Figueres inaugura la restauració de les Basses del Terrisser

Avatar photo

S’ha recuperat aquest espai d’interès natural, geològic, paisatgístic i històric inclòs a l’inventari de Zones Humides de Catalunya

Les basses del Terrisser de Figueres són un espai natural d’elevat interès natural, geològic, paisatgístic i històric, inclòs a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya. Les Basses se situen al nord-oest de la ciutat, a 500 metres del castell de Sant Ferran, sobre el Puig de les Basses, i actualment el terreny on s’ubiquen és propietat de l’Ajuntament de Figueres. L’espai neix arran de la naturalització d’un antic punt d’extracció d’argila per fer terrissa, d’on prové el seu nom actual. Està format per diverses basses d’aigua (petits estanys) que conformen un ric ecosistema de flora autòctona, aus, ratpenats, amfibis, rèptils i insectes.

Al llarg de les últimes dècades aquest espai natural ha patit una degradació molt forta provocada per activitats humanes il·legals, com ara la caça furtiva o els abocaments indiscriminats de runa i altres deixalles. L’any 2018, l’Ajuntament va decidir adquirir els terrenys per poder-hi actuar, i el 2021 va instal·lar-hi una tanca de protecció per evitar-hi els usos irregulars.

Amb vocació de poder recuperar l’espai i restaurar els seus hàbitats, s’han restaurat amb una doble finalitat: millorar la qualitat ambiental de l’espai natural (recuperació de la biodiversitat, recuperació del patrimoni natural, restauració d’hàbitats autòctons, neteja i eliminació d’espècies invasores, etc.) i ordenar l’ús públic de l’espai, per tal que la ciutadania pugui accedir-hi amb normalitat i es puguin donar a conèixer les particularitats d’aquesta zona verda.

Les obres han suposat una inversió de  47.023 euros, dels quals 31.239,5 provenen d’una subvenció del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, en el marc de les “Subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies”.

Els treballs que s’han portat terme en el marc de la recuperació ambiental de les Basses del Terrisser són els següents:

–        Ampliació de la superfície coberta per aigua.

–        Desbrossament de vegetació i espècies invasores.

–        Recuperació del traçat de camins i senders.

–        Instal·lació d’elements de suport per la fauna autòctona (capses per ocells, caixes-niu per ratpenats, plataformes per amfibis…)

–        Instal·lació de senyals informatius i rètols explicatius.

– També s’ha instal·lat una plataforma de fusta sobre la làmina d’aigua de les Basses, fet que permet als visitants de l’espai situar-se al bell mig de les Basses i poder observar, des de l’alçada, la diversitat de flora i fauna que es pot localitzar a l’entorn natural.

Properament començaran les visites guiades per tal que tota la ciutadania pugui conèixer aquest espai natural. 

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha explicat que “aquest ha estat  un pas important per a la recuperació d’aquest espai natural i alhora ordenar l’espai públic de les Basses perquè la ciutadania hi pugui accedir. Amb aquest espai recuperem per a la ciutat un espai verd, guanyem un espai d’interès natural i per la història de la ciutat ja que en aquesta zona és on els terrissers anaven a extreure el fang per les ceràmiques”.

Per la seva banda, la secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, ha destacat la importància de recuperar indrets com aquest i, en aquest sentit, les línies de subvencions que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina al finançament d’actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, els hàbitats i espècies contribueixen a millorar-ne la seva gestió i conservació. “En aquest cas concret, la subvenció atorgada ascendeix a més de 31.200 euros, que suposa gairebé el 67% del cost total de la inversió”, ha dit Barnadas.  

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Avisar la Policia Local amb un clic és possible a Mataró

Notícia següent

La 6a edició de la MOBILONA, la diada de l’educació viària a Badalona

Notícies relacionades