Figueres ha presentat aquest dilluns al vespre, la programació de gener a juny de 2024 de Figueres Cultura. Es tracta de la programació de Figueres Escena, el Museu de l’Empordà i la Biblioteca de setembre a desembre, un total de més de 150 activitats. L’espai escollit per a la presentació ha estat la Biblioteca de Figueres.
La Plaça del Diamant, Lolita Flores, La Ludwig Band o Mal Pelo entre els noms de la nova temporada de Figueres Escena
Entre gener i juny de 2024 els equipaments escènics de Figueres acolliran una cinquantena de propostes d’arts escèniques i musicals impulsades per l’Ajuntament de Figueres i entitats i privats.
Es podran veure espectacles teatrals de gran format com la versió de La plaça del Diamant de Carlota Subirós, produïda pel Teatre Nacional de Catalunya; les comèdies Conspiranoia, amb Eduard Farelo; Coralina, la serventa amorosa, de La Perla 29; i Mal de coraçon, de la Companyia Solitària. També el darrer monòleg protagonitzat per Lolita Flores, Poncia, en el qual l’actriu es posa en la pell de la criada de Bernarda Alba de la coneguda obra de Lorca. Destacar que la funció de La plaça del Diamant serà accessible amb servei de subtitulació, audiodescripció, visita tàctil i reforç de so amplificat i bucle magnètic.
En un format més mitjà/petit format, s’ha programat l’espectacle Bèsties, un monòleg sobre la cultura de la hipersexualització protagonitzat per Marta Marco; Solar, de Mos Maiorum, sobre el negoci de la instal·lació de plaques fotovoltaiques; o La cérvola blanca, de la companyia empordanesa L’Aüc. Aquesta temporada compta amb moltes propostes de companyies locals, també Tequatre, La Funcional i A mossegades estrenen espectacles.
L’humor, a banda de ser present en comèdies teatrals, també hi serà amb dues propostes protagonitzades per cares conegudes de la televisió i la ràdio catalana: la gira del Búnquer confidencial passa per Figueres amb totes les entrades exhaurides des del mes de juny, i Òscar Andreu, conegut per La competència i La nit dels Òscars, estrena el seu primer espectacle: Crida als ocells de colors llampants.
La dansa tindrà lloc al Teatre Municipal el Jardí amb tres espectacles de gran format: el premiat Highlands de la companyia gironina Mal Pelo; la nova proposta per a tots els públics de Brodas Bros & Desilence; i Rojos, de la companyia Miquel Barcelona, inspirat en l’època de la Guerra Civil Espanyola i la postguerra.
Pel que fa a la música, Joan Dausà obre la temporada amb un concert de Nadal el 4 de gener i tres artistes presentaran nou disc. Primerament, la banda d’Espolla La Ludwig Band actuarà el febrer en un concert on també col·laborarà l’alumnat del projecte educatiu ConArte. Tot seguit, el jove grup femení Marala, amb clares influències de Maria Arnal i Rodrigo Cuevas, presentarà Jota de morir a La Cate; i, per acabar, el prestigiat pianista Marco Mezquida presenta Tornado. S’aprofitarà la vetllada per presentar una hora abans del concert de Mezquida la programació del Festival de Jazz, organitzat pel Casino Menestral Figuerenc.
Aquesta entitat figuerenca també ha programat un cicle de clàssics a l’Auditori Caputxins amb dos concerts: un recital de veu i piano amb David Alegret i Daniel Blanch i el Trio Rodin. L’altra entitat de la ciutat que continua programant música és La Cate, amb el cicle 66butaques, que el 2024 ha programat destacats noms del panorama musical català com Mazoni, Queralt Lahoz o Meritxell Neddermann.
