L’Ajuntament de Figueres ha proposat distingir l’entrenadora de bàsquet figuerenca Anna Junyer amb la Fulla de Figuera de Plata 2024. Junyer, que aquesta setmana ha aconseguit la medalla de plata als Jocs Olímpics de París en el 3×3 de bàsquet, opta a un reconeixement que distingeix personalitats per la seva aportació a la ciutat. L’exjugadora de l’històric La Casera als anys vuitanta ja havia rebut la medalla de plata al mèrit esportiu el 1995 per part de l’Ajuntament de Figueres. Les propostes per a la Fulla de Figuera de Plata es poden presentar fins al 31 d’agost, la Comissió del Nomenclàtor les avaluarà i el lliurament dels guardons serà a l’octubre.
Jordi Masquef, alcalde de Figueres, explica que “és una proposta de reconeixement que arriba en el seu moment àlgid com a entrenadora. És una llegenda del bàsquet, a la ciutat la tenim molt present i porta el nom de Figueres en l’àmbit estatal i mundial”.
Figueres, el trampolí per despuntar
Anna Junyer, nascuda a Figueres el 1963, va començar a jugar a bàsquet a la seva ciutat. A les Escolàpies i a la pista de La Catequística va créixer com jugadora i, amb l’Agrupació Esportiva La Casera, es va proclamar campiona d’Espanya i va ascendir a la primera divisió estatal el 1980. Junyer formava part d’un equip on també hi eren referents com l’entrenador Rafel Mora i la jugadora Roser Llop. Jugar a Figueres li va servir de trampolí per acabar despuntant al màxim nivell i ser una referent. Com a base, va ser sent internacional 140 vegades i va guanyar títols individuals i col·lectius en l’àmbit estatal i continental. La seva trajectòria a la pista va ser reconeguda el 1995 per l’Ajuntament de Figueres amb la medalla de plata al mèrit esportiu.
Actualment, és coordinadora i seleccionadora estatal de bàsquet, amb qui aquest dilluns ha assolit el sotscampionat de 3×3 femení en els Jocs Olímpics de París. Per aquest motiu, el govern municipal ara proposa Junyer com a candidata a rebre la Fulla de Figuera de Plata 2024. Fa dos anys, Junyer ja va participar en un altre acte de ciutat, sent una de les pregoneres de les Fires i Festes de la Santa Creu en què es volia reconèixer i reivindicar el paper de la dona en l’esport.
Un reconeixement amb dues categories
La Fulla de Figuera de Plata té com a objectiu distingir la persona o el col·lectiu que ha destacat per la seva aportació a la ciutat. Hi ha dues categories, per a entitats i per a persones. És un premi a una trajectòria i a un compromís cívic amb Figueres, amb la condició que s’hagi generat un consens ciutadà i un sentiment públic de demanda d’atorgament d’aquesta distinció. Qualsevol ciutadà, individualment o col·lectiva, pot presentar propostes de persones o entitats que consideri mereixedores d’aquest reconeixement.
Quan s’acabi el termini, la Comissió del Nomenclàtor, formada per vint membres, avaluarà i acordarà les propostes, que hauran de ser ratificades en el ple ordinari d’octubre. El lliurament dels guardons serà a l’octubre durant la celebració del Dia de Ciutat, l’acte de commemoració de l’aniversari de la concessió a Figueres del títol de ciutat.
Les proposicions es poden presentar al Registre General de l’Ajuntament de Figueres, físicament a l’OMAC (avinguda de Salvador Dalí 107) o telemàticament als portals municipals. La presentació telemàtica és obligatòria en cas que la sol·licitud la formalitzi qualsevol persona jurídica (associacions o entitats). Juntament amb la instància s’ha d’adjuntar un resum amb la trajectòria de la persona o entitat candidates, fent especial èmfasi amb els mèrits que tinguin relació amb la temàtica del premi. També es pot incorporar a la candidatura, una valoració personal i de fites destacades assolides, així com cartes o signatures de suport.
Fàtima Bosch i Els Pastorets, guardonats el 2023
La primera Fulla de Figuera de Plata es va entregar el 1981. En l’última edició, l’any passat, la van rebre Fàtima Bosch, doctora en farmàcia, catedràtica de bioquímica i biologia molecular, i l’associació Els Pastorets, que treballa per recuperar, preservar i divulgar l’obra teatral, de gènere sarsuela.