Davant la situació d’alerta per sequera que viu Catalunya i en particular l’Alt Empordà, l’Ajuntament de Figueres i Fisersa realitzen controls dels consums elevants d’aigua d’usuaris que omplen piscines privades. A partir del dia 7 d’agost, l’ACA començarà a multar per incompliment de les mesures del decret de sequera.
El govern municipal i l’empresa plurimunicipal de Fisersa davant l’alerta per sequera especialment agreujada a l’Alt Empordà, realitzen controls per evitar superar el límit de consum diari per habitant que se situa en 230 litres i a partir del qual l’ACA pot imposar sancions.
En aquests darrers mesos Figueres ha pogut realitzar un estalvi considerable d’aigua amb les primeres mesures aplicades, entre elles, l’utilitzacio d’aigües freàtiques (no apte pel consum) per regar i per netejar els carrers.
Malgrat tot, la situació de les reserves d’aigua a la comarca ha empitjorat i des del govern municipal es fa una crida a la responsabilitat i a respectar les mesures decretades per evitar entrar en zona d’emergència com ja s’han declarat 22 pobles de l’Alt Empordà.
Les mesures decretades per l’Agencia Catalan de l’Aigua son:
-El volum total d’aigua per persona i dia no pot superar els 230 litres per habitant.
-No està permès l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar. Les piscines sense sistemes de recirculació no es poden omplir ni reomplir. Es permet el reompliment parcial de piscines d’ús públic i també d’ús privat que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua. Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.
-Pel que fa al reg: prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats exepte regs de supervivència amb la mínima quantitat d’aigua indispensable i només mitjançant el reg gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport.
–Neteja de vehicles: neteja en establiments comercials destinats a aquesta activitat que comptem amb sistemes de recirculació d’aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors i llums amb esponja i galleda.
–Neteja de carrers: Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària.
–Fonts ornamentals: Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment.
–Granges: L’ús d’aigua procedent de la xarxa d’abastament d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d’una font alternativa
–Eliminació de pols a l’aire: Es prohibeix la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire.
L’incompliment d’aquestes suposarà sancions que començarà a aplicar a partir del 7 d’agost.