Per a tots els públics, a banda de l’espectacle de Brodas Bros & Desilence, s’ha programat Latas, un espectacle de circ de la companyia aragonesa D’Click. També es podran veure altres propostes recomanades per franges d’edat com l’espectacle de dansa Paisatges. Estudi#1 de CreaMoviment (de 0 a 3 anys); i les obres teatrals La casa més petita de Campi Qui Pugui (a partir de 6 anys) i Com els pingüins de La Bleda (a partir de 3 anys).
Com sempre, el llibret de Figueres Cultura recull altres propostes escèniques i musicals, com ara la programació estable de La Cate o un concert en benefici del Grup Iris a càrrec d’e-Strings.
Abonaments i inici de venda d’entrades
Per tal que el públic pugui venir a veure diferents propostes a preus molt assequibles, l’Ajuntament de Figueres, una temporada més, ofereix abonaments: un de combinat amb sis espectacles per 75 €, o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per entre 26 i 30 € segons la combinació.
Les entrades es posen a la venda aquest dijous 14 de desembre de 19 a 21h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19.30 h al web www.figueresaescena.cat.
Museu de l’Empordà
Pel que fa al Museu de l’Empordà, el dia 12 de setembre, va tancar les seves portes per a la seva renovació. La Sala d’Exposicions l’Escorxador acull “Empordoneses 2023. Dilogies alternatives. Digues… pren la paraula!”, fins al 21 de gener de 2024. La 14a edició parteix del significat de la paraula dilogia per entrar en interpretacions dobles de la realitat. La mostra convida onze artistes a portar la iniciativa temàtica, a parlar del que considerin que val la pena que sigui dit.
De setembre a novembre tindrà lloc la quarta temporada d’Històries de l’Art, cicle de cursos per aprofundir en diversos aspectes de l’art a partir d’un acostament transversal i obert a tothom. En aquests nous cursos tractarem el cinema a Catalunya, el manga i l’art d’acció i la salut.
Del 26 de febrer al 19 de maig tindrà lloc l’exposició d’Israel Ariño “Res no passa dues vegades”, una exposició inèdita en la qual es tracta d’un tall transversal en algunes de les sèries realitzades en els darrers quinze anys de trajectòria, un conjunt d’imatges que provenen de diferents entorns, obtingudes a partir d’una pràctica creuada d’errar i fotografiar. L’exposició dona veu a geografies quotidianes menys visibles, més misterioses.
Del 8 de juny al 22 de setembre, la Sala d’Exposicions l’Escorxador acollirà “Vacances amb Franco”, un projecte de Monika Anselment. Una exposició que recupera la mirada d’aquells qui, com a infants, van venir a gaudir del turisme de sol i platja, ignorant quina era la realitat social del seu destí de lleure. La comissària és Cristina Masanés.
Biblioteca Fages de Climent
La Biblioteca de Figueres oferirà la seva habitual programació d’activitats entorn de la lectura, la cultura i l’aprenentatge, amb conferències sobre literatura i ciència, tallers formatius, exposicions de petit format, hores del conte i presentacions de llibres.
Un nou club de lectura d’assaig, coordinat per Rocco Muraro Giraud, ofereix als lectors la possibilitat de reflexionar sobre el canvi climàtic i la conducta de les civilitzacions al llarg de la història a través d’una selecció bibliogràfica que permetrà abordar la qüestió des de múltiples perspectives. Les inscripcions són obertes i poden realitzar-se a la mateixa Biblioteca, que proporcionarà exemplars dels llibres a les persones interessades per tal que puguin participar en les tertúlies que tindran lloc de gener a maig de 2024.
Pel que fa a la programació dels clubs de lectura, al d’òpera destaquen les xerrades del dilluns 11 març, a càrrec d’Oriol Casadevall, músic i director de l’Escola de Música de Castelló d’Empúries que parlarà sobre El Messies, de Händel i que es complementarà amb la lectura del relat «La resurrecció de Georg Friedrich Händel», de Stefan Zweig; o la conferència sobre Maria Callas, que Pol Avinyó, historiador musical del Liceu, oferirà el dilluns 6 de maig; mentre que el club de lectura “Llegir el teatre” continua fent una aposta per donar visibilitat al talent local vinculat a l’àmbit de les arts escèniques.
