Figueres recupera les Fires i Festes de la Santa Creu amb una proposta renovada i inclusiva

Avatar photo

Després de dos anys marcats per la pandèmia, tindran lloc del 28 d'abril al 3 de maig

Després de dos anys marcats per la pandèmia, Figueres recupera les Fires i les Festes de la Santa Creu amb una proposta renovada. Aquestes tindran lloc del 28 d’abril al 3 de maig, i totes les activitats es concentraran en aquests cinc dies.

El pregó serà el dia 29 d’abril a les 7 de la tarda i tindrà com a protagonistes les figuerenques referents de l’esport amb la voluntat de posar en valor el paper de la dona en l’esport i remarcant la trajectòria de l’esport femení a la ciutat. Comptarem amb esportistes com la Jana Riera, del club tennis taula Tramuntana i Jana Brussés, del Club Atletisme Figueres. Juntament amb elles també hi participaran tres esportistes que van fer història a la ciutat com Imma Clopés, atleta olímpica, Anna Junyer, jugadora i entrenadora de bàsquet professional i Eva Fernández, tennista i primera figuerenca que va estar a la WTA. Serà un pregó en forma d’espectacle a la plaça de l’Ajuntament i que a més a més hi participaran els clubs de la ciutat que tenen secció femenina d’esport.

Pel que fa als actes, n’hi haurà per a totes les edats i per a tots els gustos: concerts, activitats, gegants, cercavila, sardanes, espectacles infantils… Estaran repartits en diferents espais de la ciutat: el Parc de les Aigües, la Rambla, la plaça del Gra, la plaça Catalunya, la Plaça Josep Pla, el Passeig Nou i la Plaça de l’Escorxador entre altres.

La música de festa major estarà repartida en dos escenaris. Un a Plaça Catalunya, amb la voluntat de recuperar l’esperit de la festa major al centre de la ciutat amb concerts d’orquestra com La Costa Brava o los Diablos.  Per altra banda, al Parc de les Aigües s’hi ubicarà l’espai Jove i Familiar – l’Espai El Rampell-, un espai que aglutinarà les activitats infantils i familiars i serà l’espai de concerts de nit.  Destaquen actuacions com Ginestà, Roba Estesa, Marcel i Júlia i Lildami.

El nom “El Rampell” és una proposta dels joves que formen part de les entitats que han participat en el disseny de l’activitat. El diccionari ens diu sobre el rampell que és el “desig sobtat i passatger de fer alguna cosa”. I aquest model de festa és una mica un “rampell”, una idea que vol sumar propostes, una espurna d’il·luminació, el desig de fer que la festa major ocupi un lloc central, recuperi públics (hem volgut que aquest espai incorpori també el concepte de “familiar”), es torni líquida enmig d’una programació de fires pensada per a tothom.

La nova distribució distingirà clarament dos espais, el de l’escenari per a concerts i el de les barres de les entitats. En aquest segon espai es podran fer activitats de tarda i de vespre, cosa que era una reivindicació històrica de l’època de l’Embarraca’t.

Aquest any també es recupera l’homenatge a la Gent Gran, un acte de reconeixement als figuerencs i figuerenques que enguany celebren el seu 90è aniversari. En el decurs de l’acte, que tindrà lloc el 28 d’abril, es farà el lliurament de les medalles municipals creades per celebrar aquesta efemèride.

No hi faltaran els actes tradicionals com la Fira de l’1 de maig i la Fira del Llibre Vell organitzades pel Casino Menestral, les Creus de Maig, la Diada castellera així com un castell de focs artificials que posarà punt i final a les festes.

El parc d’atraccions estarà ubicat al recinte firal i el dia popular serà el dia 28 d’abril, amb atraccions a 2 euros.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha volgut ressaltar que “per fi podem recuperar les nostres fires i festes, que incentiven el sentiment de pertinença de ciutat. Són un dies que la ciutat està més viva que mai i ens retrobem al carrer. unes fires inclusives, pensades per a tothom i amb moltes activitats que faran vibrar més que mai. Són festes pensades des del consens i amb la participació de totes les entitats i associacions de la ciutat per fer-les possibles.”

Per la seva banda, la regidora de Fires i Festes, Ester Marcos, ha volgut ressaltar que “les Fires i Festes de la Santa Creu seran més sostenibles que mai, amb la incorporació d’un got de festa 100% sostenible, fet en un 60% de pallofa d’arròs i la resta amb polímers biodegradables. Hem treballat amb totes les entitats per fer unes fires de consens amb activitats per a tothom”.

Cartell de Fires i Festes de la Santa Creu

El cartell de Fires i Festes de la Santa Creu ha estat dissenyat per l’artista Lola Ventós. El cartell simbolitza la nena que l’artista porta a dins, “una nena que volta i volta plena d’energia amb la força per ballar, saltar i rodolar sobre la bola oxidada”. Són records de Ventós de les Fires de la seva infantesa: “recordo el certamen, les casetes de colors, el circ, les banderoles de colors, els cartells, la Fira del Dibuix. Una nena que amb la mirada lúcida és capaç d’afrontar la societat actual. Una mirada des d’una nena per donar veu a tots els nens i nenes”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un home demana a un conegut que mati un familiar de la seva exdona

Notícia següent

Accident múltiple de gravetat al túnel del Cadí

Notícies relacionades