Durant el confinament per la COVID, des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) es va engegar un projecte de detecció, prevenció i acompanyament a les dones cuidadores de persones en situació de dependència. Arran de la falta d’informació que es disposava d’aquest col·lectiu es va impulsar un estudi per conèixer la situació de les persones que s’ocupen, durant les 24 hores del dia, de l’atenció a homes i dones en situació de dependència i amb importants limitacions de l’autonomia.
Aquest treball va ser el punt de partida d’un contacte més directe amb aquest col·lectiu al qual s’ha anat donant resposta a les necessitats que s’han detectat, com l’edició del díptic “Si vols que la teva família estigui ben cuidada, cuida a qui et cuida” en el que s’orientava i s’oferia un suport a les famílies que tenen persones cuidadores a casa.
També l’any passat des del CASG, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es van iniciar unes formacions professionalitzadores per persones cuidadores de la llar a Olot. Són uns cursos adreçats a treballadores de la llar i les cures que es volen preparar per tenir el certificat de competències professionals.
Ja s’han fet diverses edicions del curs i s’ha vist el gran interès de moltes dones per a formar-se a la nostra comarca. Les sessions combinen una part teòrica amb la pràctica (administració de medicació, riscos laborals, atenció emocional, primers auxilis sanitaris, etc) destinats a cuidadors/es de persones grans o dependents.
Els objectius principals del projecte “Cuidem les cuidadores” són:
— Que les cuidadores tinguin la informació adequada per protegir i atendre a les persones, en situació de dependència que cuiden.
— Millorar les competències i les condicions laborals de les persones cuidadores a domicili.
— Continuar aprofundint en el coneixement i detecció de necessitats d’aquest col·lectiu de dones cuidadores per poder engegar noves propostes que puguin donar respostes a les necessitats existents.
El progressiu envelliment de la població i la situació social fa que moltes famílies necessitin aquest tipus d’atenció i cal que s’uneixin esforços des de tots els sectors perquè aquestes cures siguin dignificades, reconegudes i valorades. I que les persones que treballen als domicilis ho puguin fer en les millors condicions possibles i sota l’empara dels drets, amb l’objectiu últim que puguin oferir una bona atenció de les persones dependents.
Aquest dissabte s’ha portat a terme l’acte de lliurament dels diplomes a la vintena de persones que han realitzat la formació preparatòria en competències de treball domèstic per a treballadores de la llar. La regidora d’Acció Social de l’Ajuntament d’Olot, Imma Muñoz, i la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els treballs de la Generalitat de Catalunya, Núria Vergés, van fer entrega dels diplomes amb els quals les persones participants podran acreditar la formació d’aquestes últimes nou setmanes.