El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha visitat aquesta tarda la ciutat de Figueres per conèixer diferents projectes de l’Ajuntament relacionats en aquest àmbit.
Un dels principals projectes que l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, acompanyada del regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga i el regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel, ha explicat al conseller ha estat la voluntat crear l’espai integral d’atenció per emergències social, el que suposaria traslladar el menjador social i la centralització de recursos de l’atenció de persones sense sostre i es preveu que s’ubiqui a l’antic escorxador comarcal del carrer Vila-sacra.
Aquest edifici, de propietat municipal, té un total de 6.112 metres quadrats i permetria poder-hi encabir i oferir una millor atenció a les situacions d’emergència social. Es destinarà una part a aquest espai integral i en l’altre, s’hi traslladaria la seu de la Guàrdia Urbana.
Atenció integral de persones sense llar a Figueres
Per altra banda, s’ha realitzat una reunió de treball a l’Ajuntament de Figueres, on s’ha parlat d’aquest tema i s’ha explicat al conseller el dispositiu d’emergència que hi ha a la ciutat. Des del 18 de gener, es va obrir un dispositiu d’emergència per onada de fred, amb 14 places al menjador social i un pis amb 4 places. El dispositiu d’emergència al menjador social s’emmarca dins del projecte “Atenció integral de persones sense llar a la ciutat de Figueres”. Aquest projecte, el dia d’avui, en horari de 15 a 18h, té un total de 40 persones usuàries. És un espai de suport, socialització i esbarjo. Actualment, a la ciutat de Figueres s’està fent un seguiment de 125 persones sense llar. L’Ajuntament de Figueres destina més de 400.000 euros a aquest programa, i des de l’Ajuntament es demana més implicació econòmica per part de la Generalitat.
Consorci per la transformació social dels barris de la zona oest
També durant la reunió s’han tractat altres temes com la zona oest de la ciutat i la proposta que el departament impulsi la creació d’un Consorci per la transformació social dels barris de la Figueres Oest. el qual hauria d’implicar altres administracions com la Generalitat, Diputació i l’Estat per tal de fer les inversions necessàries que necessita aquesta zona de la ciutat. Suposaria una transformació necessària de la zona, partint de l’anàlisi i l’informe de situació d’aquests barris de la ciutat que s’ha elaborat recentment.
Per altra banda, també s’ha presentat al conseller els canvis urbanístics i la cessió d’espai per garantir el futur d’Altem (entitat que vetlla per l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o transtorn mental) i l’impuls d’un nou model residencial i de gestió de l’entitat, un projecte que té el total suport de l’Ajuntament.