Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Pere Casellas: “El que presentem és continuar tenint la ciutat al dia, neta i endreçada perquè s’hi visqui millor”

El candidat a l’alcaldia pel PSC a Figueres, Pere Casellas, mostra el seu suport de nou al mandat que ha liderat ERC, amb Agnès Lladó al capdavant, aquests darrers 4 anys, i recalca tots els projectes que s’han dut a terme per fer avançar el municipi.

Alhora, exposa el propi programa i les diferents propostes que el partit socialista té de cara a la propera legislatura i que, per tant, Casellas voldria desenvolupar en cas d’accedir a l’alcaldia figuerenca. Mesures per aconseguir millores de mobilitat, aprofundir en el turisme cultural, noves inversions i gestionar el servei d’escombraries són els principals punts d’actuació.

 

Com han viscut aquest darrer mandat? Quin balanç fan del govern d’Agnès Lladó?
El mandat l’hem viscut positivament, crec que el govern ens ha aportat l’estabilitat política que necessitava Figueres i que la ciutat no havia tingut en els darrers 12 anys. Ha fet que la ciutat avanci, s’han aprovat els pressupostos i, en definitiva, han pogut tirar endavant moltes coses que estaven pendents perquè hi havia hagut molta inestabilitat. El que passa és que el govern s’ha trobat tanta feina per fer que, al final, les coses ordinàries han estat extraordinàries, com els enllumenats, asfaltats… aquest tipus de mesures que haurien de ser habituals, el govern les ha hagut de posar en marxa perquè l’administració estava molt desmuntada.

 

I com enfronta les eleccions del 28-M? Creu que la situació tan fragmentada i els pactes entre diferents partits que hi va haver el 2019 es repetiran?
Nosaltres estem convençuts que tindrem una millor situació electoral i, per tant, els pactes hauran de ser per poder assumir l’alcaldia el PSC. La fragmentació és inevitable perquè es presenten 10 partits a les eleccions del municipi i això pot fer que hi hagi molts que no arribin al 5% i es perdin vots de la ciutadania; però s’haurà d’arribar a acords forçosament. Des del partit, nosaltres intentem ser capaços d’arribar i contribuir al fet que la ciutat funcioni, no com s’havia fet fins fa quatre anys.

 

Amb aquest context, que també inclou canvis interns en alguns partits, què suposa repetir com a candidat socialista encapçalant les llistes?
Nosaltres ens presentem per fer una revàlida de tota la feina que hem fet, que és moltíssima, i creiem que els ciutadans ens ho premiaran. Estem convençuts que el canvi és molt important per Figueres, queda molt per fer, però la realitat és que quan vam arribar hi havia 63 guàrdies i ara n’hi ha 80, hem augmentat el personal del servei de neteja… La ciutat millora i això a nosaltres ens genera confiança perquè tindrem el resultat suficient per seguir governant al municipi. La fragmentació ve donada, precisament, pel trencament de l’espai postconvergent, de l’espai de Junts; és una situació deguda perquè una llista de 8 regidors ha anat dividint-se en tres formacions, conjuntament amb Figueres Futur i el Consell de la República. 

 

De cara a una futura legislatura, en què es basa el programa electoral del PSC?
El que presentem és continuar tenint la ciutat al dia, neta i endreçada perquè s’hi visqui millor, que al final estem tots a gust aquí i això generi el benestar que fa possible viure-hi. També, implementarem nous estudis universitaris i formació professional de grau superior, al voltant de la salut i la infermeria. Després, sobretot, el desenvolupament del pla general amb la creació dels polígons industrials, que ens han de permetre ampliar els llocs de treball i atraure més grans empreses al municipi, perquè no en tenim suficients.

La formació ha d’anar acompanyat del comerç i el turisme, també hi ha algunes accions de logística en marxa, però el més important és seguir com a ciutat capdavantera en els estudis universitaris d’infermeria, començar a impulsar-los.

