Agnès Lladó: “Els ajuntaments som els que estem a la trinxera amb els ciutadans”

Foto de l'alcaldessa, Agnés Lladó. Foto: Mònica Quintana.

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?
Amb molta il·lusió i amb molts objectius per complir; encara que, aquest any ha estat un any especial i ens ha estroncat una miqueta el pla que teníem creat per tal de millorar aspectes importants de la ciutat. Les diverses onades de calor patides al 2019 i més tard l’alerta d’aiguats pel temporal Glòria, van provocar crear un seguit de mesures extraordinàries. Just després, va aparèixer la Covid-19 i tot el que ella ha implicat. Hem hagut de dedicar sis mesos, exclusivament, ha gestionar la pandèmia i això ens ha format com a equip humà. Hem hagut de viure experiències, emocions i crear un pack de mesures per tal d’evitar la propagació del virus.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?
El cost aproximat ha estat d’uns 3, 4 milions d’euros. Amb aquests diners hem creat bonificacions en impostos per a l’hostaleria, taxes d’escombraries… Hem intentat evitar que els comerços haguessin de fer una despesa que ara mateix no era justa. També hem invertit en campanyes de sensibilització local, posant cartelleria…

Ens agradaria entrar en una petita reflexió econòmica, referent a les administracions públiques: Els Ajuntaments som els que estem cara a cara amb el ciutadà, els que sabem què passa i com passa, però moltes vegades no tenim els recursos suficients per fer front a les situacions adverses. Ens agradaria que els Ajuntaments tinguéssim més competències en el finançament per tal de poder fer front amb immediatesa a situacions crítiques de la ciutat.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Figueres?
Actualment, tenim uns 300 casos setmanals i el risc de rebrot ha fet un descens important. La ràtio es troba a 1,08. El que sí que ens preocupa és que el 20% de les proves PCR que fem, surten positives. Això provoca una transmissió comunitària ràpida. Actualment hi ha 63 persones ingressades

El 15 d’octubre vam decidir avançar les mesures com a resultat de les dades que teníem de l’hospital Comarcal de referència i vam tancar els equipaments culturals i esportius, vam anul·lar les agendes institucionals i ara tenim els parcs infantils i espais comunitaris tancats durant el dia i la nit, per tal d’evitar les aglomeracions. Hem tornat a fer recordatoris en la campanya de sensibilització i tenim tots els efectius policials al carrer. Actualment portem més de 1.000 sancions per no dur la mascareta.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern?
Els veïns han acceptat amb resignació aquesta situació de restriccions, en termes generals, però esperen que tot el que ara se’ls hi restringeix sigui per un bé comú. Des de l’Ajuntament no ens agrada restringir als nostres veïns, però s’ha de fer per un bé superior. Des de les Administracions Públiques hem de fer tot el possible per tal d’ajudar als nostres ciutadans.

Quins objectius tenien marcats per aquest any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?
Figueres és una ciutat que té molts reptes per endavant: ha augmentat la població de forma notable i els recursos que tenim no estan dotats per a tanta capacitat.Figueres és una ciutat comercial i cultural i, l’estem adaptant als nous reptes del segle XXI.

Aquest 2020 teníem molts objectius per executar, però alguns d’ells els hem hagut de deixar pendents per al 2021/22. També hem de dir que hem assolit alguns objectius, com per exemple l’aprovació del “Pla de Reactivació Econòmica de Figueres”, que a través de petits objectius estem ajudant a crear una ciutat amb una nova visió estratègica de cultura, comerç i oci.

Algunes mesures que tenim pendent pels propers anys són: crear un nou servei de neteja i recollida d’escombraries, la construcció de l’Escola Nova i treure els barracons, manteniment de la via pública, un nou model de Festa Major que apropi més a la joventut…

Ens agradaria saber quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021.
Ara mateix, el que més ens interessa és garantir unes necessitats socials bàsiques per a tots els nostres ciutadans. Actualment ja hem comprat 8 habitatges per fer-los de caire social envers aquesta pandèmia; la qual està deixant a moltes famílies sense recursos bàsics. També seguirem amb el “Pla de Reactivació Econòmica de Figueres” i altres actuacions que ja hem esmentat amb anterioritat.

Ens agradaria saber quin missatge vol transmetre als habitants de Figueres per aquest fi d’any i inicis del 2021.
Volem transmetre un missatge d’esperança, tot i la situació d’incertesa que estem vivint. Cada vegada es coneix més el virus i això és favorable per tal de fer-li front i adaptar-nos a una situació que no sabem quant durarà. Des de l’Ajuntament estem fent tot el possible per escoltar, conèixer i ajudar a les persones de la ciutat. Nosaltres som el vostre aliat! Esperem entrar al 2021 amb molt d’optimisme.