

Les activitats, que se celebraran els dies 8 i 15 d’abril, busquen apropar la ciutadania a casos d’ús de tecnologies i generar debat al voltant del seu impacte a la societat

L’Ajuntament de Girona ha organitzat aquest proper mes d’abril dues jornades de divulgació al voltant de dos casos d’ús de tecnologies que ja tenen un impacte en la societat actual i que generen un interès creixent entre la ciutadania. Les xerrades tractaran, per una banda, de la tecnologia de blocs o blockchain, concretament de l’aplicació d’aquest concepte en l’aparició de criptomonedes i, per l’altra, de l’accés a les dades obertes i de com utilitzar-les per fer arribar informació d’utilitat als ciutadans i ciutadanes. Les propostes s’han impulsat a través del Laboratori Social d’Innovació del Girona Emprèn.

Tenim molt clar que les noves tecnologies és un dels sectors més potents quan parlem de dinamització econòmica i creació d’ocupació, per això des del consistori volem posar a disposició del conjunt de la ciutat eines per entendre i aprofitar tots els canvis que ja s’estan produint. Les criptomonedes i les dades obertes són dos camps específics on hi ha molt recorregut per fer, per això hem cregut necessari organitzar aquestes xerrades, que són obertes a tothom qui hi estigui interessat”, ha explicat la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes.

La primera de les conferències, prevista per al dia 8 d’abril, debatrà sobre la proliferació de criptodivises o criptomonedes, i anirà a càrrec del Blockchain Business Developer i expert local en Bitcoin Arnau Ramió. Sota el títol “Bitcoin i la irrupció de les criptomonedes”, l’activitat girarà al voltant d’aquest fenomen per tal de conèixer millor què són i com funcionen les criptomonedes, quines són les implicacions monetàries que tindran i quin serà el futur d’aquest nou sistema de transacció vinculat a la tecnologia de blocs.

La segona xerrada, prevista per al dia 15 d’abril, porta per títol “Dades obertes: una oportunitat davant els reptes de la societat”, i anirà a càrrec de l’analista i estadístic Gerard Gimenez, que ha utilitzat les dades obertes amb finalitats divulgatives. Durant la crisi de la COVID-19, Gimenez ha difós des del seu perfil a Twitter (@gmnzgerard) i des del seu blog informació detallada i rigorosa de la tendència de contagis al territori gràcies a l’accés a dades públiques obertes.

Aquesta sessió, doncs, tractarà sobre l’accés a fonts d’informació públiques, la reutilització de la informació generada per l’Administració, les dades com a eines de fiscalització de la gestió de governs i la realització de visualitzacions de dades fàcilment interpretables.

Les xerrades es realitzaran en línia i seran gravades per tal que també es puguin visualitzar posteriorment. Caldrà inscripció prèvia a través de l’agenda en línia del consistori.

El Laboratori Social d’Innovació també té previst programar càpsules tecnològiques de cara als mesos de maig i juny. Seran sessions formatives dirigides tant a persones emprenedores com a professionals o ciutadania en general per facilitar-los el coneixement d’eines i tècniques per a la realització de material audiovisual o la gestió de xarxes i estratègia digital.