 

En altres àmbits, com la cultura o l’esport, també es contemplen noves actuacions?
Quant a la cultura, tenim la concessió de les subvencions dels Fons Next Generation, de 2’6 milions d’euros, per transformar el centre de la ciutat i acabar d’explotar tot l’espai al voltant del Museu Dalí, per l’atracció de turistes i del turisme cultural; però també acabar la reforma del Museu de l’Empordà, que ja està començada i gairebé enllestida, amb una ajuda de 250.000 €; continuar millorant altres equipaments culturals de la ciutat que, ja en aquest moment, tots són accessibles per persones amb discapacitat.

Quant als esports, posarem en funcionament un tercer pavelló a la ciutat, que podrem iniciar un cop s’hagi aprovat el pla general. I també, s’invertiran 4 milions d’euros en habitatge.

 

A més, una de les seves propostes principals és fer de Figueres un plató cinematogràfic de primer nivell. Com es tradueix al municipi?
Ja hem creat el Figueres Film Office i el Figueres Convention Bureau, i algunes produccions han vingut a gravar sèries, per tant, volem que sigui una iniciativa que funcioni bé; apostem per convertir-nos en la “Màlaga catalana” pel que fa al cinema i intentem trobar els mitjans per tal que segueixi avançant.

 

Comenta que hi ha una inversió prevista en l’àmbit d’habitatge, regidoria de la qual va ser responsable uns anys, per tant, quines accions es desenvoluparan?
Hem passat de tenir 46 pisos que només podíem destinar a emergències socials a 254 pisos que ens permeten desplegar polítiques d’habitatge, 32 pisos destinats a l’emergència, 13 per a joves… 

Alhora, les ocupacions han anat disminuint en els darrers anys. Hi ha mesures policials, que no sempre són la solució, però conjuntament amb l’ampliació del parc d’habitatge públic, han ajudat a fer que es redueixin. 

 

Altres qüestions que han estat cabdals en aquesta legislatura, com la gestió dels residus, la millora de la mobilitat urbana o la reducció de la taxa d’atur, com seguiran evolucionant a partir d’ara?
Jo crec que han estat bones notícies, però encara s’ha de millorar, hi ha 600 aturats menys que fa quatre anys i aquest mes hem liderat la reducció de l’atur a les comarques gironines, amb 250 persones menys, i això és molt important.

Quant a la gestió dels residus, l’hem separat de la neteja viària, que s’ha municipalitzat, i hem fet una inversió de 2 milions d’euros, hem augmentat en 12 persones la plantilla i ara la ciutat està molt més neta. Manca la recollida d’escombraries, en què estem completament desfasats, però s’ha de refer la licitació del contracte i està a punt de sortir.

I les millores en mobilitat urbana tenen a veure, especialment, amb la reforma de diversos carrers perquè els vianants estiguin segurs i ja no hi hagi voreres estretes que impedeixin el gaudi de la ciutat, com per exemple, al carrer del Col·legi que s’han invertit 800.000 euros. Estem pendents, també, que el govern ens facilit l’adequació completa de l’avinguda Dalí com un únic carrer; i tenim previst renovar la ronda Nord, amb un cost que s’acosta als 3 milions el primer tram i que està ja en marxa. Alhora, estem valorant la implementació dels carrils bici, que té la seva complexitat i s’ha de fer previsió de tot plegat.

 

Precisament, fa unes setmanes, es va arribar a declarar l’emergència sanitària arran de la vaga dels treballadors.
Clar, perquè els treballadors subrogats volien continuar amb el conveni de l’empresa de la qual provenien quan no estaven les condicions adients i tampoc tenien cap voluntat de canviar-ho. És un conveni de ciutat pel qual ja portaven dues vagues, se’ls ha tornat a dir que no i per això van protestar, però ja està resolt.

 

Amb aquest ventall d’accions, per tant, es tenen expectatives d’accedir a l’alcaldia pel mandat 2023-2027?
I tant que sí, tenim clar que ho aconseguirem.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben morta la veïna desapareguda al Vendrell

Notícia següent

En estat greu una nena d’11 anys en caure-li una porteria a sobre a Osona

Notícies relacionades