Dissabte, 7 de desembre de 2024
És notícia

Maurici Jiménez: “Si ens trobéssim amb una legislatura sense tantes emergències, tindríem la capacitat d’anar a un ritme important per continuar la transformació”

L’alcaldable pel PSC a Castell-Platja d’Aro, Maurici Jiménez, torna a encapçalar les llistes al municipi després d’un primer mandat en què, malgrat les problemàtiques globals, han aconseguit unir esforços i comptar amb el suport d’altres partits i de la ciutadania en el desenvolupament de nous serveis i millores.

De cara a les properes eleccions del 28 de maig, el programa electoral de Jiménez es focalitza en enllestir algunes actuacions en tràmits d’executar-se, reforçar les instal·lacions de cara al turisme i apostar per equipaments municipals que garanteixin la cobertura de necessitats educatives, socials i esportives.

 

Quin balanç fa d’aquests quatre anys? Com ha canviat el municipi del 2019 a aquest 2023?
Nosaltres vam iniciar mandat amb unes línies de transformació molt clares, principalment, en qüestions d’infraestructures i amb la idea de millorar alguns equipaments i serveis. És veritat i cal dir-ho perquè ens ha passat a tots que, després de la configuració dels primers pressupostos de la legislatura per al 2020, vam veure truncada en part tota la planificació per dues qüestions: el temporal Glòria, d’una banda, que va fer que hi hagués un canvi de prioritats pel que fa al passeig Marítim, i segon, per la pandèmia, amb tot el que ha estat la Covid-19.

Això ha marcat una situació en què òbviament hem hagut d’atacar emergències i urgències. I, en el moment que hem tingut l’oportunitat de començar a planificar de nou, a partir del 2021, totes les situacions de sortida de la postpandèmia, que havíem de tornar a posar sobre la taula la planificació; vam engegar projectes de transformació prou importants. Val a dir que, per exemple, s’han executat totes les obres de millora i sanejament de Platja d’Aro centre i hem pogut renovar la infraestructura d’aigües residuals amb uns programes que eren històrics i que ja no es produeixen. Avui dia, tota la inversió econòmica feta en el  passeig Marítim per atacar la problemàtica del Glòria, sumat al projecte de l’Estat per poder construir la passera i allargar el passeig fins al port, haurà repercutit en un conjunt de millores que estarà a prop dels 5.4 milions d’euros. Crec que hem pogut aprofitar una oportunitat.

Al llarg dels dos primers anys, he agraït la feina de tots els grups, no només de govern, sinó de l’oposició perquè hem pogut treballar bé per intentar sortir plegats d’aquesta crisi; i més enllà del 2021, hem treballat amb uns pressupostos als quals fins i tot l’oposició ha donat suport per la seva configuració i que ens ha permès reactivar els serveis als nostres veïns, la construcció d’equipaments, com és el centre cívic de Castell d’Aro, l’ampliació del parc dels estanys o l’adequació del nou local a S’Agaró; i renovar part del nostre espai públic, com està sent l’obra de l’avinguda Dr Fleming o la rehabilitació del camí de Ronda de S’Agaró. Amb això hem començat a treballar uns espais de renovació, sobretot, i a continuació de transformació, i és en aquesta línia, iniciada sobretot en la segona part de la legislatura, en què ens agradaria seguir treballant de cara als pròxims quatre anys.

 

I considera que han quedat coses pendents, projectes en què caldrà seguir treballant de cara al nou programa electoral?
Si, perquè des d’allò més senzill al fet més complex, tot s’ha vist alterat. Teníem una obra molt senzilla a fer des del 2020, que era la renovació del bar del centre cívic i, entre la parada per la Covid, el posterior encariment dels materials que va fer que els concursos quedessin deserts, i la necessitat de fer modificacions de crèdit per poder fer les noves dotacions; una obra que, segurament, en unes condicions normals, haguéssim pogut resoldre en tres mesos de concurs i sis d’execució, fa gairebé tres anys que hi treballem. I és una situació que no és volguda ni buscada, sinó que els condicionants externs han marcat tot el procediment administratiu.

