Els fets delictius a Figueres han frenat el seu increment postpandèmic i la ciutat, segons es desprèn de les últimes estadístiques de criminalitat que publica trimestralment el Ministeri de l’Interior i que corresponen als nou primers mesos de 2022. El nombre de delictes coneguts a la ciutat s’ha incrementat en un 8% entre el primer i el tercer trimestre de l’any passat, passant de 891 a 965, mentre que en el conjunt de la demarcació de Girona l’increment ha estat del 39%, de 10.239 a 14.197.
Aquesta és una de les dades que formen part de l’informe sobre l’evolució de la criminalitat a Figueres que ha elaborat l’àrea de Seguretat municipal i que avui mateix ha estat lliurat a tots els grups municipals i s’ha publicat al web de l’Ajuntament per a la seva consulta ciutadana. El mateix informe revela que els delictes que causen més alarma social es troben tots en una clara tendència a la baixa, amb descensos del 53% en el cas dels robatoris amb força, del 29% en els robatoris en domicilis i del 4% en els robatoris amb violència i intimidació durant els nou primers mesos de 2022.
L’informe dedica també un apartat a l’estudi de l’evolució interanual dels delictes, on es constata que en la comparativa del 2022 respecte al mateix període de 2021, tot i ser un any marcat encara per les restriccions de la pandèmia, la tendència interanual de la criminalitat a la ciutat (28%) es va mantenir dins la mitjana gironina (24%) i catalana (26%).
Malgrat aquesta tendència a la millora general de la seguretat, la Guàrdia Urbana de Figueres, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, impulsarà un pla específic contra els furts, que són actualment el fet delictiu més habitual i comú a la ciutat, amb l’objectiu de millorar-ne la prevenció i frenar-ne el creixement.
El vicealcalde i regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, ha manifestat que “no em sento satisfet amb aquests resultats perquè mentre creixin els delictes hem de seguir treballant, però sí que hem aconseguit capgirar una tendència en l’evolució delictiva i avui tenim un comportament de la criminalitat notablement millor a la ciutat que a la resta de la demarcació de Girona, quan històricament sempre passava el contrari”.
Segons Casellas, entre altres factors, aquests resultats responen al fet que “en aquest mandat s’han fet molts dels deures pendents que durant els últims anys ningú va fer, com ara l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana, la posada en marxa de la unitat canina, l’increment del personal administratiu per la tramitació de denúncies, la reanudació de la col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en el seu àmbit competencial o un primer augment de la dotació dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de Figueres”.