Enguany la Biblioteca de Figueres s’adhereix al projecte de divulgació científica BiblioSteam que promou el coneixement i les disciplines científiques i tecnològiques entre els usuaris de les biblioteques públiques de les comarques gironines, apropant aquest coneixement d’una manera amena i a la vegada rigorosa a tots els públics, alhora que pretén despertar vocacions entre els estudiants de secundària.
El projecte, coordinat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona amb la col·laboració de l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), compta amb ponents de primer nivell que desenvolupen la seva tasca professional a Catalunya, que oferiran les ponències: Cosmologia: el paper de la física de partícules en l’evolució de l’univers, a càrrec de Dr. Diego Blas Temiño, investigador distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB i membre de l’Institut de Física d’Altes Energies (7 de febrer, 18.30 h), Forats negres: una idea que ha revolucionat la tecnologia, a càrrec del Dr. Carlos F. Sopuerta, investigador científic de l’Institut de Ciències de l’Espai i president de l’ACDIC (21 de febrer, 18.30 h), Intel·ligència artificial, riscos i oportunitats, a càrrec de Karina Gibert (UPC), llicenciada i doctora en Informàtica, especialitzada en intel·ligència artificial i big data (22 de maig, 18.30 h). Per complementar el debat sobre la IA, i ja fora del projecte BiblioSTEAM, la filòsofa Alba Padrós presentarà la xerrada L’horitzó de la intel·ligència. Una mirada filosòfica a la intel·ligència artificial i la singularitat tecnològica (30 de maig, 19.30 h).
Així mateix, s’ha programat el cicle de conferències “Filosofia a l’abast” a càrrec de l’associació Filosofia ara, per tal de promoure la filosofia aplicada en diferents àmbits socials, així com també la difusió del pensament filosòfic. El catedràtic de filosofia Enric Carbó oferirà la conferència Filosofia pràctica per al benestar personal (24 gener, 18 h) i el filòsof i catedràtic emèrit de la UdG, Josep Maria Terricabras, pronunciarà la conferència Alícia. Més enllà de la lògica (20 de març, 18 h).
D’altra banda, la biblioteca incrementa l’oferta de tallers tecnològics per infants i joves. Comptant amb el suport del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, es proposen dos tallers BiblioMakers: “Crea el teu primer món en 3d. Creació de videojocs amb Kodu”, per a infants de 6 a 9 anys, i “Entorns i modelatge 3D. Dissenys 3D amb Tinkercad” per a infants de 9 a 12 anys. Així mateix, s’ofereix el taller BiblioSTEAM “Crea el teu propi Mapping a la Biblioteca!” adreçat a nens i nenes de 9 a 12 anys.
L’any 2024 es commemorarà el centenari del naixement de la poeta i escriptora Montserrat Vayreda i Trullol, i a la Biblioteca s’hi duran a terme diversos actes per posar en valor la seva figura, com ara les xerrades: Montserrat Vayreda, una dona singular, a càrrec d’Anna Maria Velaz, filòloga (6 de març, 19.30 h), Vayredes. A propòsit de Montserrat Vayreda, a càrrec d’Alfons Martínez, Doctor en Història de l’art i nebot net de l’escriptora (16 de març, 18.30 h) i Montserrat Vayreda pinta amb paraules la personalitat dels artistes, a càrrec de Blanca Sala Reig, historiadora de l’art (25 d’abril, 19 h) o la visita comentada al fons Montserrat Vayreda i Trullol conservat a la Biblioteca (9 de març, 12 h).
Al llarg del primer semestre de l’any 2024, també es podrà gaudir de propostes com el cicle d’activitats Biblioteques amb DO, o de la programació d’activitats a l’entorn d’efemèrides literàries, Sant Jordi i d’una extensa programació d’activitats familiars.