 

Entenc que un dels principals àmbits d’actuació al municipi és el sector turístic. Quina és la situació davant la Llei de Costes i la recent notícia que més de 1.200 propietaris estan afectats a Platja d’Aro?
Més que una qüestió turística, és més aviat patrimonial. Hi ha una sèrie de veïns afectats perquè les construccions, on tenen el seu habitatge de 1a o 2a residència, estan ubicades sobre solars que tenen una afectació de domini públic. La modificació de la Llei de Costes del 2012 diu que el Ministeri de Costes o d’Hisenda, primer, ha de desafectar i després, regularitzar patrimonialment. Malauradament, és una situació que portem des del 2012 sense resoldre, que a partir del 2019 va provocar un greuge afegit perquè el Registre de la Propietat va deixar d’inscriure aquestes compravendes i, per tant, estem parlant d’una situació que recau com a problemàtica directament sobre els propietaris i, indirectament, cap al municipi perquè queda una zona congelada des de la perspectiva de capacitat de compravenda i d’atractiu turístic a nivell patrimonial. 

 

També, quant a la zona de platges i la costa del municipi, s’ha incorporat una novetat que era molt demandada per la població com és una platja per gossos.
Quan parlem dels serveis a les platges, ens referim als serveis principals com són el socorrisme, la neteja d’aquests entorns i l’accessibilitat. Aquestes són les tres ‘potes’ sobre les que hem basculat el servei de platja i sobre els quals hem fet reforços en el marc de línies de vida, millores en els tempos amb el nou concurs de socorrisme a les platges o amb la millora de serveis orientats al turista com és el miniclub i les ludoteques al passeig Marítim. Els darrers mesos ha sortit aquesta oportunitat, de la mà de Calonge i Sant Antoni, perquè compartim la cala Belladona, on l’altre Ajuntament té un 80% aproximadament i nosaltres un 20%, i on es podia desenvolupar una normativa que permet l’accés per gossos. Nosaltres això ho hem treballat amb la voluntat que una demanda que arribava a la nostra oficina de Turisme i que, fins ara, havíem de redirigir a platges del nostre entorn, com Sant Feliu o Palamós, tingués d’alguna manera un recurs de proximitat. Amb aquest sentit i amb aquesta voluntat s’ha fet aquesta iniciativa compartida.

 

Alhora, la voluntat de garantir aquests serveis principals a les platges ha fet que diverses al municipi tornin a obtenir la Bandera Blava aquest 2023, el guardó que reconeix aquesta qualitat.
Si, precisament, quan es tracta de categoritzar les nostres platges i garantir una qualitat, treballem principalment en el marc de la Bandera Blava i la Q de Qualitat. Aquesta distinció que fa anys que tenim i mantenim, evidentment, va vinculada a uns serveis bàsics que consten de tres eixos com són la neteja, salvament i socorrisme i l’accessibilitat. Sobre aquests tres àmbits pivoten els paràmetres de qualitat, cal recordar que les acreditacions no permeten que els gossos hi tinguin accés i, és per aquest motiu, també, que la platja per gossos s’havia de fer en un entorn fora d’aquestes zones acreditades.

 

En un altre àmbit local com és la cultura, enguany s’estrenarà la primera edició de l’Idilic Festival. Què suposarà un festival d’aquestes característiques pel municipi?
Per nosaltres, el festival públic de referència continua essent el Festival Nits de Jazz Platja d’Aro, del qual portem més de 25 edicions, i, per tant, significa que tenim una proposta pròpia molt més vinculada a un marc de proximitat, a la nostra platja gran. La diferència és que avui tenim sobre la taula una proposta que neix de la iniciativa privada, que aporta un cartell d’artistes molt interessant per atraure un públic de fora del nostre àmbit territorial i la rebem amb bons ulls perquè complementa la nostra oferta cultural. Caldrà valorar després d’una primera edició com ha funcionat, si és el moment més idoni de l’any on programar aquest tipus d’activitat i com s’ha gestionat aquesta relació publicoprivada en aquest esdeveniment. 

