Figueres presenta la campanya “Acabem amb els mites” per sensibilitzar sobre les violències masclistes

S'ha fet un balanç a les dones ateses al Servei Integral d'Atenció a les Dones (SIAD) de Figueres, que s'ha incrementat un 22% respecte l'any passat

Aquest any, l’Ajuntament de Figueres commemora el 25 de novembre, dia internacional contra la violència vers les dones, amb dues propostes pensades i adaptades a la Covid-19 i per tant, per ser seguides per les xarxes socials i de forma telemàtica.

En primer lloc, una campanya de sensibilització per les xarxes socials sobre les violències masclistes i els seus mites, així com els mites d’amor romàntic. La campanya vol sensibilitzar sobre dos temes:

les violències masclistes: per aprendre a reconèixer-les, de la més fàcilment identificable a altres més subtils com la psicològica o fins i tot més complexa com és la violència econòmica. A més, també s’aborden a través d’unes imatges, determinades creences i idees molt arrelades a l’imaginari social, els mites de les violències masclistes.
els mites de l’amor romàntic: en l’imaginari social, moltes vegades alimentat per la indústria cinematogràfica, es sostenen unes idees sobre l’amor que poden resultar molt perjudicial per a la salut de les persones, especialment de les dones i les joves. Aquestes idees poden esdevenir la base sobre la qual es sustenta una relació desigual supeditada a un amor irreal “de pel·lícula” i es fa necessari desmitificar

Per altra banda, l’Ajuntament de Figueres ha elaborat un documental sobre les violències amb dones testimonis de Figueres. Porta per títol “25N. Elles. Vides truncades per violències masclistes a Figueres”.

És un material que s’ha elaborat amb dones que són o han sigut ateses al SIAD municipal, servei d’informació i atenció a les dones. En el documental es dona és un testimoniatge amb relats de violència masclista en l’àmbit de la parella o comunitari (abusos sexuals). Es podrà veure el dia 25 de novembre a través del Canal de Youtube de l’Ajuntament.

Són quatre dones, d’edats diferents, de trajectòries personals i professionals diverses i totes amb un factor comú: ser supervivents de la violència masclista.

Els testimonis de les dones es complementen amb les aportacions de tres professionals que intervenen en els casos de violència des de serveis de la ciutat: la psicòloga i la jurista del SIAD i la intervenció també del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d’Esquadra.

El documental s’ha rodat en el Museu de l’Empordà que acull en aquests moments l’exposició PINTAR, CREAR, VIURE. DONES ARTISTES A L’ALT EMPORDÀ (1830-1939). Compta també amb la participació de l’Azucena Momo amb la peça de dansa que es va presentar en el marc del Figueres es mou en el propi Museu, i creada per a l’exposició.

El documental té per objectius:
1.- fer visible la magnitud de les violències masclistes, que totes les dones les poden patir i que, de fet, les dones de Figueres també l’estan patint. No és una realitat allunyada, no passa en altres països ni en altres cultures, també aquí, a casa nostra, a la nostra ciutat, al nostre barri, al nostre bloc de pisos. Segons la Macroencuesta de violencia contra la mujer de 2019, l’última feta per l’Estat Espanyol, una de cada dues dones ha patit algun tipus de violència masclista: en l’àmbit de la parella, en l’àmbit laboral, en el comunitari… totes les dones són objecte de la violència perquè el masclisme està profundament arrelat a la nostra societat. No és un problema de classe social, econòmica ni d’origen, és un problema estructural que ens afecta a totes les dones.
2.- també pretén explicar i fer conèixer tot al que s’enfronten les dones que es troben en aquestes situacions: des del primer moment, el moment de l’identificació; el moment de trencar el silenci i fer-ho públic; el moment de plantejar-se anar a un servei i fer-ho públic, tant si és denunciar-ho a Mossos, com si és rebre suport, assessorament i atenció; també conèixer tot pel que passen: la por, la soledat, haver d’exposar-se, haver de trencar amb el seu entorn.
3.- per últim, donar a conèixer els serveis municipals de primera línia on les dones poden adreçar-se.

El documental s’estrenarà el dia 25 de novembre, a les 19.00h al Canal de YouTube de l’Ajuntament de Figueres.

Per altra banda, el mateix dia 25, a la plaça de l’Ajuntament es farà una lectura del manifest.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha explicat que “la voluntat de la realització d’aquesta campanya és sensibilitzar sobre els tipus de violències masclistes: l’econòmica, la física, la psicològica i la sexual, i incidir, sobretot en la conscienciació amb els joves”.

Dades SIAD Figueres

L’alcaldessa de Figueres durant la roda de premsa ha fet balanç de les dades del Servei d’Informació i Atenció a les Dones. Les xifres indiquen que les atencions a les dones han crescut respecte l’any passat un 22%.

Any 2018: 81 dones ateses 239 actuacions
Any 2019: 73 dones ateses 437 actuacions
Any 2020: 89 dones ateses (de gener a setembre) 610 actuacions

Els àmbits més demanats són:
1- Jurídic : 41
2- Actuacions fetes per la psicòloga: 197
3- Violència: 81
Altres tipus de demandes són de:
-Temes de formació i altres activitats que s’organitzen des del servei (com per exemple va ser la Bugada)
-Relacionats amb serveis socials com habitatge, menjar…