El concert de ‘Biflats’ enceta la Festa Major Petita de Blanes, que s’allargarà fins diumenge

  La cobla més gamberra de Catalunya nascuda a Blanes va oferir el seu espectacle amb una gran quantitat de músics dalt l’escenari, bon humor, i la sonoritat d’un estil inconfusible

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  La Festa Major Petita de Blanes, la dels copatrons Sant Bonós i Sant Maximià, ja ha començat a celebrar-se a la vila on comença la Costa Brava. Ho va fer ahir a la nit, amb el primer dels espectacles que formen part del cicle festiu que s’allargarà fins diumenge. És la segona edició COVID que s’organitza de la Festa dels Copatrons, però no per això el primer dels seus ingredients es va deixar de viure ahir amb una intensitat molt saludable.

  Els encarregats de trencar el gel de la Festa Major Petita 2021 ha estat el grup Biflats, una cobla creada l’any 2015 a Blanes, però que no és una formació de música catalana a l’ús: l’adjectiu que els acompanya és gamberra. S’encarreguen de cuinar-ho diversos músics dalt l’escenari –la majoria d’ells, blanencs- que acosten la sonoritat de la cobla a les noves generacions perquè en gaudeixin.

  Creada pel compositor Xavi Pendón i el lletrista Edgar Massegú, Biflats està format per músics procedents de grups de rock català tan diversos com Els Pets, Sau o Pulpopop. Amb aquesta combinació tant explosiva com eclèctica l’espectacle amb so de cobla no va deixar indiferent a ningú, amb una rotunda sonoritat que els confereix un estil inconfusible.

  Presentació del seu tercer treball ‘Fanfarrona’

  Precisament fa dos anys, els Biflats també van actuar el primer dia de la Festa dels Copatrons 2019. En aquella ocasió van presentar el seu segon treball Hummusman, i ahir va ser el torn del seu tercer disc: Fanfarrona!, amb 14 temes cantats en català juganer, castellà o anglès. En totes elles s’hi amaga un missatge d’amor cap al medi ambient i la preservació dels espais naturals. Especialment explícita és una de les cançons del nou treball: Pixapins, que reclama la preservació de la costa.

  Val a dir que va ser durant la filmació del videoclip d’aquest tema –rodat en escenaris naturals de Blanes- el grup va protagonitzar un vídeo que aviat es va fer viral a les xarxes, quan va oferir una particular versió de l’himne d’Espanya davant la parada informativa d’un determinat grup polític de dretes de nova fornada. En definitiva, els Biflats van complaure ahir tant al seu públic fidel –jugaven a casa, i per tant això no era difícil- com als qui no sabien amb què es trobarien.

  Estrena d’un nou emplaçament pel cicle de la Festa Major Petita

  Amb l’inici de la Festa Major Petita de Blanes 2021 també s’ha estrenat un nou emplaçament en relació a anteriors cicles festius. Es tracta de la Plaça dels Països Catalans, on s’allotjaran la majoria de les activitats lúdiques de la Festa dels Copatrons. L’espai, creat fa menys d’una dècada, significa tot un canvi qualitatiu, ja que està situat arran de mar, i al costat d’una de les principals vies d’entrada al municipi.

  En relació als espectacles que durant els darrers anys ja s’hi havien allotjat, en aquesta ocasió ha canviat sensiblement el lloc on habitualment se situa l’escenari, just davant la font ornamental que corona aquest vial, mentre que fins ara s’havia girat 180 graus. Amb capacitat per allotjar unes 200 localitats, tal com ja s’ha vingut fent des de fa més d’un any, l’aforament és limitat i controlat en seguiment de les mesures COVID, i per això cal fer reserva prèvia a través del portal web.

  Els següents ingredients de la Festa dels Copatrons seran avui dissabte els actes institucionals del matí, coincidint amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, i a les 10 de la nit un concert de música de sardanes amb la Cobla La Flama de Farners. El darrer dia de la Festa Major Petita serà diumenge: a les 6 de la tarda hi ha un Espectacle Infantil al Teatre, Superbleda, i a les 9 del vespre la VII Cantada d’Havaneres amb els grups Cabotatge, l’Empordanet, i Pescadors de l’Escala.