 

I pel que fa a altres àrees o regidores (educació, esports, salut…) hi ha altres projectes en ment o en tràmits d’executar-se?
És important remarcar que nosaltres treballem amb el Departament d’Ensenyament per fer realitat el més aviat possible la nova escola de Fanals d’Aro, que és l’última escola on tenim barracons i, per tant, és una prioritat per nosaltres i per la comunitat educativa. Hem entrat en conveni de cofinançament d’aquesta escola i la intenció, com està el pla a dia d’avui, és que estem en plena redacció del projecte i esperem que a finals de l’any vinent aquesta construcció pugui iniciar-se i que sigui a partir del 2024 que finalment puguem tenir una nova escola en el nostre municipi, que estarà dotada, a més, amb altres elements com perquè el municipi no només obtingui un espai educatiu, sinó un espai per l’escola de música i una nova pista poliesportiva. Penso que amb tot això guanyarem un equipament educatiu, però també de lleure i, òbviament, ha de ser la nostra prioritat de cara al pròxim mandat.

Així, confien que les perspectives seran positives en aquestes eleccions? De cara a aconseguir majoria o haver de pactar amb altres partits per tornar a l’alcaldia.
Nosaltres, clarament, hem de treballar per treure els millors resultats en les properes eleccions, amb tres eines: la feina ben feta en un mandat que ha estat complicat, complex i difícil; hem de posar en valor els membres de la nostra candidatura, que aporten, per una banda, experiència i, per l’altra, persones noves amb capacitat de treball i qualificació com per poder afrontar reptes que el municipi tindrà de cara al futur; i, tercer, el nostre programa electoral, que vol acabar allò que ja s’ha iniciat en aquesta legislatura 19-23 i que posa els projectes sobre la taula i que, si ens trobéssim amb una legislatura sense tantes emergències o entrebancs, tindríem la capacitat d’anar a un ritme important per continuar la transformació iniciada en aquest darrer mandat.

 

I a títol personal, com enfronta aquesta reelecció, tornar a encapçalar les llistes socialistes al municipi?
Les encaro, primer, amb un punt de responsabilitat, òbviament, per les persones que han confiat en mi per estar de nou al capdavant d’aquesta llista, però també responsabilitat vers els veïns als quals els ofereixo seguir treballant per Platja d’Aro, Castell d’Aro, per S’Agaró; posant el focus en millorar la vida de la ciutadania, dinamitzar econòmica un espai urbà perquè les nostres empreses tinguin capacitat de treballar en millors de condicions i que generin més llocs de treball, i que siguem sent atractius pel turisme. És amb aquests quatre eixos de treball que jo em poso al capdavant del projecte, amb les persones i el programa que tenim hem de poder seguir treballant per la transformació del municipi.

 

El 2019, el fet que el PSC accedís a l’alcaldia de Castell-Platja d’Aro va suposar un punt de referència a la província de Girona. Creu que aquest context es repetirà o el socialisme s’alçarà en diversos ajuntaments?
Nosaltres hem de continuar conreant bona feina i, amb això, bons èxits, però desitjo que tinguem bons i millors resultats que el 2019 en altres municipis de la província. I, òbviament, desitjo que la nostra capital que és Girona tingui un lideratge socialista com el de la Sílvia Paneque perquè quan podem treballar en una xarxa de ciutats amb què compartim valors i projecte és molt més fàcil que sorgeixin sinergies. Per tant, treballar primer pel municipi i els veïns i, després, per enxarxar-nos amb la resta de pobles perquè crec que hem de pensar en el territori i, malauradament, no ho podrem fer sols des de cadascun dels nostres pobles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Arriba la 2a edició de la Gran Fondo Encamp i El Pas de la Casa

Notícia següent

Sant Sadurní celebra la 6ª CaCo (Corre o Camina) de la dona

Notícies relacionades